Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μέτρο - μέτρο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τις επόμενες 100 ημέρες.

Τι πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε φορολογία, τράπεζες, εργασιακά-συνταξιοδοτικό και άνοιγμα επαγγελμάτων-ιδιωτικοποιήσεις -  Στην Αθήνα εντός του φθινοπώρου τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.Μέτρο - μέτρο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τις επόμενες 100 ημέρες

Λίστα με όλα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες 100 ημέρες, μέχρι τα τέλη του έτους δηλαδή, καταγράφει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα θα τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου ώστε να λάβει χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρει και η πλευρά των δανειστών, μόνο αν προωθηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.


Οι βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

– Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

– Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% – με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

– Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016

– Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

– Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας – Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα απαιτήσουν έως και 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου που συμπεριλαμβάνει στη διάσωση των τραπεζών και τους καταθέτες μέσω bail in.

ΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Συντάξεις

– Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

– Η κυβέρνηση πρέπει να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.

– Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

Εργασιακά

– Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Έως το Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

– Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκρίνει δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.

– Μέχρι τον Οκτώβριο η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.


Εντός του φθινοπώρου στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών αναμένεται να επισκεφτούν την χώρα μας, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, εντός του φθινοπώρου.

Πιο αναλυτικά, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σήμερα πότε θα μεταβούν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα απάντησε ότι όπως έχει συμφωνηθεί αυτό θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο. Πρόσθεσε επίσης ότι τότε θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Την ίδια ώρα, πηγή της ευρωζώνης, ερωτηθείσα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.      http://www.protothema.gr/economy/article/512489/metro-metro-oi-upohreoseis-tis-elladas-tis-epomenes-100-imeres/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου