Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

15 σημάδια ότι τα καταστήματα της Amazon αντιμετωπίζουν βαθύ, βαθύ πρόβλημα.

Όταν ακόμη και ένας από τους πιο ισχυρούς και καλύτερα εδραιωμένους λιανοπωλητές σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθεί να πλοηγηθεί μέσα από την καταιγίδα που πλήττει τον τομέα λιανικής αυτή τη στιγμή, τότε ξέρετε σίγουρα ότι κάτι πραγματικά τρομακτικό συμβαίνει.

Η Amazon, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής και τεχνολογική δύναμη στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που κυμαίνονται από απώλειες δισεκατομμυριούχων, πτώση της αξίας των μετοχών, μαζικά κλεισίματα καταστημάτων, απολύσεις, αρνητικά κέρδη και μια ανατριχιαστική προοπτική για το 2023 και μετά.

Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς να συντρίβεται απόλυτα στον τομέα των τούβλων και κονιάματος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, η Amazon κλείνει δεκάδες καταστήματα Whole Foods σε όλες τις ΗΠΑ Καθώς οι καταναλωτές που έχουν περιοριστεί σε μετρητά στρέφονται σε λιανοπωλητές μεγάλων ποσοτήτων και εκπτώσεων για να επεκτείνουν τα δολάρια τους όσο περισσότερο μπορούν. Μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα είπε στο Insider ότι πολλές περισσότερες τοποθεσίες μπορεί σύντομα να βρεθούν στο μπλοκ τεμαχισμού δεδομένου ότι η αλυσίδα βιολογικών παντοπωλείων παλεύει με μειωμένα κέρδη εδώ και αρκετά τρίμηνα.

Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy έχει παραδεχτεί ότι η Amazon αναβάλλει τα εγκαίνια νέων καταστημάτων και ακυρώνει σχέδια για νέες τοποθεσίες μέχρι να καταλάβουν πώς να διαφοροποιηθούν από άλλους καθιερωμένους ανταγωνιστές στην αγορά. Από τότε που η Amazon αγόρασε την αλυσίδα βιολογικών σούπερ μάρκετ το 2017, πολύ λίγα έχουν γίνει για να τονωθεί η ανάπτυξη της επιχείρησης, λέει η Lesley Hansell της Riverbend Consulting, μιας εταιρείας συμβούλων λιανικής.

Η Amazon αποτυγχάνει να προσαρμοστεί στα χαμηλά περιθώρια κέρδους του τομέα των τροφίμων. Και η εταιρεία χάνει τον ανταγωνισμό έναντι άλλων μεγάλων λιανοπωλητών παντοπωλείων που έχουν ήδη καταναλωτές στην τσέπη τους. Ο σύμβουλος λιανικής, Richard Hyman, είπε ότι η Amazon αποφάσισε να εισέλθει σε μια άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία χωρίς να σκεφτεί πλήρως πού ταιριάζει σε αυτήν την αγορά και έρχεται αντιμέτωπη με τους λιανοπωλητές τροφίμων που είχαν δεκαετίες για να κυριαρχήσουν σε ένα περίπλοκο εμπόριο. «Το να είσαι μεγάλος από μόνος του δεν είναι αρκετά κοντά για να είσαι καλός», είπε στο Insider.

«Η Amazon δεν είναι λιανοπωλητής, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας και η απόλυτη βασική τους ικανότητα είναι στην τεχνολογία, όπου θα έπρεπε να είχαν μείνει». Ενώ η Walmart, το μεγαλύτερο παντοπωλείο στις ΗΠΑ, έχει πάνω από το 25% του μεριδίου της αγοράς παντοπωλείων, σύμφωνα με την Euromonitor, η Kroger έχει μόλις πάνω από 8%, και η Albertsons έχει περίπου το 5%, η Amazon κατέχει μόλις το 1,2% των πωλήσεων στην αγορά παντοπωλείων.

Αν μη τι άλλο, Η Amazon φαίνεται χαμένη όταν πρόκειται για το άνοιγμα μιας βιώσιμης αλυσίδας παντοπωλείων, λέει η σύμβουλος λιανικής Brittain Ladd, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν ως στρατηγός για την επιχείρηση παντοπωλείου της εταιρείας. «Δυστυχώς, η Amazon αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία στρατηγική για φυσικά παντοπωλεία, μόνο ένα σωρό ιδέες», τόνισε ο Ladd. «Αυτή είναι η σφαγή για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί, και τα χειρότερα έρχονται!

Πολλοί παράγοντες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Amazon, ειδικά εάν η εταιρεία δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να κατανοήσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο φυσικό περιβάλλον λιανικής. Πολλές περισσότερες πόρτες θα μπορούσαν να κλείσουν οριστικά τους επόμενους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στη γραμμή και η πιθανότητα μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ύφεσης κάνει την κατάσταση όλο και πιο απειλητική.

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου αντιμετωπίζει την πιο δραστική αλλαγή που έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας και ούτε τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτήν! Σήμερα, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε πολλά στοιχεία που αποκαλύπτουν γιατί τα καταστήματα λιανικής της Amazon εκνευρίζονται οικονομικά και γιατί είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Epic Economist

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου