Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Η Μόσχα πήρε ένα νυστέρι για να μειώσει τον όγκο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

 Η Μόσχα πήρε νυστέρι για να μειώσει τον όγκο του πολέμου στη Μέση Ανατολή |  Ρωσική άνοιξη

"Η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας κερδίζει δυναμική και το Κρεμλίνο ισορροπεί σε ένα σχοινί για να διατηρήσει και να επεκτείνει το περίπλοκο δίκτυο συμφερόντων του στη Μέση Ανατολή", γράφει το Εθνικό Συμφέρον.

Το Ισραήλ και η Χαμάς πραγματοποιούν επιθέσεις ο ένας στους στόχους του άλλου και, όπως λένε οι ειδικοί, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι η πιο σοβαρή από το 2014.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ αιχμαλωτίστηκε από ένα κύμα εσωτερικών διαμαρτυριών και πογκρόμ, τα οποία διοργανώνονται από τους Παλαιστινίους.

Η ανησυχία για την κατάσταση εκφράζεται από διαφορετικές πλευρές στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά λίγοι μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται από χρόνια συμφωνιών ασφαλείας με το Ισραήλ, αλλά υπάρχει επίσης μια ομάδα Δημοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες που μιλούν υπέρ της Παλαιστίνης.

Έτσι, προς το παρόν, η Ουάσιγκτον ζητά μόνο τον τερματισμό της βίας.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκ των πραγμάτων ηγέτης του ισλαμικού κόσμου και καλεί την παγκόσμια κοινότητα να δώσει ένα μάθημα στο Ισραήλ.

Έτσι, συζήτησε με τον Πούτιν την ιδέα της δημιουργίας μιας «διεθνούς δύναμης για την προστασία των Παλαιστινίων». Αλλά το Κρεμλίνο συμπεριφέρεται πολύ απαλά, γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.

Η κυβέρνηση του Πούτιν έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας περιφερειακής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ είναι απρόθυμο να υποστηρίξει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλειά του και η Ρωσία το χρειαζόταν όταν διεξήγαγε επιχείρηση στη Συρία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και έχει φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες της στο παρελθόν.

«Λόγω της εξουσίας της στην περιοχή και της εμπιστοσύνης που έχουν και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, η Μόσχα πιστεύει ότι έχει μια μοναδική θέση στην οποία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης», γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.

Και οι Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτό μόνο εάν ενεργήσει σωστά.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε την επιθυμία ούτε τα μέσα να ηγηθεί της ειρηνικής διευθέτησης της τρέχουσας σύγκρουσης, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της εντός της ομάδας που ασχολείται με αυτόν τον διακανονισμό. Έτσι, ο υπουργός Λαβρόφ κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του «Κουαρτέτου Μέσης Ανατολής», το οποίο αποτελείται από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.

Επιπλέον, η Ρωσία πρότεινε να επεκτείνει τη μορφή του κουαρτέτου, προσθέτοντας σε αυτήν την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και τη Σαουδική Αραβία. Το τελευταίο το 2002 εκπόνησε ένα σχέδιο για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην αραβική περιοχή. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την ομάδα, διότι, προφανώς, προσπαθεί πάρα πολύ ζήλο να επιβάλει ειρήνη στο Ισραήλ.

"Η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα νυστέρι για να προσεγγίσει τη σύνθετη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης", γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.

Έτσι, ακόμη και ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία μπορεί ειλικρινά να μεταφέρει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων στο Ισραήλ: «Η Ρωσία προστατεύει τα συμφέροντά μας. Και όπως είπε ο συνάδελφός μου, ο Πρέσβης της Ιορδανίας, η Ρωσία έχει ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ, η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει το Ισραήλ. "

Ο συγγραφέας του άρθρου σημειώνει ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά τέτοιες δηλώσεις μπορούν να θεωρηθούν ένα καλό σημάδι για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Οι Παλαιστίνιοι είναι πιο πιθανό να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχτούν τα αποτελέσματα εάν πιστεύουν ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται εκεί, γράφει ένας δημοσιογράφος για το Εθνικό Συμφέρον.


rusvesna.su

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου