Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

«Βαριές συνέπειες»: Η Γαλλία θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ μετά την αποτυχία της συμφωνίας για τα υποβρύχια.

 "Βαριές συνέπειες": Η Γαλλία θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ μετά τη διακοπή της συμφωνίας για τα υποβρύχια |  Ρωσική άνοιξη

Μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η Αυστραλία ακύρωσε ένα μεγάλο συμβόλαιο υποβρυχίων με το Παρίσι και επέλεξε αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. Γράφει για αυτήν την έκδοση το France Info.

Ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης, Jean-Luc Melanchon ,πιστεύει ότι η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να «επιδίδεται στις ψευδαισθήσεις» και να αποσυρθεί από τη βορειοατλαντική συμμαχία, καθώς και να περιορίσει τα σχέδια για το άνοιγμα ενός κέντρου αριστείας του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια του διαστήματος. Η Ουάσινγκτον ήθελε να τον τοποθετήσει στην Τουλούζη.

Ο τερματισμός της συμφωνίας για την κατασκευή ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων από το Naval Group για το Αυστραλιανό Ναυτικό ήταν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από την Καμπέρα με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Αυτό το γεγονός «αμφισβητεί» τους δεσμούς του Παρισιού με τους αγγλοσαξονικούς συμμάχους του και θα έχει «σοβαρές συνέπειες», σύμφωνα με Γάλλους γερουσιαστές και βουλευτές.

«Οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν χωρίς συντονισμό με τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Η διαταραχή της συμφωνίας για τα υποβρύχια εξαιτίας της Ουάσινγκτον είναι ένα ακόμη γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε ακριβή εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της Γαλλίας και του ιστορικού της συμμάχου », ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί σε κοινή τους δήλωση.

Το άρθρο σημειώνει ότι η συμφωνία με την Καμπέρα πριν από πέντε χρόνια ήταν κολοσσιαία από οικονομική και γεωπολιτική άποψη. Η ακύρωσή του έστειλε ένα μεγάλο σοκ στο γαλλικό κράτος και τη βιομηχανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ ​​Μόρισον, ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα μια νέα εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας AUKUS. Η πρώτη πρωτοβουλία θα είναι η δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων για το ναυτικό της Αυστραλίας, η οποία εγκαταλείπει τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά μη πυρηνικών υποβρυχίων έναντι 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με φόντο αυτό το γεγονός, η Canberra ακύρωσε συμβόλαιο αξίας 56 δισ. Ευρώ με τη ναυαρχίδα του γαλλικού ναυπηγικού Naval Group για την παραγωγή 12 ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων της κατηγορίας Barracuda.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, χαρακτήρισε τη λήξη της συμφωνίας «μαχαίρωμα στην πλάτη» και κατηγόρησε την Αυστραλία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Οι New York Times ανέφεραν ότι το Παρίσι ακύρωσε τον κοινό εορτασμό της 240ης επετείου της ναυμαχίας Chesapeake με την Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απώλεια μιας προσοδοφόρου παραγγελίας.


rusvesna.su
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου