Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Συνεργασία & πρόσκληση στο Πεκίνο.

  Τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Τόσο ο Κινέζος πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και τω
Τόσο ο Κινέζος πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος ηγέτης προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Πεκίνο. Η επίσκεψη θα διευθετηθεί διά της διπλωματικής οδού. Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θεωρείται η πιο σημαντική επαφή του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν να ενδυναμώσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τόσο ο κ. Σι όσο και ο κ. Τσίπρας υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στη Συρία.
Η Ρούσεφ στην Αθήνα
Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, αντικείμενο της συζήτησης με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς αυτούς, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Συζήτησαν επίσης για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, για να παραλάβει προσωπικά την Ολυμπιακή Φλόγα.
Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ισημερινού, έγινε γνωστό ότι αντικείμενό της ήταν το ζήτημα του χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στις δύο ηπείρους.
Το τετ α τετ με Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Θα λάβει μέρος επίσης στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και των τζιχαντιστών (ISIS).
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έχει συνάντηση με επικεφαλής συλλόγων της Ομογένειας.
Αμέσως μετά η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Κατερίνα Μπούρα, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Από κυβερνητικές πηγές διέρρευσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κ. Τσίπρας είχαν την πρώτη τους χειραψία στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στον ΟΗΕ για τη ΓΣ.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι όταν ο κ. Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εισήλθαν στην αίθουσα έκαναν χειραψία με πολλούς ηγέτες, ενώ η πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, αγκάλιασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ           http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64259760

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου