Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τι συζήτησαν Ομπάμα - Τσίπρας στα δύο τετ α τετ τους.

  Τρίλεπτη συνάντηση «στα όρθια» με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Αλέξης Τσίπρας στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πλανητάρχης προς τιμήν των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τι συζήτησαν Ομπάμα - Τσίπρας στα δύο τετ α τετ τους
Αυτό ισχυρίστηκε κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η τρίλεπτη συνομιλία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα. Η δεξίωση έγινε στο ξενοδοχείο New York Palace και κράτησε περίπου δυο ώρες, όσο διάστημα χρειάστηκε για να βγει η καθιερωμένη φωτογραφία του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους με όλους τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους αυτών. Στη δεξίωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Ανδρη. Όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της φωτογράφισης οι ηγέτες έφευγαν από το ξενοδοχείο.


Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο κ. Ομπάμα συνέστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ, στην οποία φέρεται να είπε ότι έχει κερδίσει απανωτά τις τελευταίες εκλογές.

Η πηγή είπε ότι από εκεί και πέρα, η συζήτηση στράφηκε στην πολιτική και ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι έχει τη βούληση να στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην επαναφορά της στην ανάπτυξη και στο θέμα του χρέους.

Η πηγή είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά διακοπές στην Ελλάδα. Η πηγή δήλωσε ότι η τρίλεπτη συζήτηση περιλάμβανε το προσφυγικό και το Κυπριακό.
Δήλωσε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας είχε και ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι στον οποίο είπε να κάνει βήματα πίσω για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και ένα μικρό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Του είπαν ότι η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα και ότι στη χώρα μας πάνε για διακοπές κάθε καλοκαίρι, συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι, όπου έχουν σπίτι. Του είπαν ότι οι ΕΛληνες αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τα capital controls. Ο κ. Τσίπρας τους απάντησε «να το πείτε στον Ρούτε, διότι κάποιοι θα ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ».

Αστειευόμενοι του απάντησαν: «Όχι, διότι θα χάσουμε και το σπίτι μας».

Σημειώνουμε ότι σήμερα Τρίτη ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, και τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
ΜΙΧΑΛΗΣ - ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Good Job»
Η πρώτη δια ζώσης και επίσης ολιγόλεπτη επαφή των δύο ηγετών είχε γίνει λίγο νωρίτερα, στο επίσημο δείπνο που δόθηκε για τους ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σε εκείνη, όπως μεταδίδει το Mega, ο Αμερικανός πρόεδρος πλήσιασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του και του έδωσε ραντεβού για το δείπνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντάς του «Good job».


Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα 
9:30-10:00 (Ώρα Ελλάδος 4:30-5:00μμ) Συνάντηση Α.Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη
10:30-14:00 (Ώρα Ελλάδος 19:30-21:00) Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
16:00 (Ώρα Ελλάδος 23:00) Παρουσία Πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
17:40-17:50 (Ώρα Ελλάδος 00:40-00:50) Συνάντηση Πρωθυπουργού με Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-moon
18:30-20:30 (Ώρα Ελλάδος 1:30-3:30πμ) Παρουσία Πρωθυπουργού στη δεξίωση της ΕΕ.
19:30 (Ώρα Ελλάδος 2:30πμ) Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
20:30 (Ώρα Ελλάδος 3:30πμ) Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64259806

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου