Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Τι ψάχνουν;;; Με Τεχνητή Νοημοσύνη μελετούν Βαβυλωνιακά κείμενα – Καλούν το κοινό να βοηθήσει.

 Γλωσσολόγοι στο Ινστιτούτο Ασσυριολογίας του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian στη Γερμανία δημιούργησαν ένα bot τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να βοηθήσει στη συλλογή και την αποκωδικοποίηση δυσανάγνωστων θραυσμάτων αρχαίων βαβυλωνιακών κειμένων. Ονομάστηκε «το Fragmentarium».


Όπως αναφέρουν η Τεχνητή Νοημοσύνη πλησιάζει περισσότερο στην αποκρυπτογράφηση γλωσσών που έχουν χαθεί από καιρό. Το νέο bot τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως Fragmentarium θα μπορεί να συνδυάζει αρχαία κείμενα.

Από το 2018, όχι μόνο έχουν ψηφιοποιήσει «κάθε σωζόμενη βαβυλωνιακή σφηνοειδή πλάκα », αλλά έχουν φωτογραφίσει και επεξεργάζονται τώρα περίπου 22.000 θραύσματα αρχαίου κειμένου . Για να βοηθήσει στη συνένωση αυτών των θραυσμάτων, η ομάδα δημιούργησε τη μοναδική βάση δεδομένων AI, το «Fragmentarium».

Λειτουργώντας τόσο με συστηματικές όσο και με αυτοματοποιημένες μεθόδους, αυτό το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη εντοπίσει εκατοντάδες νέα χειρόγραφα. Επιπλέον, αντιστοιχίζει παλιά κομμάτια κειμένου, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από την πιο πρόσφατη ταμπλέτα του Έπους του Γκιλγκαμές που θεωρείται το πρώτο λογοτεχνικό έργο στον κόσμο.

Γράφτηκε το έτος 130 π.Χ., αυτή η αρχαία μεσοποταμία οδύσσεια καταγράφεται στην ακκαδική γλώσσα και αφηγείται τις περιπέτειες του Γκιλγκαμές , ενός βασιλιά της πόλης-κράτους της Μεσοποταμίας Ουρούκ (Ιράκ). Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η έκδοση του αρχαίου Έπους που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι «σημαντικά νεότερη» από την παλαιότερη γνωστή εκδοχή του έπους που γράφτηκε με σφηνοειδείς χαρακτήρες σε πήλινες πλάκες πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Το Fragmentarium AI στη δημοσιότητα μαζί με ψηφιακή έκδοση του Έπους του Γκιλγκαμές, ώστε όλοι να μπορούν να βοηθήσουν στη μελέτη του


Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο PHYS , ο Δρ. Jiménez είπε ότι η νέα του έρευνα, και το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, έχουν «τη δυνατότητα να ενισχύσουν σημαντικά» την κατανόηση της βαβυλωνιακής λογοτεχνίας και κουλτούρας. Αλλά αυτές οι νέες γνώσεις δεν θα είναι αποκλειστική ιδιοκτησία των ακαδημαϊκών. Το εργαλείο AI Fragmentarium θα δημοσιοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, μαζί με μια ψηφιακή έκδοση του Έπους του Γκιλγκαμές που θα περιέχει όλες τις γνωστές μεταγραφές σφηνοειδών θραυσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μόνο τα δύο τρίτα αυτού του αρχαίου κειμένου έχουν αποκατασταθεί μέχρι στιγμής και ο Jiménez είπε ότι υπάρχουν «χιλιάδες θραύσματα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί». Ωστόσο, από εδώ και στο εξής όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εσάς, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Fragmentarium για να εξερευνήσουν και να μελετήσουν τα θραύσματα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Επομένως, το Fragmentarium θα βασιστεί στη δύναμη των προσπαθειών που προέρχονται από το πλήθος, κάπως σαν ένα μεγάλο διαδικτυακό παζλ με χιλιάδες χέρια που συρράπτουν σπασμένα παλιά κείμενα. Μαθαίνοντας όσο πάει, το τεχνητά ευφυές Fragmentarium αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη εργασία ανακατασκευής της αρχαίας Βαβυλωνιακής λογοτεχνίας.

Η διαχρονική συνάφεια των αρχαίων κειμένων που αποκαλύφθηκε από το Fragmentarium AI.


Το έργο του Jiménez και της ομάδας του οδήγησε επίσης στην ανακάλυψη άγνωστων ειδών στη βαβυλωνιακή λογοτεχνία, όπως ύμνους αφιερωμένους στην πόλη της Βαβυλώνας. Εντόπισαν, για παράδειγμα, 15 θραύσματα ενός ύμνου που μιλά για την άφιξη της άνοιξης στη Βαβυλώνα και πώς ο θερμότερος καιρός επηρέασε την πόλη. Ανακαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος ύμνος ήταν σημαντικός για την εκπαίδευση των παιδιών της Βαβυλωνίας, καθώς η ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι μαθητές τον αντέγραφαν στα μαθήματα.


Θέλουν με την Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των αρχαίων.


Καθώς η κατανόησή του για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της αρχαίας Βαβυλωνίας αυξάνεται, ο Jiménez είπε ότι εμπνέεται από «την ομορφιά και τη διαχρονική συνάφεια των κειμένων». Συγκεκριμένα, μαγεύεται από τα είδη των ερωτήσεων που έκαναν οι Βαβυλώνιοι στον εαυτό τους, όπως το ζήτημα της θνητότητας. Ο Δρ Jiménez λέει ότι το ερώτημα «πώς πρέπει να ζούμε όταν ξέρουμε ότι πρέπει να πεθάνουμε», τίθεται στο έπος του Gilgamesh .

Η απάντηση του Βαβυλώνιου σε αυτό το βαθιά απόκρυφο ερώτημα: «πώς πρέπει να ζούμε όταν ξέρουμε ότι πρέπει να πεθάνουμε», αυτή τη στιγμή έχει χαθεί. Όμως, με το Fragmentarium να λειτουργεί στο δημόσιο τομέα, ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα, όπως εμφανίστηκαν στη βαβυλωνιακή λογοτεχνία και τον πολιτισμό, θα αποκαλυφθούν σύντομα χάρη στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

(photο: pixabay) 

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου