Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα βήμα πριν να ξεσπάσει ανοικτή εμφύλια ρήξη στη Συγγρού. ΝΔ: Αυξάνονται οι υποψήφιοι, πληθαίνουν τα ρήγματα

Οξύνονται επικίνδυνα τα πνεύματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή –μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής- των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία και αυξάνονται οι πιθανοί διεκδικητές που για να μπουν στην κούρσα της διαδοχής θέλουν 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.ΝΔ: Αυξάνονται οι υποψήφιοι, πληθαίνουν τα ρήγματα

Η σκληρή παρασκηνιακή μάχη για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών έχει ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο της εσωτερικής αντιπαράθεσης και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στη λεωφόρο Συγγρού θυμίζει προετοιμασία του εδάφους για το ξέσπασμα ανοικτής εμφύλιας σύρραξης, που αρκετοί δεν αποκλείουν να ξεσπάσει μέχρι να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι και να αρχίσει ο επίσημος εσωκομματικός προεκλογικός αγώνας.

Στους διαδρόμους της κεντρικής διοίκησης της ΝΔ έχουν υψωθεί χαρακώματα ανάμεσα στον –αναποφάσιστο, ακόμη- πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο που επικρίνεται ότι, αν και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, μεροληπτεί υπέρ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, η υποψηφιότητα του οποίου είναι πλέον προφανές ότι προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο γαλάζιο στερέωμα.

Η αμφιθυμία Μεϊμαράκη καιn η επίθεση στον γραμματέα

Παρόλο που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος, το επιτελείο του ξιφουλκεί κατά του κ. Παπαμιμίκου. «Είναι  ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου», ισχυριζόταν πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Ανέφεραν ακόμη ότι έγιναν συστάσεις στον κ. Παπαμιμίκο από την περασμένη Παρασκευή να κρατήσει ουδετερότητα και να μην στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης ήθελε από καιρό την αντικατάσταση του γραμματέα, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την οργανωτική απραξία του κόμματος και για τα ατυχή εκλογικά αποτελέσματα ήδη από τις τοπικές εκλογές του 2014.

Ο κ. Παπαμιμίκος δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο μεταβατικός αρχηγός του κόμματός του, αλλά αντέδρασε συγκαλώντας την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να ανακοινωθεί το… αυτονόητο, ότι, δηλαδή, κινείται «με μοναδικό γνώμονα την εκπλήρωση της αποστολής της, όπως αυτή ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος». Ενώ ο ίδιος ο γραμματέας και πρόεδρος της ΚΕΦΕ σε δήλωσή του επισήμανε ότι «όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυώνται την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

Κατά πληροφορίες, εστία για την ένταση που προκλήθηκε αποτελεί η διαφωνία του κ. Μεϊμαράκη με τη διαδικασία εκλογής και τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε –«περαστικό», κατά την έκφραση του προέδρου της ΝΔ- πολίτη να εγγραφεί μέλος του κόμματος ακόμη και την ημέρα της εκλογής για να συμμετάσχει την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμούσε μια εισήγηση της ΚΕΦΕ για αλλαγή της διαδικασίας, ώστε να αρθεί ο όρος που εμμέσως έθετε εδώ και καιρό ο ίδιος για να θέσει υποψηφιότητα, πλην, όμως, στην πρώτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής που είχαν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αποφάσισαν την απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού.

Παρόλο, πάντως, που από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη εκπέμπονται θετικά μηνύματα που θέλουν να είναι υποψήφιος, κάτι που με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν και βουλευτές του κόμματος, όπως οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Βλάχος, και άλλοι, εκείνος για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα –που αναμένετο να κάνει την επίσημη αναγγελία ότι μπαίνει στην κούρσα- επανέλαβε ότι κλίνει προς το «όχι».

Με επιθετικό, μάλλον, ύφος που έδειχνε διάθεση να δείξει ότι δεν εξαρτά την ενδεχομένη υποψηφιότητα του από τις βουλήσεις άλλων, δήλωσε ότι η απόφαση είναι δική του και θα την ανακοινώσει όποτε κρίνει ο ίδιος για να προσθέσει: «Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους, αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή».

Πολλοί διείδαν πίσω από αυτή την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη –που λέγεται ότι οι συνεργάτες τους έχουν συγκεντρώσει ήδη μεγάλο αριθμό υπογραφών από στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του-  προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τον θέλει να είναι ο αρεστός υποψήφιος όσων δεν βλέπουν με θετικό μάτι το πνεύμα ανανέωσης που εκφράζουν άλλες υποψηφιότητες και κυρίως εκείνη του Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία βάλλεται από πολλές πλευρές.

Τζιτζικώστας: οι μεγάλες μάχες δίνονται  και κερδίζονται στην κοινωνία

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένος να μείνει στην κούρσα και ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει περί τις 70 υπογραφές, κάτι που, όπως λέγεται, με έκπληξη διαπίστωσαν άλλοι επίδοξοι διεκδικητές που αναζητώντας στήριξη στα δικά τους σχέδια βρήκαν υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα.

Με ανάρτηση του, εξάλλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βορειοελλαδίτης πολιτικός απάντησε στους ισχυρισμούς όσων αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του λόγω του κωλύματος εκλογιμότητας στο Κοινοβούλιο που έχει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στην Περιφέρεια τον Μάιο του 2019. Επισημαίνοντας ότι η ΝΔ έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας δηλώνει ότι η ΚΟ του κόμματος έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτουργίες της Βουλή και καλεί όποιον διαφωνεί να το πει ευθέως, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν κάνει πίσω από την κατάθεση υποψηφιότητας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο. Σήμερα που οι μεγάλες μάχες δίνονται και κερδίζονται στην κοινωνία, καλούμαστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον δύσκολο στόχο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της. Με λόγο καθαρό και ελκυστικό. Με σεβασμό στον Γολγοθά που καθημερινά ανεβαίνουν οι συμπολίτες μας» αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας στην ανάρτησή του και συμπληρώνει:

«Με ιδέες και πειθώ που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη των οποίων χάσαμε. Με συγκεκριμένο σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει την κρίση και να μπει ξανά σε δρόμο προόδου».

«Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα. Και κάτι τελευταίο, προς πραγματικά απορούντες αλλά και σε δήθεν ανησυχούντες: Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου»< προσθέτει, καταλήγοντας: «Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά».

Στη μάχη και ο Άδωνις, που «τρίτωσε» τις υποψηφιότητες

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε σπεύσει πρώτος να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ώστε, όπως λέγεται, να προλάβει την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στην κούρσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μπαίνει και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Γεωργιάδης που ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στη Συγγρού την Παρασκευή και προμηθεύτηκε τον κατάλογο με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που έχουν το προνόμιο να προτείνουν υποψηφίους, συναρτούσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος από την βούληση του συναδέλφου και φίλου του Μάκη Βορίδη, που φερόταν να είναι εκείνος που θα εξέφραζε τη δεηξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ο κ. Βορίδης, τελικώς, απέσυρε το ενδιαφέρον του και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν προκαλεί έκπληξη ότι επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του από το Twitter, το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Θέτω τον εαυτό μου και την πορεία μου στην πολιτική στην κρίση των Στελεχών, των Ψηφοφόρων και των Φίλων της Νέας Δημοκρατίας», έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στην ανάρτηση που ανέβασε. Ενώ σε δηλώσεις του αργότερα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές που θέλει για να είναι υποψήφιος.      http://www.protothema.gr/politics/article/513329/nd-auxanoun-oi-upopsifioi-kai-plithainoun-ta-rigmata-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου