Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Χαμογέλασαν την τελευταία στιγμή οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Στο 90% η πληρότητα στο Μέτσοβο, στο 70% σε Γιάννενα, Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα Με χαμόγελα και ικανοποίηση υποδέχθηκαν το διήμερο των Χριστουγέννων τους επισκέπτες οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων του Μετσόβου και του Ζαγορίου που μετά από αρκετό καιρό είδαν και πάλι τις επιχειρήσεις του να γεμίζουν από κόσμο, έστω και αν η πληρότητα δεν άγγιξε σε καμία περίπτωση τα επίπεδα του 2008 ή του 2009.Με βάση την οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες της εποχής οι επισκέπτες που έφτασαν στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων από κάθε πλευρά της Ελλάδας ήταν αρκετοί καθώς αφενός στο Μέτσοβο η πληρότητα άγγιξε το 90% κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανηλίου και αφετέρου το 60% με 70% στα χωριά του Ζαγορίου και στα Γιάννενα.Ωστόσο στο Ζαγόρι αρκετά καταλύματα δεν λειτούργησαν φέτος εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους λειτουργικότητας καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γαβριήλ Παπαναστασίου στο Ioannina TV υπήρξαν και φαινόμενα που θα πρέπει να απασχολήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου, σε μία συνολικότερη αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος.«Υπάρχουν γεμάτα καταλύματα με 100% πληρότητα και στο ίδιο χωριό, υπάρχουν καταλύματα με 20% πληρότητα. Προφανώς και οι μεγάλες μονάδες μπορούν να κινηθούν καλύτερα στο επίπεδο των τουριστικών πακέτων και προσφορών, όμως θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, το επίπεδο των τιμών σε συνάρτηση με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Δεν είναι δυνατό σήμερα, ημέρες Χριστουγέννων να βρίσκουμε δίκλινο δωμάτιο στο Ζαγόρι στην τιμή των 25 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, ευτελίζουμε το προϊόν μας, ειδικά μάλιστα όταν αυτό δε γίνεται συντονισμένα και το διπλανό κατάλυμα έχει μία τιμή 70 ευρώ με πρωινό, που είναι λογική και για την περίοδο και για όσα προσφέρει», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου προσθέτοντας, ότι υπάρχουν πολλές μονάδες που δεν άνοιξαν την περίοδο των Χριστουγέννων.«Ο κόσμος δεν είχε κάνει κρατήσεις, επομένως πολλοί φοβήθηκαν να ανοίξουν τα καταλύματα, γιατί αυτό προϋποθέτει μόνο σε καθημερινά λειτουργικά έξοδα θέρμανσης ένα κόστος 300 – 400 ευρώ», τόνισε

Η κίνηση στα Τζουμέρκα
Θετική ήταν η κίνηση και στα χωριά των Τζουμέρκων όπου κυρίως την τελευταία στιγμή δεκάδες ήταν οι επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα η πληρότητα να φτάσει το 70%.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, υπήρξε έντονη κίνηση τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να έχουν γίνει κρατήσεις. «Βοήθησε και ο καλός καιρός και είχαμε ένα αυξημένο ρεύμα τις τελευταίες ημέρες των Χριστουγέννων προς την περιοχή μας. Οι δρόμοι είναι καθαροί, απλώς χρειάζεται λίγη μεγαλύτερη προσοχή σε σημεία που δημιουργείται παγετός», τόνισε ο κ. Σεντελές.

Η επισκεψιμότητα στα Γιάννενα
Από την άλλη πολύς ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες και την πόλη των Ιωαννίνων κάτι το οποίο βοήθησε στο να πάρουν οικονομική «ανάσα» τα ξενοδοχεία, αλλά και τα καταστήματα.Σημαντικό το ότι οι απόψεις των επισκεπτών που βρέθηκαν το πρωί των Χριστουγέννων στην παραλίμνια περιοχή, ήταν απόλυτα θετικές και για την πόλη, αλλά και για άλλες περιοχές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την εξυπηρέτηση και τις τιμές.Παράλληλα ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του νομού και της Ηπείρου γενικότερα, το Σπήλαιο Περάματος, προσέλκυσε και τις ημέρες των Χριστουγέννων πλήθος επισκεπτών, μικρότερο βέβαια σε αριθμό σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, ικανοποιητικό όμως με δεδομένη την οικονομική συγκυρία. Επισκέπτες από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, αλλά και από πολύ μακριά, όπως τη Ρόδο και την Κρήτη, ολοκλήρωσαν την διαμονή τους στην περιοχή, με μία επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάματος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου