Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Προστατευμένα τα χημικά όπλα της Συρίας, διαβεβαιώνει η Ρωσία.

Μόσχα, Ρωσία
Η Συρία έχει μεταφέρει το χημικό της οπλοστάσιο «σε ένα με δύο μέρη» ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια ανταρτών, αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος εξήγησε ότι για την ώρα τα χημικά είναι υπό τον έλεγχο του στρατού.

Ο Ρώσος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφος κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι πριν τον εμφύλιο τα χημικά ήταν διεσπαρμένα σε διάφορες περιοχές μέσα στη χώρα.

Οι πληροφορίες της Ρωσίας αλλά και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών λένε ότι η Συρία «κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα χημικά» είπε ο Λαβρόφ που τόνισε ότι η μεγαλύτερη απειλή από τα όπλα αυτά θα ήταν να έπεφταν στα χέρια των ανταρτών.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου, ο Λαβρόφ φάνηκε κατά το BBC βέβαιος ότι «ο Άσαντ δεν σχεδιάζει να φύγει από τη Συρία, ό,τι και να λέει κανένας, είτε είναι η Ρωσία ή η Κίνα».
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν σκοτωβθεί στον εμφύλιο στη Συρία--οι περισσότεροι άμαχοι
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν σκοτωβθεί στον εμφύλιο στη Συρία--οι περισσότεροι άμαχοι

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι ούτε ο Άσαντ ούτε οι αντάρτες θα μπορούσαν να κερδίσουν τον εμφύλιο.

Αποκάλυψε δε ότι περιφερειακές δυνάμεις ζήτησαν από τη Ρωσία να μεσολαβήσει στον Άσαντ (με τον οποίο η Μόσχα διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις παρά την εμφύλια σύρραξη που τον έχει απομονώσει από όλη σχεδόν τη διεθνή κοινότητα) για να τον πείσει να αποχωρήσει. «Γιατί να το κάνουμε εμείς; Αν έχετε τα σχέδια να πάτε μόνοι σας [στον Άσαντ]» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του.

Τα αποθέματα του συριακού στρατού σε χημικά σε συνδυασμό με το αξιόλογο πυραυλικό οπλοστάσιο (για παράδειγμα του μέσου βεληνεκούς πυραύλους Scud που μπορούν να φέρουν και χημικά) είναι από τα πιο επικίνδυνα όπλα στα χέρια του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Δύση ανησυχεί ότι θα μπορούσε να είναι τα τελευταίο χαρτί στα χέρια του Άσαντ για να επικρατήσει στον εμφύλιο που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.000 ανθρώπους, αμάχους και ενόπλους από τις δύο παρατάξεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει μάλιστα ότι η χρήση τους από τη Συρία θα ήταν κόκκινη γραμμή για στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι στη Δύση κανένας δεν θέλει να επέμβει στη Συρία: «Έχω την εντύπωση ότι [στη Δύση] προσεύχονται η Ρωσία και η Κίνα να συνεχίσουν να μπλοκάρουν την έξωθεν παρέμβαση. Γιατί αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα χρειαστεί να ενεργήσουν και κανένας δεν είναι έτοιμος να δράσει».

Άλλος ένας δημοσιογράφος νεκρός

Εικονολήπτης της συριακής κρατικής τηλεόρασης σκοτώθηκε στη δυτική Δαμασκό όπου διέμενε, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο όπου εργαζόταν, κατηγορώντας τους «τρομοκράτες» σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να αναφερθεί στους αντάρτες.

Τουλάχιστον 17 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μεταξύ τους Σύροι και ξένοι, καθώς και 44 πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία στο πλαίσιο της εργασίας του από τις αρχές της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011, είχαν ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αποκαλώντας τη χώρα «νεκροταφείο ανθρώπων της ενημέρωσης».

Επίσης δύο ξένοι δημοσιογράφοι φέρονται ως αγνοούμενοι στη Συρία: ο παλαιστινιακής και ιορδανικής καταγωγής Μπασάρ Φάχμι αλ-Καντούμι του αμερικανικών κεφαλαίων αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Χούρα εξαφανίστηκε στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας στις 20 Αυγούστου, και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Οστεν Τάις που εξαφανίστηκε στις 13 Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, πέντε άνθρωπο σκοτώθηκαν στη Δαμασκό από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Οι μάχες στα περίχωρα της πρωτεύουσας και στην επαρχία της Χάμα συνεχίζονται με τους αντάρτες να προειδοποιούν ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις έναντι στη Μαράντα και τη Σκαϊλμπίγια, δύο πόλεις με χριστιανικό πληθυσμό που είναι και ορμητήρια του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου