Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Προς Προανακριτική Επιτροπή για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

             Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται πως κινούνται τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων, έπειτα από τις εξελίξεις που δείχνουν ότι η αυθεντική λίστα περιέχει τρία πρόσωπα, συγγενικά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που δεν περιέχονταν στη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Δικαιοσύνη.

             Τη Δευτέρα, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στη Βουλή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

            Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε τονίσει ότι «είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ», προσθέτοντας ότι «θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

           Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

           Παράλληλα, κύκλοι της Ιπποκράτους, σε ερώτηση τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών, υπογράμμιζαν: «Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έξω από τη Βουλή

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έξω από τη Βουλή

           Λίγο πριν φτάσει η λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το κόμμα, σημειώνοντας ότι «προκύπτει προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD».

          «Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών» προσέθετε η ανακοίνωση που συνόδευε τη γνωστοποίηση της διαγραφής του κ. Παπακωνσταντίνου από το κόμμα.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος».

              Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

            Το ΚΚΕ επίσης τάχθηκε «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».


            Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με μία αιχμηρή δήλωση σχολίασε τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. «Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της 'λίστας Λαγκάρντ' σε εμένα προσωπικά. Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου. Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη 'λίστα Λαγκάρντ' από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών».
           Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του νωρίτερα τόνιζε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση». Δήλωνε δε κατηγορηματικά ότι «καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα» και «καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν». Προσέθετε δε ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα».     

Αιχμές Παπακωνσταντίνου κατά Βενιζέλου μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ

                           Με μία αιχμηρή δήλωση σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις εξελίξεις σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και ιδιαίτερα την ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ.

              «Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της 'λίστας Λαγκάρντ' σε εμένα προσωπικά. Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου. Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη 'λίστα Λαγκάρντ' από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

            Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το κόμμα, σημειώνοντας ότι «προκύπτει προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD».

Οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011

           Οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011

             «Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών» προσέθετε η ανακοίνωση που συνόδευε τη γνωστοποίηση της διαγραφής του κ. Παπακωνσταντίνου από το κόμμα.

             Πριν από τις ανακοινώσεις τις Ιπποκράτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνιζε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει, ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση». Δήλωνε δε κατηγορηματικά ότι «καμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα» και «καμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν».

            Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσέθετε δε ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου