Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο εθνικιστών ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.                                                   Στο στόχαστρο των εθνικιστών της Αλβανίας μπήκε για άλλη μία φορά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

              «Έφτασε ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλλάτο 'απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία'. Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και το λαό, ο οποίος χάριν της αληθείας πρέπει να το πούμε, σε είδε ως ένα επικίνδυνο δοθιήνα, ο οποίος στο όνομα της θρησκείας και της αλβανικής ορθοδοξίας εργάστηκε για τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας» λέει η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι, καλώντας τον να αφαιρέσει από τον Αρχιεπίσκοπο την ανώτατη τιμητική διάκριση, η οποία του είχε επιδοθεί πριν τρία χρόνια για την προσφορά του στην Εκκλησία και στην αλβανική κοινωνία.

               Σύμφωνα με Το Βήμα, οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας προκαλούν φόβο στους Χριστιανούς Ορθοδόξους που ζουν στην Αλβανία καθώς ο κ. Αναστάσιος κατηγορείται για αντιαλβανική δραστηριότητα.

              Κατά της Ερυθρόμαυρη Συμμαχία «στην αντιαλβανική δραστηριότητα που συντελείται (...) το σημαντικότερο ρόλο (...) διαδραμάτισε ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο καταληψίας ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Επί δύο δεκαετίες, αυτός εργάζεται, ισχυρίζονται, για τα συμφέροντα της Ελλάδος, συνεχίζοντας πιστά το δρόμο του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πριν από 100 χρόνια και πάνω, αφιέρωσε τη ζωή του στον ελληνισμό της Ηπείρου, στο άνοιγμα των σχολείων και Εκκλησιών σε περιοχές ιστορικά γεμάτες από Αλβανούς».

           Η επιστολή φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών των ακραίων στοιχείων της Αλβανίας που το τελευταίο διάστημα προκαλούν φόβο μεταξύ των ορθοδόξων καθώς φαίνεται ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής του κ. Αναστασίου. Γι αυτό και 42 επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί που υπηρετούν στην Εκκλησία της Αλβανίας με κοινό κείμενο τους έσπευσαν να στηρίξουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας τους, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

           «Όσο για τις συμβουλές ή μάλλον, τις απειλές εναντίον της ζωής του, δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν. Και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου