Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο «στρατηγός της Καταιγίδας» Νόρμαν Σβάρτσκοφ σε ηλικία 78 ετών.

Στο σπίτι του στην Τάμπα της Φλόριντα πέθανε ο 78χρονος Αμερικανός στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Τζορτζ Μπους και ήρωας των Αμερικάνων. Το 1991 είχε ηγηθεί της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, γεγονός που του απέδωσε το ψευδώνυμο «στρατηγός Καταιγίδας» (Stormin Norman)
Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας, τίμησε με ανακοίνωσή του τη μνήμη του Σβάρτσκοφ και τον χαρακτήρισε «ως έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του».
Ο Χέρμπερτ Νόρμαν Σβάρτσκοφ είχε γεννηθεί στις 22 Αυγούστου του 1934 και στα 78 χρόνια της ζωής του είχε να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα στον πολεμικό τομέα. Ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας Ουέστποιντ και συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ σε δύο διαφορετικές αποστολές το 1965 και το 1970.
Πέθανε ο «αρχιστράτηγος της Καταιγίδας» Νόρμαν Σβάρτσκοφ σε ηλικία 78 ετών

 

Έχοντας παρασημοφορηθεί με τέσσερα αστέρια, ο στρατηγός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Αύγουστο του 1991, λίγους μήνες μετά το τέλος του πολέμου του Κόλπου, στον οποίο ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», υπό τις στρατιωτικές εντολές του Κόλιν Πάουελ, απελευθερώνοντας το Κουβέιτ από τον Ιρακινό δικτάτορα Χουσεΐν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου