Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Anda News 28 -3 -23, Ξεκινά στην Ευρώπη η στρατιωτική άσκηση Defender 23 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συρρικνωθεί, γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά με τη βοήθεια ρομπότ. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu στην Τουρκία. Ο "Τζεντάι Μάστερ" Σεργκέι Λαβρόφ.

  

«Στοιχηματίστε στη στρατιωτικοποίηση»: Ξεκινά στην Ευρώπη η στρατιωτική άσκηση Defender 23 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί «Defender 23», υπό την ηγεσία του Πενταγώνου, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μία εβδομάδα, αφού -όπως και σε προηγούμενες ασκήσεις «Defender» - στρατεύματα και πολεμικό υλικό μεταφέρθηκαν ξανά από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τα πολεμικά παιχνίδια ταιριάζουν σε μια σειρά άλλων ελιγμών ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Στις 22 Απριλίου ξεκίνησε στην Ευρώπη μια άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με την ονομασία Defender 23. 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της διοίκησης του αμερικανικού στρατού Ευρώπης και Αφρικής, 

συμμετείχαν περίπου 8.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και 15.000 στρατιώτες από περισσότερες από 20 χώρες συμμαχικές με την Ουάσιγκτον.

 Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αυτή η στρατιωτική ενέργεια είχε σκοπό να αποδείξει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να αναπτύξει γρήγορα ικανές δυνάμεις και πόρους «για να αποτρέψει αυτούς που αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη και να υπερασπιστεί την ήπειρο από την επιθετικότητα». Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασκήσεις Defender είναι πλήρως σύμφωνες με την πολιτική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ για περιορισμό της Ρωσίας και αποτελούν περαιτέρω απόδειξη του αυξανόμενου μιλιταριστικού αισθήματος στη Δύση.

Το Defender 23 προορίζεται να αυξήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ και να βελτιώσει την ετοιμότητα μάχης διαφορετικών μονάδων και σχηματισμών «σε ένα περίπλοκο κοινό και πολυεθνικό περιβάλλον».

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στρατεύματα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία 

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος η Ρουμανία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στο επίκεντρο αυτής της ετήσιας άσκησης, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο μήνες, είναι η στρατηγική ανάπτυξη των δυνάμεων που αναπτύσσονται στην Αμερική, η χρήση έκτακτων αποθεμάτων του Στρατού και η διαλειτουργικότητα με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου. κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Ενόψει του Defender 23, ο στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ισπανία, είπε.

«Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για περίπου 7.000 μονάδες στρατιωτικών προμηθειών που μεταφέρονται στην Ευρώπη για την άσκηση, επιπλέον των 13.000 μονάδων από τις εφεδρείες που έχουν σχηματιστεί εκ των προτέρων», είπε ο Σινγκ.

Ένα δελτίο τύπου του Πενταγώνου ανέφερε ότι το Defender 23 σχεδιάστηκε για να επιδείξει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να αναπτύσσει γρήγορα αναπτυσσόμενες δυνάμεις και πόρους «για να αποτρέψει αυτούς που αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη και να υπερασπιστεί την ήπειρο από την επιθετικότητα».

«Η άσκηση καταδεικνύει επίσης τη φιλοδοξία των ευρωπαϊκών κρατών να βελτιώσουν το μέγεθος, τις δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα των δικών τους ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι ελιγμοί Defender διεξάγονται ετησίως από το 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σχεδιάσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη εδώ και 25 χρόνια με περισσότερους από 20.000 στρατιώτες για το Defender Europe 20. Ωστόσο, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, αυτά τα σχέδια έπρεπε να επανεξεταστούν και η άσκηση διεξήχθη σε μικρότερη κλίμακα.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 28.000 άτομα από 26 χώρες συμμετείχαν στο Defender Europe 21, ενώ περισσότεροι από 8.600 στρατιώτες παρακολούθησαν το Defender Europe 22.

Η δραστηριότητα της συμμαχίας

Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από άλλες ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, εκτός από το Defender 23.

Από τις 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία οι ελιγμοί «Eagle Royal 23» της Συμμαχίας με εξάσκηση στο στόχο.

Από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία και τη Νορβηγία η άσκηση του ΝΑΤΟ «Arctic Forge 23» με τη συμμετοχή του αμερικανικού στρατού. Ως στόχος δηλώθηκε η συνεργασία στην Αρκτική και η αύξηση των αντίστοιχων στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Στον απόηχο των νορβηγικών ελιγμών Joint Viking που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του "Arctic Forge 23", περίπου 930 αμερικανοί στρατιώτες εντάχθηκαν σε μια ομάδα περισσότερων από 10.000 στρατιωτών από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η άσκηση αφορούσε κοινά πυρά και επιμελητεία εν καιρώ πολέμου στην αρκτική περιοχή.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν εκπαίδευση «Dynamic Front 23» σε πεδία βολής στη Γερμανία και τη Δανία. Από τις 13 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, περισσότεροι από 1.700 στρατιώτες από 18 χώρες αναμενόταν να είχαν μάθει σχεδιασμό πυρόσβεσης, δύσκολους ελιγμούς εδάφους και εξάσκηση στο στόχο.

Επίσης τον Μάρτιο ξεκίνησε στη Λιθουανία η άσκηση του ΝΑΤΟ «Griffin Lightning 23». Και τον ίδιο μήνα, η Πολωνία, η οποία είναι επίσης μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πραγματοποίησε τον ελιγμό «Zalew 23» στο έδαφός της.

Στη συνέχεια, στις 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 25 ετών, η Aurora 23, με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση έπρεπε να συμμετάσχουν συνολικά 26.000 στρατιωτικοί. Οι ελιγμοί στη Στοκχόλμη δικαιολογήθηκαν με την απόκρουση ένοπλης επίθεσης στο σκανδιναβικό βασίλειο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ οικοδομούν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα της Ρωσίας. Πέντε αεροσκάφη Eurofighter και 150 Γερμανοί στρατιώτες στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στα κράτη της Βαλτικής. Και στην Πολωνία, έχει εγκατασταθεί η ήδη όγδοη μόνιμη φρουρά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Πληροφοριακή Ψυχολογική Πίεση»

Οι αναλυτές λένε ότι οι ελιγμοί Defender 2023 και άλλες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αντικατοπτρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Ρωσίας.

"Σαφώς επιδιώκουν έναν αντιρωσικό προσανατολισμό. Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εδραιώσουν τους συμμάχους τους και να συγχρονίσουν τις ενέργειές τους κατά της Ρωσίας, καθώς και να επιδείξουν για άλλη μια φορά την προθυμία τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Ο Κονσταντίν είπε στο RT ο Μπλόχιν, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών .

Παράλληλα, αμφέβαλλε ότι ο εν λόγω στρατιωτικός εξοπλισμός θα επέστρεφε στις βάσεις του μετά το τέλος του «Defender Europe 23».

"Πιθανότατα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα παραμείνει στην Ευρώπη, ούτως ή άλλως, για να αυξηθεί η ασφάλεια των συμμάχων των ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς, αυτές οι ασκήσεις είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν έδαφος σε ένα πιθανό θέατρο πολέμου και να αυξήσουν τον έλεγχό τους. Η Ευρώπη και οι δορυφόροι τους», είπε ο Blokhin.

Από την πλευρά του, ο απόστρατος συνταγματάρχης Γιούρι Κνούτοφ, διευθυντής του Μουσείου Αεράμυνας Balashikha και στρατιωτικός ειδικός, δήλωσε στο RT ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Ρωσία.

"Σχεδόν όλα τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας θα επηρεαστούν από τους ελιγμούς της συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ ποντάρει σε μια τέτοια κλιμάκωση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μια αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ελιγμοί της συμμαχίας είναι στην πραγματικότητα ένα είδος πίσω κάλυμμα για τον ουκρανικό στρατό», παραδέχτηκε ο ειδικός.

Κατά τη γνώμη του, οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ σίγουρα μπορούν να θεωρηθούν ως κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ρωσίας.

"Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν όλες οι διαθέσιμες ένοπλες δυνάμεις. Είναι στην πραγματικότητα ασκήσεις για πολεμικές επιχειρήσεις σε όλες τις συνθήκες, χρησιμοποιώντας δορυφορικές πληροφορίες για αναγνώριση και κυβερνοχώρο για μετάδοση δεδομένων που σχετίζονται με τον έλεγχο των στρατευμάτων", εξήγησε ο αναλυτής.

Ο Σεργκέι Γερμάκοφ, ειδικός στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (RISS), στο σχόλιό του υπενθύμισε στο RT ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυξάνουν συνεχώς το εύρος των ασκήσεών τους.

"Ανεβάζουν τον πήχη κάθε φορά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μετακινούν σημαντικές δυνάμεις στην Ευρώπη και αυξάνουν το σώμα τους εκεί. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών πρωτευουσών είναι να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στη Ρωσία", υπογράμμισε. ο αναλυτής.

Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι Αμερικανοί και οι εταίροι τους εξακολουθούν να μην στοχεύουν σε μια άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά οι ενέργειές τους δεν είναι πάντα σωστά βαθμονομημένες και προκαλούν τακτικά το Κίεβο σε επιθετικές ενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση.

"Η πορεία της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της συνεχίζει να είναι η προώθηση της στρατιωτικοποίησης και η χρήση της μεγάλης κλίμακας και αδικαιολόγητης χρήσης στρατιωτικής βίας ως μοχλός πίεσης έναντι του γεωπολιτικού αντιπάλου της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι Αμερικανοί και οι αδελφοί τους στα όπλα πάντοτε προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Τέτοιου είδους ελιγμοί μεγάλης κλίμακας είναι μόνο η απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επιμένουν σε μια μιλιταριστική πορεία. Πρόκειται για την προσπάθειά τους να αποκρύψουν τα ελαττώματα της αποτυχημένης στρατηγικής της εξωτερικής τους πολιτικής με τη βοήθεια της στρατιωτικής βίας", κατέληξε ο Yermakov.

==========================

Anda News

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu στην Τουρκία θα λειτουργεί ακόμη και μετά από 100 χρόνια, δήλωσε ο Grossi

Η Τουρκία γιορτάζει την 100η επέτειό της και ο νέος πυρηνικός σταθμός Akkuyu που κατασκευάζει η Rosatom θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και 100 χρόνια μετά την έναρξή του. Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι κατά την τελετή εισαγωγής της πρώτης παρτίδας πυρηνικού καυσίμου

Το Akkuyu είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία εξοπλισμένο με προηγμένους ρωσικούς αντιδραστήρες VVER-1200 και όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις μονάδες, το εργοστάσιο θα παράγει καθαρή πυρηνική ενέργεια που μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών ολόκληρης της Τουρκίας. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας ισχύος ξεκίνησε το 2018 και η τελευταία, τέταρτη μονάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Το Akkuyu δεν είναι μόνο ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκία για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Το μέλλον της ενέργειας χωρίς άνθρακα είναι ένα βασικό θέμα υπό το πρίσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και η κατασκευή του Akkuyu δείχνει πώς η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Ο Γκρόσι εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τη σχεδίαση του σταθμού, που είναι άλλο ένα σημάδι της ποιότητας εργασίας της Rosatom και των Τούρκων μηχανικών. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ασφαλή και καθαρή ενέργεια στην παγκόσμια κοινότητά μας.

==============

Anda News

Σεργκέι Λαβρόφ - Ο «Τζεντάι Μάστερ των Σκοτεινών Τεχνών της Διπλωματίας»;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, περιγράφηκε σε άρθρο του Sky News ως μάστορας των Τζεντάι στις σκοτεινές τέχνες της διπλωματίας. Σε απάντηση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέδωσε δήλωση. Έγραψε ότι προφανώς πρέπει να πρόκειται για φροϋδικό ολίσθημα, ότι οι Τζεντάι εκπροσωπούν την φωτεινή πλευρά της Δύναμης. 

Δημοσίευσε επίσης ένα απόσπασμα από όσα έγραψαν οι δημιουργοί του Star Wars για τους Τζεντάι:

"Είναι Ιππότες Τζεντάι, φύλακες της ειρήνης και της δικαιοσύνης, του Τάγματος Τζεντάι. Είναι στην ελαφριά, φωτεινή πλευρά της δύναμης. Προστατεύουν τη Γαλαξιακή Δημοκρατία. ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη Δύναμη, μια υπερφυσική δύναμη. Τα φωτόσπαθα είναι τα όπλα τους."

Κατά τα άλλα, είπε, όλα ήταν σωστά επί της αρχής, εκτός από το ότι ο Λαβρόφ δεν είχε ακόμη τραβήξει το φωτόσπαθό του.

===================

Anda News

Γεννιούνται τα πρώτα μωρά που γεννήθηκαν με τη βοήθεια ρομπότ

Ρομπότ γονιμοποίηση: η τελευταία τεχνολογία στην ιατρική

Τα ρομπότ υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο στις επιστημονικές ταινίες, αλλά και στην πραγματική ζωή. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι η αμερικανική startup Overture Life, με έδρα την Ισπανία, η οποία δημιούργησε ένα ρομπότ για τη γονιμοποίηση ωαρίων και χάρη σε αυτό γεννήθηκαν δύο υγιή κορίτσια στη Βαρκελώνη. Αυτά είναι τα πρώτα μωρά που γεννιούνται χάρη σε αυτή την τελευταία τεχνολογία .

Σύμφωνα με μια έκθεση του MIT Techlonogy Review, το ρομπότ δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μηχανική βελόνα, ένα τρυβλίο Petri, ένα φορητό υπολογιστή, ακόμη και ένα χειριστήριο Sony Playstation 5. Περισσότερα από δώδεκα ωάρια γονιμοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή. Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, μια δονούμενη βελόνα διαπέρασε το ωάριο και εναπόθεσε ένα σπέρμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πλήρη μηχανοποίηση αυτής της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της startup έδειξαν ότι η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να γίνει αποτελεσματική και φθηνή. Αυτή τη στιγμή στο έργο έχουν ήδη επενδυθεί περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση ​​για τη γέννηση παιδιών με τη βοήθεια ενός ρομπότ γονιμοποίησης προκαλεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και ερωτήματα. Πολλοί αναρωτιούνται τι ρόλο θα παίξουν τα ρομπότ στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αναμφίβολα, η είδηση ​​αυτή εγείρει πολλά ερωτηματικά και συζητήσεις στην κοινωνία.

Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ, βοηθούν στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και παρέχουν την ευκαιρία να δοθούν νέες λύσεις στην ιατρική. Στο μέλλον, ίσως αυτή η τεχνολογία θα γίνει πιο προσιτή και θα βοηθήσει πολλά ζευγάρια να γίνουν γονείς.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ερευνητές και οι γιατροί στο New Hope Fertility Center στη Νέα Υόρκη δημοσίευσαν μια περιγραφή της δουλειάς τους με το ρομπότ. Συνολικά, η συσκευή λέγεται ότι έχει γονιμοποιήσει περισσότερα από δώδεκα ωάρια. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας, είπαν οι ερευνητές, ήταν υγιή έμβρυα. Τώρα έχουν γεννηθεί δύο κορίτσια που ισχυρίζονται ότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που γονιμοποιήθηκαν από ρομπότ.

Η νεοσύστατη εταιρεία ισχυρίζεται ότι η συσκευή της είναι ένα πρώτο βήμα προς την αυτοματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία λιγότερο δαπανηρή και πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι είναι σήμερα. Προορίζεται επίσης να μειώσει την επιβάρυνση των γιατρών, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε άλλες πτυχές της θεραπείας. «Φανταστείτε ένα κουτί στο οποίο μπαίνουν σπέρμα και ωάρια και βγαίνει ένα έμβρυο πέντε ημέρες αργότερα», εξήγησε ο γενετιστής και εκπρόσωπος της εταιρείας Santiago Munne. Εξήγησε ότι οι ασθενείς μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να πάνε σε μια εξειδικευμένη κλινική όπου, όπως στις ΗΠΑ, μια και μόνο προσπάθεια σύλληψης κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια. Αντίθετα, τα ωάρια ενός ασθενούς θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν απευθείας σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα στο γραφείο ενός γυναικολόγου.

=======================

Anda News

Μελέτη: Η αύξηση του πληθυσμού και η φτώχεια θα μπορούσαν να σταματήσουν πριν από το τέλος αυτού του αιώνα

28 Μαρ 2023 

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναμένουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συρρικνωθεί μέχρι το 2080. Οι ειδικοί αναμένουν τώρα ότι το σημείο καμπής θα είναι πολύ νωρίτερα – υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν επενδύσεις.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να μειωθεί στα έξι δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν γίνουν «πρωτοφανείς επενδύσεις» για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Earth4All», την οποία ανέθεσε το «Club of Rome». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια τον Νοέμβριο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε για τελευταία φορά τα έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους γύρω στο έτος 2000. Στο έγγραφο εργασίας τους "People and Planet", οι ερευνητές του "Earth4All" σχεδίασαν τώρα δύο πιθανά σενάρια για το μέλλον. 

Στο πρώτο σενάριο - Too Little Too Late - ο κόσμος συνεχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των τελευταίων 50 ετών. Πολλές από τις φτωχότερες χώρες μπορούν να βγουν από την ακραία φτώχεια. Σε αυτό το σενάριο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να κορυφωθεί στα 8,6 δισεκατομμύρια το 2050 πριν πέσει στα 7 δισεκατομμύρια το 2100. Το δεύτερο σενάριο, που ονομάζεται «γιγάντιο άλμα», έδειξε ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να κορυφωθεί στα 8,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους γύρω στο 2040 και να μειωθεί σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί "πρωτοφανείς επενδύσεις για τη μείωση της φτώχειας - ειδικά στην εκπαίδευση και την υγεία - καθώς και μια εξαιρετική αλλαγή στους τομείς της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, της ανισότητας και της ισότητας των φύλων. Εάν αυτά υλοποιούνταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, "ακραία φτώχεια " θα μπορούσε να νικηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά μέχρι το 2060, κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια πληθυσμιακή ανάπτυξη. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η σημασία της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης συχνά υποτιμάται σε άλλες εξέχουσες πληθυσμιακές προβλέψεις.

"Γνωρίζουμε ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ποσοστά γονιμότητας. Τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν όταν τα κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι γυναίκες ενισχύονται οικονομικά και έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη", δήλωσε ο Per Espen Stoknes, επικεφαλής του το έργο «Earth4All» και διευθυντής του Κέντρου Αειφορίας στο Norwegian Business School. «Υπάρχουν λίγα εξέχοντα μοντέλα που προσομοιώνουν ταυτόχρονα την αύξηση του πληθυσμού, την οικονομική ανάπτυξη και τις αλληλεπιδράσεις τους», σχολιάζει ο Beniamino Callegari, αναπληρωτής καθηγητής από την Kristiania και μέλος της ομάδας μοντελοποίησης Earth4All.

Η ανάλυση καλύπτει δέκα περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πληθυσμού καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε αφρικανικές χώρες όπως η Αγκόλα, ο Νίγηρας, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Νιγηρία, καθώς και στην Ασία. «Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι χώρες ακολουθούν επιτυχημένες πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός θα κορυφωθεί νωρίτερα παρά αργότερα», συνέχισε ο Καλλεγάρι.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του πληθυσμού και της υπέρβασης των πλανητικών ορίων, η οποία σχετίζεται με τη φέρουσα ικανότητα της Γης. Σε αντίθεση με τους δημοφιλείς μύθους, η ομάδα διαπίστωσε ότι το μέγεθος του πληθυσμού δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος για την υπέρβαση των πλανητικών ορίων, όπως αυτή που δείχνει η κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, είναι το υλικό αποτύπωμα του πλουσιότερου 10% του κόσμου που αποσταθεροποιεί τον πλανήτη.

"Το κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι η κατανάλωση πολυτελούς άνθρακα και βιόσφαιρας, όχι ο πληθυσμός. Στα μέρη όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ταχύτερα, το οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι εξαιρετικά μικρό σε σύγκριση με τα μέρη όπου η κορύφωση του πληθυσμού ήταν πολλά χρόνια πριν από δεκαετίες", δήλωσε ο Jorgen Randers, ένας από τους κύριους αναλυτές στο Earth4All και συν-συγγραφέας της μελέτης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις της ομάδας, με ίση κατανομή των πόρων, ολόκληρος ο πληθυσμός θα μπορούσε να επιτύχει συνθήκες διαβίωσης πέρα ​​από το δηλωμένο ελάχιστο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών - χωρίς να αλλάξουν οι τρέχουσες τάσεις ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, ακόμη και με τον σημερινό πληθυσμό, είναι δυνατό να ξεφύγουμε από την ακραία φτώχεια και να ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο για μια αξιοπρεπή ζωή με πρόσβαση σε τροφή, στέγη, ενέργεια και άλλους πόρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό απαιτεί πιο ισότιμη κατανομή των πόρων. «Μια καλή ζωή για όλους είναι δυνατή μόνο εάν μειωθεί η ακραία κατανάλωση πόρων από την πλούσια ελίτ», καταλήγει ο Ράντερς.

===============

Anda News

Τώρα επίσημα: ο παγκόσμιος πληθυσμός σπάει το όριο των οκτώ δισεκατομμυρίων

15 Νοεμβρίου 2022 

Στις 15 Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Ποτέ πριν δεν είχαν ζήσει τόσοι πολλοί στον πλανήτη μας. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί ξανά.

Επειδή είναι αδύνατο να παρακολουθείτε εκατοντάδες χιλιάδες γεννήσεις και θανάτους την ημέρα, τα μέσα του μήνα επιλέχθηκε ως η επίσημη ημέρα για το Ορόσημο της Ανθρωπότητας. Η άνευ προηγουμένου αύξηση οφείλεται στη σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου λόγω των βελτιώσεων στη δημόσια υγεία, τη διατροφή, την προσωπική υγιεινή και την ιατρική, ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου των Ηνωμένων Εθνών. Για τη Natalia Kanem, επικεφαλής του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, ο τρέχων αριθμός περιέχει πολλά θετικά:

"Οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανθρωπότητα. Και είναι ο συνδυασμός μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, λιγότερης μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και όλο και πιο αποτελεσματικών συστημάτων υγείας."

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων τείνουν να έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση πυκνότητα πληθυσμού είναι 61 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Πολλές μικρές χώρες έχουν πολύ υψηλές πυκνότητες πληθυσμού για το μέγεθός τους, όπως το Μακάο, το Μονακό, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Γιβραλτάρ. Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, το Μπαγκλαντές είναι η πιο πυκνοκατοικημένη με 1.315 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σχεδόν τρεις φορές πιο πυκνό από τη γειτονική Ινδία. Ακολουθούν η Ρουάντα, ο Λίβανος, η Νότια Κορέα και η Ολλανδία. Οι λιγότερο πληθυσμιακές χώρες περιλαμβάνουν τη Γροιλανδία, ακολουθούμενη από τη Μογγολία, τη Ναμίμπια, την Αυστραλία και την Ισλανδία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά 1 δισεκατομμύριο. Θα χρειαστούν περίπου άλλα 15 χρόνια για να φτάσει το όριο των εννέα δισεκατομμυρίων. «Ο ρυθμός της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού επιβραδύνεται», δήλωσε η ειδικός του ΟΗΕ Ρέιτσελ Σνόου. Η υψηλότερη ετήσια αύξηση 2,2 τοις εκατό επιτεύχθηκε το 1964. «Αλλά τώρα αναπτυσσόμαστε με λιγότερο από 1 τοις εκατό ετησίως». Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ο παγκόσμιος πληθυσμός σταματήσει να αυξάνεται το 2080. Τότε ο αριθμός των ανθρώπων θα ήταν 10,4 δισεκατομμύρια.

=================

Anda News

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκε την Τετάρτη τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο παλάτι Moncloa στη Μαδρίτη. Σημαντικό θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Ο Λούλα και ο Σάντσεθ συζητούν για τον πόλεμο της Ουκρανίας – Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επικρίνει δριμύτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατά την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva εξήγησε για άλλη μια φορά τη θέση της χώρας του για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επέκρινε τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε τον σχηματισμό μιας ομάδας μεσολαβούντων κρατών.

Από την πλευρά του, ο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Δεν ωφελεί να μιλάμε για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ο αρχηγός του βραζιλιάνου κράτους τόνισε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας πρέπει να ανήκει στη χώρα.      

"Δεν εναπόκειται σε εμένα να αποφασίσω σε ποιον ανήκει η Κριμαία. Όταν κάθεστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορείτε να συζητήσετε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αλλά είναι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί που πρέπει να το συζητήσουν".

Την ίδια στιγμή, ο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε δριμύτατα τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο πολιτικός χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ξεπερασμένο το όργανο του ΟΗΕ. Η γεωπολιτική έχει αλλάξει, όπως και η οικονομία. Είναι επομένως απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας νέος διεθνής μηχανισμός.

«Ζούμε σε έναν πολύ παράξενο κόσμο όπου όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και πωλητές όπλων στον κόσμο και οι μεγαλύτεροι συμμετέχοντες στον πόλεμο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βραζιλιάνος ζήτησε να δημιουργηθεί ένα είδος «ομάδας ειρήνης των είκοσι». Ο πόλεμος είναι τώρα στη στιγμή που πρέπει να επέμβουν φιλικά κράτη. Ο πόλεμος ξέσπασε γιατί έγιναν πολύ λίγες διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί.

"Είναι σημαντικό να βρούμε μια ομάδα ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν τον πόλεμο. Υπάρχουν δύο κράτη στη σύγκρουση και καθένα από αυτά λέει ότι δεν θα κάνει πίσω".

Ο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι ο βοηθός του στις διεθνείς υποθέσεις Σέλσο Αμορίμ θα συναντηθεί σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

«Ας δούμε αν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε πιθανές συνομιλίες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Η Βραζιλία δεν θέλει να γίνει πολεμικό κόμμα. Αντίθετα, η χώρα προσπαθεί για μια «ζώνη ειρήνης» για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα. Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος έδειξε κατανόηση για τον ρόλο της Ε.Ε. Ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής απέχει 14.000 χιλιόμετρα από τη ζώνη μάχης, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία.

read more “Anda News 28 -3 -23, Ξεκινά στην Ευρώπη η στρατιωτική άσκηση Defender 23 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συρρικνωθεί, γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά με τη βοήθεια ρομπότ. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu στην Τουρκία. Ο "Τζεντάι Μάστερ" Σεργκέι Λαβρόφ”               hellenicrevenge.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου