Τρίτη 25 Απριλίου 2023

2ος μεγάλος σεισμός μέσα σε 24 ώρες: Ρηχός σεισμός 7.1 ρίχτερ έπληξε το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, προειδοποιώντας για τσουνάμι.

 Αυτός είναι ο δεύτερος ισχυρός σεισμός μέσα σε μια ημέρα, μετά από χτύπημα 6,8 ρίχτερ κοντά στα νησιά Kermadec, Νέα Ζηλανδία, χθες .

Ρηχός σεισμός M7.1 έπληξε το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, προειδοποιώντας για τσουνάμι
Ρηχός σεισμός M7.1 έπληξε το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, προειδοποιώντας για τσουνάμι. μέσω USGS

Ένας ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός οδήγησε ρέματα ανθρώπων να τραπούν σε φυγή σε υψηλότερα εδάφη στη δυτική Ινδονησία, μετά από σύντομη προειδοποίηση για τσουνάμι.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών έδειξαν πώς ρέματα ανθρώπων σε ένα χωριό στο νησί Mentawai κατέφυγαν στα υψίπεδα με τα πόδια και μοτοσικλέτες κάτω από τη βροχή στο σκοτάδι νωρίς την Τρίτη, ενώ ορισμένοι ασθενείς στο νοσοκομείο του χωριού μεταφέρθηκαν στην αυλή του καθώς έδειχναν ρωγμές στον όροφο της εγκατάστασης.

Οι κραδασμοί έγιναν αισθητοί σε περιοχές και πόλεις των επαρχιών της Δυτικής Σουμάτρας και της Βόρειας Σουμάτρας και ορισμένα μέρη διέταξαν εκκένωση σε υψηλότερα εδάφη.

Οι κάτοικοι σε περιοχές της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της επαρχίας Παντάνγκ, ένιωσαν έντονα τον σεισμό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας καταστροφών Abdul Muhari.

«Πολλοί κάτοικοι σε πολλά χωριά στο νησί Mentawai επέλεξαν να μείνουν ... σε ψηλότερα σημεία, αν και η προειδοποίηση για τσουνάμι τερματίστηκε, λόγω φόβων μετασεισμών», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες για τις ζημιές.

Ο σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών είχε επίκεντρο 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελούκ Νταλάμ, μιας παραθαλάσσιας πόλης στην περιοχή Νότια Νίας της Βόρειας Σουμάτρας, σε βάθος 15 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Οι μετασεισμοί είχαν μέγεθος έως και 5,8.

Μετά από μια αρχική προειδοποίηση για τσουνάμι, η Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας ήρε την προειδοποίηση λίγο πριν τα ξημερώματα, περίπου δύο ώρες μετά τον σεισμό.

Οι αρχές ανέφεραν ότι με βάση τις παρατηρήσεις της στάθμης της θάλασσας, εντοπίστηκαν μικρά τσουνάμι 11 εκατοστών στην παράκτια περιοχή Tanah Bala της αντιβασιλείας Νότιας Νίας.

Η Ινδονησία, ένα τεράστιο αρχιπέλαγος 270 εκατομμυρίων ανθρώπων, χτυπιέται συχνά από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Τον Νοέμβριο, ένας σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 340 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 62.600 σπίτια σε περιοχές της Δυτικής Ιάβας. USGS , Guardian ]

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου