Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Anda News 26- 4 -23, τεράστια ηλιακή καταιγίδα, σέλας σε όλες τις χώρες, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων καταρρέουν. Τα μικροπλαστικά φτάνουν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν την υγεία μας.

 

Εξοργισμένοι Ινδοί πολιτικοί με «ρατσιστική» καρικατούρα στο περιοδικό «Spiegel».

Το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία κοροϊδεύουν τον αυξανόμενο πληθυσμό στην Ινδία. Ινδοί πολιτικοί χαρακτήρισαν τη γελοιογραφία ως «ρατσιστική» και τη βλέπουν ως ταπείνωση για τη χώρα.

Ο υπουργός Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής της Ινδίας Rajeev Chandrasekhar επέκρινε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel για ένα «ρατσιστικό» καρτούν. Παρουσιάζει την Ινδία ως το πολυπληθέστερο έθνος, που τώρα έχει ξεπεραστεί από την Κίνα. 

Η καρικατούρα δείχνει ένα γεμάτο παλιό ινδικό τρένο με αμέτρητους επιβάτες στην οροφή.

Η καρικατούρα δείχνει ένα γεμάτο παλιό ινδικό τρένο με αμέτρητους επιβάτες στην οροφή. Σε μια παράλληλη γραμμή, ένα κομψό κινεζικό τρένο υψηλής ταχύτητας με δύο μόνο οδηγούς φαίνεται να κοιτάζει με απορία το ινδικό τρένο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η Ινδία έχει πληθυσμό 1.425.775.850 κατοίκους, ξεπερνώντας την Κίνα για πρώτη φορά.

-----------------

Μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα έπληξε μεγάλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 απριλιου. Η καταιγίδα προκλήθηκε από μια ηλιακή έκλαμψη που εμφανίστηκε στον ήλιο το απόγευμα της Παρασκευής.

Ως αποτέλεσμα, τα πολύ θεαματικά πολικά φώτα μπορούσαν να παρατηρηθούν στα νότια των ΗΠΑ και στη βόρεια Ευρώπη.

Δεύτερο υψηλότερο επίπεδο γεωμαγνητικών τιμών

Όπως γράφει το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Υπηρεσίας Καιρού και Ωκεανογραφίας των ΗΠΑ (NOAA), την Παρασκευή 21 Απριλίου, σημειώθηκαν ισχυρές αποκαλούμενες στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) είναι μια ηλιακή έκλαμψη που παράγει μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα - το ανώτερο, θερμότερο στρώμα - του Ήλιου.

Τα αποτελέσματα αυτού του CME σε συνδυασμό με τον ηλιακό άνεμο από μια στεφανιαία τρύπα (ψυχρότερες περιοχές στον Ήλιο από τις οποίες ο ηλιακός άνεμος συχνά διαφεύγει στην ατμόσφαιρα) οδήγησε σε μια πολύ ισχυρότερη καταιγίδα από την προβλεπόμενη.

«Η γεωμαγνητική καταιγίδα ήρθε νωρίτερα και ήταν πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο», γράφει το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού (NOAA). Οι γεωμαγνητικές μετρήσεις ήταν σε επίπεδο G4 (βαρύ) έναντι του αναμενόμενου επιπέδου G2 - μόνο το G5 θα ήταν ακόμη πιο ισχυρό στην κλίμακα.

Όπως γράφει η πλατφόρμα Earthsky, το μαγνητικό πεδίο της γης έχει διαταραχθεί από τις 23 Απριλίου. «Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν συνήθως εκτεταμένες αλλά διαχειρίσιμες παρατυπίες στα δίκτυα ισχύος, τα διαστημόπλοια, τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης και τις ραδιοεπικοινωνίες», δήλωσε το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Υπηρεσίας Καιρού και Ωκεανογραφίας των ΗΠΑ (NOAA).

Εάν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες, μπορεί να προκαλέσουν το Βόρειο Σέλας, ή το Aurora Borealis, να γίνει ορατό σε περιοχές όπου διαφορετικά δεν θα ήταν ορατά.

Όμορφα πολικά φώτα εμφανίστηκαν σε πολλά μέρη της Γερμανίας. Οι πρασινωπές ζώνες και τα πέπλα εμφανίστηκαν στον ουρανό, ειδικά στο βόρειο μισό. Το έναυσμα ήταν μια ηλιακή καταιγίδα, η ισχυρότερη εδώ και χρόνια.

Ένας ειδικός στο τσεχικό ραδιόφωνο μίλησε για την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα από το 2015.

------------------------

Το βράδυ της Δευτέρας 24-4-23, ο ουρανός σε όλο τον κόσμο έλαμψε με έντονα χρώματα. Ποτέ πριν δεν έχουν δει σέλας να αναβοσβήνουν σχεδόν σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του βόρειου Καζακστάν κ.λπ. Αυτό διευκολύνθηκε από την εκτόξευση ηλιακής ύλης από την ενεργό περιοχή του Ήλιου, η οποία συνέβη στις 21 Απριλίου. 

Το portal www.space.com ισχυρίζεται ότι

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη στις 23 Απριλίου στις 1:37 μ.μ. EDT (5:37 μ.μ. GMT) και προκάλεσε θεαματικά σέλας σε όλο τον κόσμο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούν διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης που προκαλούνται από ηλιακό υλικό από εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (CME) - μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ήλιου . Η συγκεκριμένη γεωμαγνητική καταιγίδα προκλήθηκε από μια στεφανιαία εκτίναξη μάζας που έφυγε από τον Ήλιο στις 21 Απριλίου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα κορυφώθηκε σε ένα ισχυρό G4 στην κλίμακα 5 βαθμών που χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων στο διάστημα.

Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο, το οποίο, πράγματι, μπορεί να συνοδεύεται από λαμπερές λάμψεις σέλας (από το Aurora Borealis - βόρειο σέλας).

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες έως και 45 εκατομμύρια μίλια την ώρα (72 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα), ενώ το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας στέλνει τα σωματίδια προς τους πόλους. Η επαναφόρτιση των μορίων στην ατμόσφαιρα της γης προκαλεί πολύχρωμα θεάματα που συνήθως παραμένουν περιορισμένα σε περιοχές σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη για το βόρειο σέλας ( Aurora Borealis ) και σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη για το βόρειο σέλας (Aurora Borealis).

Αυτή τη φορά, οι παρατηρητές ουρανού σε όλο τον κόσμο είδαν ένα εκθαμβωτικό βόρειο φως που εκτεινόταν νότια ως το Κολοράντο και το Νέο Μεξικό. Στην Ευρώπη, σέλας έχουν εντοπιστεί στη νότια Γαλλία και τη Γερμανία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Βόρειο Σέλας έχει εντοπιστεί τόσο βόρεια όσο και στα κεντρικά δυτικά της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Πολλοί παρατηρητές του ουρανού μπήκαν στο Twitter για να παρουσιάσουν τις απίστευτες φωτογραφίες τους από το σέλας.

Τα λαμπερά φώτα της πόλης του Κάλγκαρι του Καναδά δεν παρεμπόδισαν το όμορφο σόου φωτός του Βόρειου Σέλας, που απαθανάτισε ο Kyle Brittain (Twitter @KyleBrittainWX(θα ανοίξει σε νέα καρτέλα)) πάνω από τον ορίζοντα της πόλης.

Τα σέλας έχουν εντοπιστεί ακόμη και πάνω από το Δυτικό Καζακστάν και έχουν αναρτηθεί στο Twitter από τον Ehot

Μπορούμε να περιμένουμε πιο ακραία διαστημικά καιρικά φαινόμενα, όπως αυτή η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση του 11ετούς ηλιακού του κύκλου που αναμένεται το 2025.

στη ρωσία

Κάτοικοι της Μόσχας, του Νίζνι Νόβγκοροντ, του Καζάν, του Αικατερινούμπουργκ, του Νοβοσιμπίρσκ, του Ομσκ, του Κρασνογιάρσκ και του Βόρειου Καυκάσου μοιράστηκαν μηνύματα για ένα ασυνήθιστο φωτεινό γεγονός. Πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο;

Καταγράψαμε μια γεωμαγνητική καταιγίδα ίδιας τάξης πριν από έξι χρόνια, το 2017. 

σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, τα σέλας συμβαίνουν πιο συχνά λόγω των φυσικών νόμων. Κατά τη διάρκεια αρκετά ισχυρών γεγονότων, το πλάσμα προκαλεί μια ισχυρή γεωμαγνητική διαταραχή, η οποία «κατεβαίνει» σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γεωφυσικοί έχουν παρατηρήσει ένα τέτοιο φαινόμενο όπως η κίνηση του μαγνητικού πόλου της Γης προς την κεντρική Ρωσία. Αν δεν σταματήσει, τότε μέχρι το 2050 το σημείο πόλου δεν θα είναι ο Αρκτικός Ωκεανός, αλλά το αρχιπέλαγος Severnaya Zemlya.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο βίντεο του Aurora, που γυρίστηκε ειδικά στη Μόσχα, παρατηρήθηκε μια μετάβαση από το πράσινο στο ροζ. Τι σημαίνει?

- Ανάλογα με το υψόμετρο, ο ιονισμός του οξυγόνου από φορτισμένα σωματίδια συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους. Μέχρι 200 ​​χλμ. εμφανίζεται πράσινο, σε υψόμετρα 300-400 χλμ. - κόκκινο.

Πότε θα τελειώσει η καταιγίδα που μαίνεται τώρα;

- Είναι πιθανό να βρούμε τους απόηχους του το βράδυ της Τρίτης 25 Απριλίου.

Μέχρι ποιο έτος θα αυξάνεται η δραστηριότητα του Ήλιου;

- Το μέγιστο, σύμφωνα με διάφορους επιστήμονες, αναμένεται από τα τέλη του 2023 έως τα τέλη του 2024. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις και σχετικές γεωμαγνητικές καταιγίδες.

– Έχετε παρατηρήσει πότε συμβαίνουν πιο συχνά τέτοια γεγονότα;

Ο Μάρτιος και ο Σεπτέμβριος θεωρούνται οι πιο γεωαποτελεσματικοί μήνες όσον αφορά την καταγραφή καταιγίδων.

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές να προβλέψουμε πότε θα συμβεί το επόμενο, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν;»

«Μπορούμε να προβλέψουμε τέτοια γεγονότα αν δούμε ένα κατάλληλο υποψήφιο σημείο για τον Ήλιο. Τις επόμενες μέρες μετά από αυτό το γεγονός, δεν υπάρχουν τέτοια «σημεία».

=====================
«Το τέλος μιας εποχής»: οι πωλήσεις ακριβών βιολογικών τροφίμων καταρρέουν 
φωτο: Ράφια λαχανικών σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων

Επειδή τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας βρίσκουν όλο και λιγότερους αγοραστές, οι βιοκαλλιεργητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη συμβατική γεωργία. Αυτό προκύπτει από επιστημονικές έρευνες για το θέμα. 

Αν και κάθε έβδομη φάρμα στη Γερμανία καλλιεργείται βιολογικά, οι πωλήσεις στον βιολογικό τομέα μειώθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια,  Ένας λόγος για αυτό φαίνεται στον υψηλό πληθωρισμό, από τον οποίο υποφέρει ιδιαίτερα το κλασικό εξειδικευμένο εμπόριο βιολογικών προϊόντων. Τα σούπερ μάρκετ και τα εκπτωτικά καταστήματα, από την άλλη πλευρά, κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 3,2% 

Τα βιολογικά προϊόντα αυξήθηκαν σε τιμές κατά μέσο όρο 6,6 τοις εκατό πέρυσι και τα συμβατικά τρόφιμα περισσότερο από δώδεκα τοις εκατό. Ωστόσο, τα συμβατικά τρόφιμα εξακολουθούν να είναι φθηνότερα από τα βιολογικά προϊόντα και όλο και περισσότερα νοικοκυριά στη Γερμανία προφανώς πρέπει να υπολογίζουν με κάθε λεπτό. 

==================

Οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ πέφτουν

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat ανέφερε πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε η αρχή την Τρίτη, αυτές μειώθηκαν κατά 1,7 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5 τοις εκατό στην ΕΕ συνολικά.

===========

Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ: ​​Η πράσινη αλλαγή χρειάζεται 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius, περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να επενδύονται ετησίως στην ΕΕ έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Τα δοχεία χρηματοδότησης έχουν ήδη δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΕ και τα κράτη μέλη κάνουν επίσης το καθήκον τους, είπε την Τετάρτη μετά από μια άτυπη συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ κοντά στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

===============

Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον εγκέφαλο 2 ώρες μετά την είσοδό τους στο σώμα

Σήμερα, τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού, από το νερό και την τροφή μας μέχρι τον ανθρώπινο πλακούντα. Αλλά η τελευταία μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει ένα ακόμη πιο ανησυχητικό ερώτημα: Μπορούν αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια να φτάσουν στον εγκέφαλό μας και να επηρεάσουν την υγεία μας;

Σε ένα πείραμα σε ποντίκια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροπλαστικά με μέγεθος από 20 έως 200 νανόμετρα nm. Τα ποντίκια τράφηκαν με δίαιτα συμπληρωμένη με μικροπλαστικά για τέσσερις εβδομάδες, μετά τις οποίες αναλύθηκαν δείγματα του εγκεφαλικού τους ιστού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μικροσκοπικά μικρο και νανοπλαστικά μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος κανονικά προστατεύει τον εγκέφαλό μας από ξένες ουσίες, και να εισέλθουν στον εγκέφαλο μόλις δύο ώρες μετά το φαγητό. Αυτός ο μηχανισμός ήταν μέχρι στιγμής άγνωστος στην επιστήμη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 90.000 πλαστικά σωματίδια μπορούν να καταλήξουν στο νερό που πίνει ένας άνθρωπος από μπουκάλια κάθε χρόνο. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, οι οποίοι γνωρίζουν ήδη πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να κινηθούν στο σώμα και να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες.

Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτή την αόρατη απειλή; Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός της χρήσης πλαστικού, ειδικά στις συσκευασίες τροφίμων και στα μπουκάλια ποτού. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε τροφές που μπορεί να περιέχουν μικροπλαστικά.

Έτσι, ενώ τα μικροπλαστικά είναι ένα όλο και πιο κοινό πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Δεδομένων όμως των συνεπειών που μπορεί να σχετίζονται με τη διείσδυση μικροπλαστικών στον εγκέφαλο, ο καθένας από εμάς πρέπει να προσέχει τι καταναλώνει και πώς χειρίζεται το πλαστικό.

read more “Anda News 26- 4 -23, τεράστια ηλιακή καταιγίδα, σέλας σε όλες τις χώρες, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων καταρρέουν. Τα μικροπλαστικά φτάνουν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν την υγεία μας”                         hellenicrevenge.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου