Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Έρευνα: Τι συμβαίνει όταν αναμιχθούν διαφορετικά εμβόλια κατά της Covid-19./Δρ. Χ. Πέτρου: Γιατί θα χρειαστεί τρίτη-αναμνηστική δόση εμβολίου (ΒΙΝΤΕΟ)./Ευρωβαρόμετρο: Τρέμουν τα εμβόλια οι Κύπριοι.

 Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων - πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης, της πρώτης παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορωνοϊού. 

   Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

   Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

   Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα ευρήματα, ιδίως από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ανάμιξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας τη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών».

         «Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμιξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες», ίσως και τον Ιούνιο. Ακόμη, επεσήμανε ότι πι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

   Τον Απρίλιο η μελέτη Com-CoV, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο, διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax), ώστε να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμιξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

sigmalive.com

Δρ. Χ. Πέτρου: Γιατί θα χρειαστεί τρίτη-αναμνηστική δόση εμβολίου (ΒΙΝΤΕΟ).

  Βέβαιο θεωρείται πως θα χρειαστεί τρίτη δόση ή αναμνηστική δόση από τα εμβόλια κατά του κορωνοιού, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή  στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστο Πέτρου. 

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο δρ. Πέτρου ανέφερε πως ήταν κάτι που οι ειδικοί περίμεναν. «.Από τη στιγμή που ο ιός δεν εξαφανίζεται από την κοινότητα και αποκτά ενδημικότητα όπως συμβαίνει με την γρίπη και δεν ξέρουν εάν θα έχει και εποχικότητα τότε ναι θα χρειάζεται μια αναμνηστική δόση του εμβολίου».

Πρόσθεσε πως αυτή η αναμνηστική δόση μπορεί να έχει σχέση με την μετάλλαξη, «δηλαδή εάν μια μετάλλαξη είναι απειλητική  για την προστασία του εμβολίου τότε η επόμενη δόση, η τρίτη θα είναι σχεδιασμένη για να πιάνει και τις μεταλλάξεις».

Σε ερώτηση εάν αυτό θα ισχύει για όλα τα εμβόλια ο δρ. Πέτρου είπε πως μέχρι στιγμής θεωρείται σίγουρο για την Pfizer. « Η ίδια η εταιρείας δήλωσε δημόσια ότι στου 9-12 μήνες θα χρειαστεί επιπλέον δόση. Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πει ότι θα προχωρήσουν σε άτομα άνω των 50 ετών την αναμνηστική δόση μετά τον Φεβρουάριο. Θεωρώ αυτό θα ισχύει για όλα τα εμβόλια  απλά μπορεί σε κάποια να γίνει νωρίτερα από άλλα».

Σύμφωνα με τον δρ. Πέτρου, το εμβόλιο που θα χρειαστεί νωρίτερα την αναμνηστική δόση θα είναι το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Ακούστε τις δηλώσεις του δρ Πέτρου στο πιο κάτω βίντεο στο 39:45 λεπτό


sigmalive.com

Ευρωβαρόμετρο: Τρέμουν τα εμβόλια οι Κύπριοι.

    Οι Κύπριοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν διστακτικοί σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, με το 81% να θεωρεί πως αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και εγκρίνονται υπερβολικά γρήγορα για να είναι ασφαλή.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την ΕΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 μελών είναι 52%. Περαιτέρω, το 84% των Κυπρίων ερωτηθέντων, και πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, πιστεύει πως τα εμβόλια για την Covid-19 θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε σχέση με 67% μέσο όρο στην ΕΕ.

Αξιοσημείωτο, είναι το ποσοστό ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες που ανησυχούν για μακροχρόνιες παρενέργειες σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα στις ηλικίες 15-39 ανησυχεί το 90%, στις ηλικίες 40-54 το 88%, και άνω των 55 το 72%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόσφατο τακτικό Ευρωβαρόμετρο, (χρόνος διεξαγωγής της έρευνας μεταξύ της 12ης Φεβρουαρίου και της 18ης Μαρτίου 2021), οι Κύπριοι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους, το 89% και υψηλότερο στην ΕΕ που αγγίζει το 69%, θεωρεί πως η ΕΕ παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι μπορούμε στην Κύπρο να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19.

  Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ενώ το 70% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων θεωρούν πως το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η πανδημία, μόλις το 46% των Κυπρίων έδωσε αυτή την απάντηση που είναι και το χαμηλότερο στην ΕΕ, με το 45% να θεωρεί πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, σε σχέση με τους ερωτηθέντες στην ΕΕ των 27 όπου το ποσοστό φθάνει το 25%. Επιπλέον, οι Κύπριοι εμφανίζονται διχασμένοι στο γιατί ο κόσμος είναι απρόθυμος να εμβολιαστεί με το 50% να καταλαβαίνει (πέμπτο ψηλότερο στην ΕΕ 41%) και το 47% να μην καταλαβαίνει (56% στην ΕΕ). Αξιοσημείωτο είναι πως οι ηλικίες 25-54 ήταν αυτές που δήλωσαν πως κατανοούν την απροθυμία για εμβολιασμό (53%).

Εάν ένα εμβόλιο για την Covid-19 εγκριθεί από τις δημόσιες Αρχές και είναι διαθέσιμο, οι περισσότεροι Κύπριοι ερωτηθέντες (40%) δήλωσαν πως θα ήθελαν να εμβολιαστούν «αργότερα», ποσοστό που είναι και το ψηλότερο στην ΕΕ που έχει μέσο όρο 21%. Οι νεαρότερες ηλικίες καθόρισαν αυτό το αποτέλεσμα (15-39 ετών: 47%, 40-54: 41%, 55+: 30%). Το 26% των Κυπρίων δήλωσε επίσης «ποτέ», καταγράφοντας και εδώ το ψηλότερο ποσοστό (ΕΕ27 12%), ενώ μόλις το 16% δήλωσε κάποια στιγμή το 2021 (ΕΕ27 20%). Αντιθέτως, το 44% των Ευρωπαίων δήλωσε «το συντομότερο δυνατόν» ή ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί (Κύπρος: 15%).

Όσον αφορά αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια και την Covid-19, τα δύο τρίτα τόσο των Κυπρίων (64%) όσο και των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (67%) ξεχώρισαν τους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς, ενώ σε χαμηλότερα ποσοστά ανέφεραν τις εθνικές υγειονομικές αρχές (24% και 47% αντίστοιχα) και τον περίγυρό τους – συναδέλφους, φίλους και οικογένεια (20% και 19% αντίστοιχα).

Με την πανδημία του κορωνοϊού να κυριαρχεί στις ζωές μας, ένας στους δύο Κύπριους ερωτηθέντες (53%) δήλωσε γενικά ικανοποιημένος από τα μέτρα που έλαβε η εθνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καταγράφοντας, ωστόσο, σημαντική μείωση 34% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 (ΕΕ27: 43%, -19%), ενώ οι Ευρωπαίοι στο σύνολο τους είναι δυσαρεστημένοι (56%, +19, Κύπρος: 47%, +34%). Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ, το 49% των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο με 10% μείωση από το καλοκαίρι του 2020 (ΕΕ27: 43%, -2%), ενώ οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους είναι δυσαρεστημένοι (49%, +5%, Κύπρος: 46%, +12%).

Αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης ύψους €750 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας μέσω επιχορηγήσεων και δανείων ως μέσο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, τα τρία πέμπτα των Κυπρίων ερωτηθέντων (62%) θεωρούν πως θα είναι αποτελεσματικό, ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στα υψηλότερα στην ΕΕ, που έχει μέσο όρο 55%.

philenews.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου