Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Οἱ BRICS μεγαλώνουν ! Εάν γίνουν δεκτά, τα νέα προτεινόμενα μέλη των BRICS θα δημιουργήσουν μια οντότητα με ΑΕΠ 30% μεγαλύτερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα ελέγχουν το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.   

Του Chris Devonshire-Ellis  

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «πάνω από δώδεκα» χώρες έχουν επισήμως υποβάλει αίτηση για ένταξη στον όμιλο BRICS μετά την απόφαση των ομάδων να επιτρέψουν νέα μέλη στις αρχές του έτους. Οι BRICS περιλαμβάνουν σήμερα τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Δεν είναι ένα μπλοκ ελεύθερου εμπορίου, αλλά τα μέλη συντονίζονται σε εμπορικά θέματα και έχουν ιδρύσει μια τράπεζα πολιτικής, τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης , (NDB) για τον συντονισμό των δανείων υποδομής. Δημιουργήθηκε το 2014 με σκοπό την παροχή εναλλακτικών μηχανισμών δανεισμού από τις δομές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που τα μέλη ένιωσαν ότι είχαν γίνει υπερβολικά επικεντρωμένες στις ΗΠΑ. Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομής(AIIB) ιδρύθηκε από την Κίνα την ίδια περίπου εποχή για τους ίδιους σε μεγάλο βαθμό λόγους και για να προσφέρει εναλλακτική χρηματοδότηση από αυτή που παρέχεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίες θεωρούνταν ότι επέβαλαν πολιτικές μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσαν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντάλλαγμα παροχή δανείων. 

Και οι δύο τράπεζες NDB και AIIB έχουν βαθμολογία Triple A και κεφαλαιοποιούνται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι μετοχές της τράπεζας NDB κατέχονται εξίσου από κάθε ένα από τα πέντε μέλη. Συνολικά, ο όμιλος BRICS, όπως είναι σήμερα, αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠΤο ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διπλασιαστεί στο 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030. Η επέκταση των BRICS θα επιταχύνει αμέσως αυτή τη διαδικασία.

Σχετικά με την επέκταση των BRICS, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Αλγερία , η Αργεντινή και το Ιράν έχουν υποβάλει αίτηση, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ενδιαφέρονται η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Αφγανιστάν, μαζί με την Ινδονησία , η οποία αναμένεται να υποβάλει επίσημη αίτηση ένταξης στο την επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για ένταξη περιλαμβάνουν το Καζακστάν, τη Νικαράγουα , τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά ΕμιράταΌλοι είχαν τους υπουργούς Οικονομικών τους παρόντες στη συνεδρίαση του διαλόγου για την επέκταση των BRICS που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Διαβᾶστε παρακάτω τά στοιχεῖα πού ἀφοροῦν τίς ὑπό ἔνταξιν χῶρες. Ὁλόκληρο τό θέμα :  Οι νέες υποψήφιες χώρες για την επέκταση των BRICS


Λαβρόφ - στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΑς λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: κανείς δεν επέτρεψε στη δυτική μειονότητα να μιλήσει εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε αξιοπρεπώς και να σεβόμαστε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότηταςΕπιβάλλοντας μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, οι συντάκτες της απορρίπτουν αλαζονικά τη βασική αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - την κυρίαρχη ισότητα των κρατών. Η πεμπτουσία του συγκροτήματος της αποκλειστικότητας ήταν η περήφανη δήλωση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕΖοζέφ Μπορέλ, ότι « η Ευρώπη είναι ένας κήπος της Εδέμ και ο υπόλοιπος κόσμος είναι μια ζούγκλα.» 
( Εὐχαριστοῦμε τόν ἀναγνώστη-σχολιαστή μας, ΕΔΩ Ἡ Πελασγική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου