Η μακρά καριέρα του μαθηματικού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Roger Penrose τον έχει δει να συνεργάζεται με τον Stephen Hawking για να αποκαλύψει τα μυστήρια της Μεγάλης Έκρηξης, να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική και να εμπνεύσει τον καλλιτέχνη Maurits Escher να δημιουργήσει το διάσημο "Ascending and Descending" του - μια οπτική ψευδαίσθηση ενός σκάλα που φαίνεται να ανεβαίνει για πάντα... Αλλά το πιο σημαντικό, ανέπτυξε την κβαντική θεωρία της συνείδησης μαζί με τον συνάδελφό του, καθηγητή Stuart Hameroff.

"Αυτό δεν μπορεί να το πει στους ανθρώπους": ο νομπελίστας φυσικής ανακάλυψε τι συμβαίνει στην ψυχή μετά τον θάνατο
φωτογραφία
Shutterstock/Fotodom.ru

Αυτή η θεωρία έχει επικριθεί από πολλούς. Κάποιοι φέρεται να το θεώρησαν αντιεπιστημονικό και οιονεί θρησκευτικό. Άλλοι προειδοποίησαν ευθέως ότι δεν πρέπει να ενημερώνονται οι άνθρωποι για αυτό, επειδή η πλειοψηφία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό.

Οι Penrose και Hameroff υποστήριξαν ότι η ουσία της ψυχής μας περιέχεται σε δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι. Αυτά, με τη σειρά τους, βρίσκονται μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Και όλη μας η εμπειρία της συνείδησης είναι απλώς το αποτέλεσμα των επιδράσεων της κβαντικής βαρύτητας σε αυτούς τους μικροσωληνίσκους.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτή τη θεωρία ελεγχόμενη αντικειμενική μείωση (Orch-OR).

Τι γίνεται λοιπόν με την ψυχή; Ο νομπελίστας και ο συνάδελφός του πιστεύουν ότι οι ψυχές μας δεν είναι απλώς η αλληλεπίδραση των εγκεφαλικών νευρώνων. Στην πραγματικότητα, δημιουργούνται από τον ίδιο τον ιστό του σύμπαντος και μπορεί να υπήρχαν από την αρχή του χρόνου.

Όταν το σώμα πεθαίνει, οι μικροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική τους κατάσταση, αλλά οι πληροφορίες μέσα τους δεν καταστρέφονται. Αντίθετα, απλώς αφήνει το σώμα και επιστρέφει στο διάστημα.

«Οι κβαντικές πληροφορίες μέσα στους μικροσωληνίσκους δεν καταστρέφονται, δεν μπορούν να καταστραφούν, απλώς εξαπλώνονται και διασκορπίζονται σε ολόκληρο το Σύμπαν ως σύνολο. Εάν ο ασθενής αναζωογονηθεί, αναβιώσει, αυτή η κβαντική πληροφορία μπορεί να επιστρέψει στους μικροσωληνίσκους και το άτομο λέει: «Είχα μια κλινική εμπειρία θανάτου». Και αν ο ασθενής πεθάνει, αυτή η κβαντική πληροφορία μπορεί να υπάρχει έξω από το σώμα, ίσως επ 'αόριστον. Αυτή είναι η ψυχή», είπε ο Δρ Χάμεροφ στο ντοκιμαντέρ του Science Channel «Through the Wormhole».

Παρεμπιπτόντως, αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται από πολλές θρησκείες - για παράδειγμα, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό. Από την άποψη της επιστήμης, τα κβαντικά εφέ είναι ήδη σταθερά εδραιωμένα για να υποστηρίζουν πολλές σημαντικές βιολογικές διεργασίες, από τη φωτοσύνθεση στα φυτά έως την πλοήγηση στα πτηνά. Γιατί να μην ευθύνονται και για την πραγματική αθανασία της ανθρώπινης ψυχής.

wday.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com