Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑΦΙΚΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ, ΣΤΕΝΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Επιγραφές που λύνουν το μυστήριο της Αμφίπολης αποκάλυψε η Κ.Περιστέρη

Μνημείο που ανεγέρθηκε με εντολή και κεφάλαια του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τιμήν του στενού του φίλου Ηφαιστίωνα είναι το συγκρότημα που αποκαλύφθηκε στο Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, ανέφερε η επίκεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη την Τετάρτη, μιλώντας σε εκδήλωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον αρχιτέκτονα και στενό συνεργάτη της Μιχάλη Λεφαντζή.

Επιγραφές που λύνουν το μυστήριο της Αμφίπολης αποκάλυψε η Κ.Περιστέρη
Η έφορος αρχαιοτήτων των Σερρών αποκάλυψε ότι στην ευρύτερη περιοχή και κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης, εντοπίστηκαν τρία αρχιτεκτονικά μέλη (τμήματα κτιρίων) στα οποία υπάρχουν ισάριθμες επιγραφές, οι οποίες μάλιστα ήταν ορατές επί 80-90 χρόνια.

Σε αυτές αναγράφεται ότι ο Αντίγονος παρέλαβε για λογαριασμό του Ηφαιστίωνα, του οποίου υπάρχει και το αντίστοιχο μονόγραμμα. Οι επιγραφές αυτές είναι ένα είδος οικοδομικού συμβολαίου. Το όνομα αναφέρεται στον Αντίγονος Α΄ Κύκλωπα ή Μονόφθαλμο (382-301 π.Χ.), Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλέξανδρου και στη συνέχεια από τους κυριότερους επιγόνους του, ιδρυτή της δυναστείας των Αντιγονιδών.
Οπως υποστηρίχθηκε, αποδεικνύεται ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος χρηματοδότησε την ανέγερση του μνημείου, ενός ταφικού ηρώου, από τον Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί προϋπάρχοντος γηλόφου και εντός παλαιότερης νεκρόπολης, με τον Δεινοκράτη να περικλείει με τον τεράστιο κυκλικό περίβολο παλαιότερες ταφές για να δημιουργήσει το μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.

Η χρονολόγηση κατά την κ.Περιστέρη, τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, γεγονός που αποκλείει την περίπτωση να είναι ρωμαϊκό, ενώ η χρήση του διήρκεσε επί δύο αιώνες, ως τον 2ο αιώνα π.Χ. Σε αυτό συντείνουν η κεραμεική αλλά και νομίσματα που εντοπίστηκαν, με απεικονίσεις του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου.          http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64261298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου