Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ρωσία - Συρία: Η Μόσχα ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ένα ακόμη βήμα προς την στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία εξασφαλίζοντας σήμερα το πράσινο φως του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών προς υποστήριξιν των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την "τρομοκρατική απειλή".Image
Το Κρεμλίνο το διατύπωσε σαφώς: ένα πράσινο φως του ΟΗΕ ή ένα αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Και, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία, έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του "στρατιωτική βοήθεια". Τη διατύπωση γραπτώς και επισήμως του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η συριακή προεδρία στη Δαμασκό.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. "Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.

"Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής", εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Ο κύριος στόχος είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

"Ολοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Αμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες...Δεν πρόκειται για την πραγματοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μάς κατηγορούν συστηματικά οι δυτικοί μας εταίροι", έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.
Η Ρωσία θα προεδρεύσει σήμερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, και αναμένεται ότι θα υποβάλει σχετικό σχέδιο απόφασης.      http://www.onalert.gr/stories/rwsia-syria-mosxa-anoigei-dromo-pragmatopoihsh-aeroporikwn-epidromwn/45201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου