Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Μια Ιορδανο-παλαιστινιακή συνομοσπονδία, μεταδόθηκε από το Νετανιάχου και τον Αμπντουλάχ.

          Όψεις μιας πιθανής συνομοσπονδίας μεταξύ του παλαιστινιακού κράτους στην Δυτική Όχθη και του Χασεμιτικού Βασιλείου , αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρόσφατης συνομιλίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν, αποκαλύπτουν οι πηγές του debkafile . Τίποτα δεν αποφασίστηκε και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προβούν σε περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.
        Η ιδέα αυτή έχει γίνει ένα κομβικό σημείο συζητήσεων στο Αμμάν,από κέντρα της Ουάσιγκτον και Παλαιστινίων.
        Ο Νετανιάχου έφερε μερικές εύστοχες ερωτήσεις, ιδιαίτερα εμπιστευτικού πεδίου σε, one-on-one ,συζήτηση στο παλάτι του Χασεμιτικού: Ζήτησε από τον βασιλιά, πόση ευθύνη θα έχει η Ιορδανία ,αν αναλάβει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και την ασφάλεια της. Ποια ήταν τα σχέδιά του για την επέκταση αυτού του ελέγχου από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας; Και πώς θα μεταφέρει τις προθέσεις της Ιορδανίας, ταιριάζει στις ρυθμίσεις ασφαλείας που απαιτούνται από το Ισραήλ και στις δύο περιοχές, ως μέρος της κάθε συμφωνίας με τους Παλαιστινίους;
          Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές και της Ιορδανίας[πηγές] κατατοπισμένοι με αυτές τις ιδέες, ο σημερινός στόχος για την επόμενη φάση των Ισραήλ-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα είναι μια μακροπρόθεσμη ενδιάμεση συμφωνία. Θα αφήσει τις διαφορές για μόνιμα σύνορα,την Ιερουσαλήμ, τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και το μέλλον των οικισμών του Ισραήλ στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια σε μεταγενέστερο γύρο των διαπραγματεύσεων, σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον.
Prime Minister Binyamin Netanyahu visits Jordan's King Abdullah in Amman
Prime Minister Binyamin Netanyahu visits Jordan's King Abdullah in Amman

        Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού-Ιορδανίας συνομοσπονδία, θα παρακάμψουν τις δυσκολίες της αμοιβαίας αναγνώρισης - ένα παλαιστινιακό κράτος από το Ισραήλ και το Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού.Η Ιορδανία έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ και οι δύο χώρες διατηρούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις. Διέπουν το σώμα της Συνομοσπονδίας, ως τέτοια θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το Ισραήλ, χωρίς να απαιτείται μια δημόσια δήλωση παλαιστινιακής αποδοχής. Επίσης, το Ισραήλ θα μπορούσε να σωθεί από την υποχρέωση να δεχθεί επίσημα, Παλαιστινιακό κράτος και θα μπορούσε να χαιρετήσει απλά τη νέα κοινή οντότητα και να επεκτείνει την εγγύηση της συνεργασίας που στην πράξη θα υλοποιηθεί μέσω Ιορδανίας ή οποιοδήποτε μουσουλμανικό αραβικό στοιχείο που συμμετέχει στην κίνηση.
            Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) ενημέρωσε κρυφά ορισμένους Παλαιστίνιους ηγέτες "να είναι προετοιμασμένοι για ένα νέο σχέδιο συνομοσπονδίας με την Ιορδανία και άλλα μέρη της διεθνούς κοινότητας."
             Δεν κατονόμασε τα κόμματα.Οι πηγές debkafile αποκαλύπτουν ότι αναφερόταν στην Αίγυπτο, την Τουρκία και το Κατάρ - με άλλα λόγια, τα μέλη της φιλο-αμερικανικής σουνιτικής ηγεσίας,σε μπλοκ με διπλωμάτες .Η Αμερική, με έδρα το Κάιρο ,τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του πυλώνα του Ισραήλ από τη λειτουργία Άμυνας στη Γάζα και τις διαπραγματεύσεις,οδήγησε Ισραήλ-Χαμάς στην κατάπαυση του πυρός.
http://www.debka.com/article/22638/A-Jordanian-Palestinian-confederation-aired-by-Netanyahu-Abdullah-               ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου