Κυριακή 30 Απριλίου 2023

"Βρισκόμαστε στην εποχή του Μεσσία τώρα. - Η καταγωγή του Μεσσία στις εβραϊκές πηγές.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σε ιστολόγιο, ένας ραβίνος εξήγησε με μεγάλη λεπτομέρεια την καταγωγή του Μεσσία σύμφωνα με τις εβραϊκές πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές, ο βασιλιάς Δαβίδ ήταν ακριβώς το μέσο της ανθρώπινης ιστορίας, πράγμα που σημαίνει ότι η κορύφωση της ανθρώπινης ιστορίας και η Μεσσιανική εποχή αναμένεται ανά πάσα στιγμή.


Ο ραβίνος Efraim Palvanov, δάσκαλος και συγγραφέας, γράφει το ιστολόγιο Mayim Achronim (τελευταία νερά) που πήρε το όνομά του από το ελάχιστα γνωστό εβραϊκό τελετουργικό του πλυσίματος των δακτύλων μετά το γεύμα. Όπως και το ομώνυμο μιτσβά, το ιστολόγιο καλύπτει εβραϊκά θέματα που είναι παρεξηγημένα ή δεν συζητούνται συνήθως. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιο, ο ραβίνος Παλβάνοφ εξήγησε τις εβραϊκές παραδόσεις που περιγράφουν την καταγωγή του Μεσσία. Ευγενικά μπήκε σε βάθος, εξηγώντας το δύσκολο θέμα στο Israel365 News.

"Μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε την καταγωγή του Μεσσία με τον Αβραάμ, τον εκλεκτό του Θεού", ξεκίνησε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Ο Μεσσίας προέρχεται αναγκαστικά από το Ισραήλ. Ως ο γενάρχης του Ισραήλ έθεσε τις βάσεις απορρίπτοντας την ειδωλολατρία και ξεκινώντας τη διαδικασία διόρθωσης του κόσμου και την επαναφορά του προς την παρθένα κατάσταση της Εδέμ...".

Ενώ ο Αβραάμ είναι ο πρόγονος του εβραϊκού λαού, ο ανιψιός του, ο Λωτ, είναι επίσης μέρος της γενεαλογίας του Μεσσία, από τη μητρική γραμμή.

"Αφού έγιναν μάρτυρες της καταστροφικής καταστροφής πέντε μεγάλων πόλεων, οι δύο κόρες του Λωτ έχουν την εντύπωση ότι όλος ο κόσμος καταστράφηκε", εξήγησε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Πιστεύουν ότι έχουν την υποχρέωση να επανακατοικήσουν τον πλανήτη και έτσι καταφέρνουν να αποπλανήσουν τον πατέρα τους και μέσω αυτών των ενώσεων, παράγουν τους γενάρχες των Μωαβιτών και των Αμμωνιτών. Από τους Μωαβίτες προέρχεται η Ρουθ, η οποία ήταν η προγιαγιά του βασιλιά Δαβίδ. Από τους Αμμωνίτες προέρχεται η Ne'ama, η οποία ήταν η σύζυγος του βασιλιά Σολομώντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι κόρες του Λωτ, του ανιψιού του Αβραάμ, παίζουν ρόλο στη δυναστεία του Δαβίδ.

"Παρά το γεγονός ότι είναι γιος του Αβραάμ, ο Ισμαήλ δεν παίζει κανένα ρόλο στην καταγωγή του Μεσσία", τόνισε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Εκδιώχθηκε και όλα όσα αφορούν την κληρονομιά, πνευματική και υλική, πήγαν ειδικά στον Ισαάκ".

Εξήγησε ότι ο Μεσσίας είναι προϊόν της διαθήκης και, ως εκ τούτου, εκφράζεται μέσω της κληρονομιάς της γης του Ισραήλ. Η κληρονομιά της γης καθορίζεται από την πατρογονική φυλετική ταυτότητα, η οποία καθορίζει και την ταυτότητα του Μεσσία. 

Ο ραβίνος Palvanov εξήγησε ότι η ταυτότητα του Μεσσία είναι φυλετική, καθώς ένα από τα καθήκοντά του θα είναι να φέρει τους Εβραίους πίσω στους Αγίους Τόπους.

"Ένα από τα καθήκοντα του Μοσχία (Μεσσία) είναι η συγκέντρωση των εξόριστων, η επιστροφή του εβραϊκού λαού στη γη του", είπε. "Τελικά, αυτό είναι και το πώς θα καταλάβετε αν ένα άτομο είναι επιτυχώς ο Μεσσίας. Πολλοί έχουν ισχυριστεί ότι είναι ο Μεσσίας κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά κανείς δεν έχει εκπληρώσει κανένα από τα καθήκοντα που η εβραϊκή παράδοση διδάσκει ότι ο Μεσσίας υποτίθεται ότι πρέπει να εκπληρώσει. Το κυριότερο από αυτά είναι η συγκέντρωση των εξόριστων". 

"Αυτό συμβαίνει επειδή η Τορά δεν μπορεί να εκπληρωθεί πλήρως εκτός της γης του Ισραήλ", είπε. "Επιπλέον, το έργο του Μόσιαχ γίνεται στο Ισραήλ- η οικοδόμηση του Τρίτου Ναού, ο πόλεμος του Γωγ και του Μαγώγ".

Από αυτή την άποψη, ο Μεσσίας συνήθως ταυτίζεται με τη φυλή του Ιούδα, σύμφωνα με την ευλογία του Ιακώβ προς τους γιους του. Στην ευλογία του Ιούδα υπονοείται ότι η δυναστική μοναρχία θα έρθει μέσω της Φυλής του Ιούδα, που προσωποποιείται από τον βασιλιά Δαβίδ:

Το σκήπτρο δεν θα φύγει από τον Ιεχούντα, ούτε η ράβδος του ηγεμόνα από τα πόδια του- έτσι ώστε να του έρχονται φόροι και να του αποδίδεται η τιμή των λαών. Γένεση 49:10

"Αυτό ταιριάζει καθώς οι απόγονοι του Γεχούντα είναι, σήμερα, οι Γεχούντιμ (Εβραίοι), οι οποίοι είναι οι μόνοι εν ζωή απόγονοι του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ", είπε ο ραβίνος.

Αλλά ο ραβίνος Παλβάνοφ επισημαίνει την ευλογία του Δαν ως μια άλλη, πιο εμπαθή μεσσιανική προφητεία:

Ο Δαν θα είναι ένα φίδι δίπλα στο δρόμο, μια οχιά δίπλα στο μονοπάτι, που δαγκώνει τις φτέρνες του αλόγου, ώστε ο αναβάτης του να ρίχνεται προς τα πίσω. Περιμένω την απελευθέρωση/σωτηρία Σου, Χασέμ! Γένεση 49:17-18

Ο Ρασί εξηγεί ότι αυτό το εδάφιο αναφέρεται στον Σαμψών που καταγόταν από τη φυλή του Δαν. Στη γεματρία (εβραϊκή αριθμολογία) το φίδι (nachash) ισούται με 358, το οποίο ισούται ακριβώς με τη γεματρία της λέξης Moshiach.

"Αυτό πηγαίνει πραγματικά πίσω στην Εδέμ, όπου το φίδι προκάλεσε την πτώση του ανθρώπου, και έτσι θα είναι ο "φιδίσιος Μασιάχ που θα αντιστρέψει αυτό το γεγονός,:" εξήγησε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Στις καμπαλιστικές πηγές, αυτό είναι το νόημα της περιγραφής του Ησαΐα για τη μεγάλη τελική μάχη μεταξύ του nachash bariach και του nachash 'akalaton, του "ευθυτενούς φιδιού" και του "στριμμένου φιδιού" (Ησαΐας 27:1). Ο πρώτος είναι ο Μασιάχ και ο δεύτερος είναι η ενσάρκωση του κακού που θα καταστραφεί στο τέλος των ημερών".

Ο ραβίνος Παλβάνοφ εξήγησε ότι όταν συζητάμε για τη γενεαλογία του Μεσσία, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποκαλυφθεί σε οποιαδήποτε εποχή.

 "Καταλαβαίνουμε ότι σε κάθε γενιά υπάρχει ένας δυνητικός Μεσσίας", εξήγησε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Εάν οι άνθρωποι το αξίζουν και οι συνθήκες είναι σωστές, ο Μεσσίας εκείνης της γενιάς θα εκδηλωθεί. Αυτό ισχύει για τον βασιλιά Εζεκία, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στο να είναι ο Μεσσίας. Ο Σαμψών ήταν ο δυνητικός Μωυσής της γενιάς του. Αυτό για πρώτη φορά μεταφέρεται στο Midrash (Beresheet Rabbah 98:14)".

"Στην ευλογία του Δαν βλέπουμε μια ρητή αναφορά στη σωτηρία, που είναι ακριβώς ο Μόσιαχ ή η Γκέουλα (λύτρωση)", είπε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Βλέπουμε στο Μιντράς (Yalkut Shimoni I, 160) ότι ο Μόσιαχ έχει καταγωγή από τον Ιούδα από την πλευρά του πατέρα του, αλλά από τη μητέρα του, ο Μόσιαχ κατάγεται από το Δαν". 

Προσθέτει ότι στη Γένεση, όταν διαβάζουμε τα ονόματα των 70 μελών της οικογένειας του Ιακώβ που κατέβηκαν στην Αίγυπτο, ο μόνος απόγονος του Δαν είναι ο Χουσίμ (חשים), ένας ακριβής αναγραμματισμός του "Μασιάχ" (משיח)

"Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, η μητέρα του Δαβίδ, η Νιτζεβέτ μπατ Αντάελ, ήταν από τη φυλή του Δαν", είπε ο ραβίνος Παλβάνοφ.

Ομοίως, υπάρχουν πολλά σημεία στη Βίβλο όπου βλέπουμε μια συνεργασία μεταξύ του Ιούδα και του Δαν. Ενώ ο Ιακώβ ευλογεί τον Ιούδα ως gur aryeh (λιονταράκι), ο Μωυσής ευλογεί τον Dan ως gur aryeh. Η Σκηνή χτίστηκε από τον Betsalel από τη φυλή του Ιούδα και τον Oholiab από τη φυλή του Dan. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ιούδας θεωρούνταν η πιο επιφανής από τις φυλές και ο Δαν θεωρούνταν η πιο ταπεινή από τις φυλές, όμως όταν πρόκειται να υπηρετήσουμε τον Θεό, είμαστε όλοι ίσοι".

"Στην Έξοδο, ο Ιούδας πρωτοστάτησε και ο Δαν ήταν η τελευταία φυλή", πρόσθεσε. "Ο Σολομώντας από τη φυλή του Ιούδα συνεργάστηκε με τον Χιράμ, τον Φοίνικα βασιλιά, ο οποίος, σύμφωνα με το Μιντράς, η μητέρα του οποίου ήταν από τη φυλή του Δαν. Ο Δαν ήταν επιφορτισμένος με το να είναι ο "χαμένος και βρισκόμενος" και να μαζέψει όλα τα πράγματα που άφησαν πίσω τους οι άλλες φυλές που προηγήθηκαν. Αυτό τους απέφερε τεράστια αξία. Σε ένα μυστικιστικό επίπεδο, ο ρόλος του Δαν συμβολίζει πραγματικά τη δική μας αποστολή να "βρούμε" και να αποκαταστήσουμε τις χαμένες σπίθες της Δημιουργίας για να διορθώσουμε το σύμπαν. 

Η γενεαλογία του Μεσσία υπονοεί επίσης ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. 

"Ο Αδάμ είναι ένα ακρωνύμιο για το 'Αδάμ, Δαβίδ, Μεσσίας'", εξήγησε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Αυτές οι τρεις προσωπικότητες περικλείουν όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η ψυχή του Μωυσή περιέχεται μέσα στον Αδάμ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο Δαβίδ, ο πρόγονος του Μεσσία, θα γεννιόταν νεκρός. Έτσι, έδωσε 70 χρόνια από τη ζωή του στον Δαβίδ, ο οποίος έζησε ακριβώς 70 χρόνια, ενώ ο Αδάμ έζησε 930, αν και θα έπρεπε να ζήσει ακριβώς 1.000 χρόνια". 

"Σύμφωνα με την Καμπάλα, ο βασιλιάς Δαβίδ ήταν ακριβώς το μεσαίο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας", δήλωσε ο ραβίνος Παλβάνοφ. "Από τον Αδάμ μέχρι τον Δαβίδ είναι ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό που πέρασε από τον βασιλιά Δαβίδ μέχρι σήμερα. Έτσι, βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην εποχή του Μόσιαχ αυτή τη στιγμή".

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου