Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλο τμήμα του τουρκικού στρατού μεταβαίνει στο Ντιγιαρμπακίρ.
Σεπτέμβριος 30, 2015.
Μεγάλη μετακίνηση του τουρκικού στρατού παρατηρήθηκε προς την επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, μετά τη θυελλώδη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, σημειώνει  η εφημερίδα ‘Μπουγκούν’.
Από τη Δευτέρα το βράδυ άρχισε μια μετακίνηση του στρατού, εν είδη αυτοκινητοπομπής και με συνοδεία αστυνομικών αυτοκινήτων,  καθώς μετακινούνταν,  τουλάχιστον, είκοσι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα από την επαρχία της Σανλιούρφας προς το Ντιγιαρμπακίρ.
Η ένταση στην περιοχή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με πολλές συγκρούσεις αλλά και θανάτους εκατέρωθεν,  καθώς το αυτονομιστικό  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) επιτίθεται αδιάκοπα κατά των τουρκικών δυνάμεων.
Η αντιπαράθεση οξύνθηκε έπειτα από την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή Μπισμίλ του Ντιγιαρμπακίρ.
Στην περιοχή ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης του κουρδικού  ‘πατριωτικού κινήματος νεολαίας’- (YDG-H),  με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος Κούρδος στην συνοικία Ορούτς της Μπισμίλ. Ο θάνατός διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο της Μπισμίλ και πυροδότησε συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Κρίθηκε άμεση η παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε πολλές πόλεις και περιφέρειες έχει τεθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, κυρίως στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές, όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών.
Επί εννέα ημέρες είχε αποκλεισθεί η πόλη Τζίζρε με αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία των κατοίκων λόγω έλλειψης προμηθειών στην πόλη.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου