Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Εντατικές διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ για να βρεθεί πολιτικό διέξοδο προ του «δημοσιονομικού γκρεμού»

                 Οι αντιπρόσωποι του Κογκρέσου έθεσαν ως στόχο να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο για το «δημοσιονομικό βάραθρο» μέχρι την Κυριακή, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες φορολογικές αυξήσεις και οι περικοπές των δαπανών.
               Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής Βουλής και Γερουσίας.

              Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ και τον ηγέτη της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσίας Χάρι Ρέιντ. Στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν και οι επικεφαλής των μειοψηφιών στα δύο Σώματα -δηλαδή η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ.
           Ο Μακ Κόνελ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ομπάμα και τους λοιπούς ηγέτες του Κογκρέσου ως «εποικοδομητική» και δήλωσε ότι «είμαστε προσηλωμένοι στις συζητήσεις με την ελπίδα να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου έως την Κυριακή».
Σύμφωνα με πηγές, ο Μπ. Ομπάμα επρόκειτο να θέσει υπό ψηφοφορία την πρόταση για αύξηση των φόρων σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση των κρατικών επιδομάτων για τους εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους.
            Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει εκτάκτως στις 18:30 της Κυριακής (23:30 στην Ελλάδα) για να βρεθεί λύση και ήδη τα μέλη του σώματος, που είχε διακόψει για τις γιορτές, καλούνται να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπ. Ομπάμα προτείνει αύξηση των φόρων σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση των κρατικών επιδομάτων για τους εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους

Ο Μπ. Ομπάμα προτείνει αύξηση των φόρων σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση των κρατικών επιδομάτων για τους εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους

          Βάση οποιασδήποτε συμφωνίας για να αποτραπεί το «σοκ» των 600 δισ. ευρώ ταυτόχρονων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που μπαίνουν αυτόματα σε ισχύ την Πρωτοχρονιά θα είναι κάποια «νερωμένη» έκδοση του πακέτου που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος.

         Η αμερικανική προεδρία έχει ζητήσει παράταση των φοροελαφρύνσεων για εισοδήματα κάτω των 250.000 -με πιθανή υποχώρηση τα 400.000 ευρώ- παράταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους και τουλάχιστον καθυστέρηση της περιστολής δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

          Και τα δύο κόμματα πάντως προετοιμάζονται πολιτικά για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία, ρίχνοντας ήδη την ευθύνη για το αδιέξοδο των συνομιλιών στην αντίπαλη πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου