Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ. «Ετοιμος να συνεργαστεί» ο Ομπάμα παρά τις βολές προς τη Μόσχα.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη» στη Συρία, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του ΟΗΕ, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί «να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο».

«Ετοιμος να συνεργαστεί» ο Ομπάμα παρά τις βολές προς τη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν «τύραννο» που «σφαγιάζει αθώα παιδιά».
Ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, αναφερόμενος εμμέσως στη στάση της Μόσχας, τη λογική που συνίσταται στο να προσφέρεται υποστήριξη «σε τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ» με το πρόσχημα ότι η εναλλακτική «θα ήταν χειρότερη».
Την ίδια ωστόσο ώρα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία και το Ιράν με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη», τόνισε ο Ομπάμα.
«Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί – έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, τόσες σφαγές – να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο» υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει» το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο ίδιος.
Στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν μια επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.
Ο ίδιος άλλωστε υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν τον Ιούλιο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Προς άρση των κυρώσεων στην Αβάνα
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας, ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί προκειμένου να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα όταν αυτά που πράττουμε δεν οδηγούν πουθενά. Κατά τη διάρκεια 50 ετών, οι ΗΠΑ άσκησαν έναντι της Κούβας μιας πολιτική που δεν κατάφερε να βελτιώσει την ζωή των Κουβανών πολιτών» τόνισε ο Ομπάμα.
«Έχουμε αλλάξει αυτήν την προσέγγιση. Συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων» προσέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η αλλαγή δεν θα επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα μόνο στην Κούβα, όμως είμαι πεπεισμένος ότι το να ανοιχτούμε (προς τους Κουβανούς) και όχι να εξαναγκάσουμε (τους Κουβανούς) θα ευνοήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει την ζωή των Κουβανών» σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου