Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Τέρμα τα αστεία. Αυτό που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο ξεπερνάει όλα όσα έχουμε δει  έως τώρα. Έρχεται , δηλαδή είναι καθ’δόν το κινεζικό αεροπλανοφόρο  Liaoning το οποίο θα «συνδέσει» την  παρουσία του  με το ρωσικό καταδρομικό « Moskva», το οποίο διαθέτει εκτός όλων των άλλων  8 συστοιχίες της ναυτικής   έκδοσης πυραύλων S-300v με ακτίνα δράσης 400 χλμ. Εάν σε αυτά τα πλοία προσθέσουμε τα υπόλοιπα 10 ρωσικά και 10 αμερικανικά συν τα υποβρύχια , που ευρίσκονται στην Μεσόγειο , έχουμε μια  τεράστια υπερσυγκέντρωση » αδρεναλίνης» έξω από τις συριακές ακτές.   
Το σχέδιο του «παμπόνηρου» Ρώσου Προέδρου Β.Πούτιν ήταν «πολύ απλό». Όσο πιο «πολλοί» τόσο πιο καλά στον πόλεμο  εναντίον του ισλαμικού στρατού. Έχουμε και λέμε για την αποκαλούμενη «Ανατολική συμμαχία» , Ρωσία, Συρία, Ιράν , Κίνα και έπεται και συνέχεια……( εμείς λέμε και Ινδία) , αποτελούν το αντίπαλο δέος στο συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Η Ρωσική αεροπορία αφού περατώσει την διαδικασία καταγραφής των στόχων επί του συριακού εδάφους στην συνέχεια θα εφαρμόσει ένα σχέδιο μαζικών βομβαρδισμών εναντίον των Τζιχαντιστών. Προσέξτε «μαζικών ανηλεών βομβαρδισμών» όχι εναέριων «χειρουργικών επιθέσεων» τύπου ΝΑΤΟ,  έχοντας σκοπό να καμφθεί ΤΕΛΕΙΩΣ το ηθικό των ισλαμιστών μαχητών. Αυτή είναι «άλλωστε» η ρωσική φιλοσοφία της πρακτικής εφαρμογής τέτοιου είδους πολεμικών επιχειρήσεων .
Εδώ ακριβώς εισέρχεται ο παράγοντας Κίνα , με τα δικά της αεροσκάφη έξω από τις συριακές ακτές.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι, η Κίνα συνδέεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας στην Συρία, στην Μεσόγειο έχει εισέλθει ήδη  ένα κινεζικό  καταδρομικό το οποίο αποτελεί τον «προπομπό» του  κινεζικού  αεροπλανοφόρου Liaoning. Νομίζω ότι το Ιράν έχει επίσης εντατικοποίηση τις εργασίες του  μέσω της Χεζμπολάχ, με την δημιουργία ειδικών μονάδων όχι μόνο στην Συρία αλλά και στο λιβυκό έδαφος. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι ένας «άλλος» διεθνής συνασπισμός( Ανατολική συμμαχία) κερδίζει έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που χρειάζεται είναι να ενταχθούν σε  μας »,  δήλωσε  το μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής της Δούμας,  υπεύθυνος  για τις Διεθνείς Σχέσεις,  Igor Morozov.
liaoning2611
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg εάν η Ουάσιγκτον απορρίψει την πρόταση της Μόσχας για κοινή δράση, η Μόσχα θα « συνεχίσει μαζί με τους υπόλοιπους την δράση της εναντίον του ISIS».
Σχετικά με την ρεαλιστική  εξέλιξη του ζητήματος αυτού , ο Igor Morozov , δήλωσε : «όσον αφορά το διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις,  έχουν  ήδη αρχίσει. Διεξήχθη μια  τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Σεργκέι Σοϊγκού και του ομολόγου του υπουργού  Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, κάτι που αποδεικνύει ότι  έχει αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα οι δύο  ΥΠΑΜ  συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα μηχανισμό για τον συντονισμό των δύο πλευρών με την συριακή πλευρά. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τα στρατεύματα του Bashar Assad θα συνεχίσουν  τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον του ISIS  »,  δήλωσε ο Morozov.
«Οι διαφορές που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν μόνο σε ένα πράγμα , «οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ». Εμείς  πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στον ισλαμικό κράτος θα πρέπει να διεξαχθεί  με την βοήθεια των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Άσαντ, και μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφος, με την σαφή συμμετοχή τριών χωρών (Συρία, Ιράν, Ρωσία). Αυτή είναι η κύρια ουσία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών»  είπε ο Ρώσος γερουσιαστής Morozov.
Αλλά ο αρχισυντάκτης του γνωστού περιοδικού  «Εθνική Άμυνα» και σύμβουλος του ινστιτούτου γεωπολιτικών μελετών της Μόσχας  Igor Korotchenko πιστεύει ότι τυχόν παραδοχές σχετικά με το συριακό ζήτημα  είναι πρόωρες:
«Τα σχέδια των Πούτιν θα μπορούσε να τα γνωρίζει μόνο ο Πούτιν. Το  Bloomberg, δεν έχει καμία δύναμη στην Δύση και δεν μπορεί να γνωρίζει σχετικά με τα σχέδια του Ρώσου προέδρου, και το πώς η Ρωσία θα ενεργήσει. Μπορείτε να υποθέσουμε πολλά ,  μέχρι  και προσελήνωση αλλά όλα αυτά δεν είναι σοβαρά. Υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο και σε  επίπεδο των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες  θα «παράγουν» κάποιες λύσεις. Στο βαθμό που θα  συμφωνηθεί, αυτές οι αποφάσεις θα  εξυπηρετούν πιθανόν την δημιουργία ενός μεγάλου   διεθνούς   συνασπισμού , αυτό  όμως θα φανεί στην πορεία  », δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Η εκτίμηση για το τι πρόκειται να γίνει στην Συρία σίγουρα εκτός  από τις ΗΠΑ, έχει απόλυτη σχέση  και με  τα σχέδια της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν προσβλέπει σε οποιαδήποτε «βοήθεια» από την Δύση. Όσο για την συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας αυτή θα περιοριστεί στα απολύτως «απαραίτητα» για μην υπάρξει εμπλοκή των στρατευμάτων των δύο υπερδυνάμεων.  Η Συρία πιστεύουμε ότι θα καθορίσει  όχι μόνο το μέλλον των επόμενων χρόνων, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.