Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Οδηγίες στους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά./Η Uber σκέφτεται να απολύσει έως και το 20% του προσωπικού της.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει καταρτίσει τους πιο κάτω οδηγούς που αφορούν σε ομάδες εργαζομένων που αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν κατά την 1η και 2η φάση της στρατηγικής σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων:

1. Οδηγίες για αντιμετώπιση για τα θέματα κορωνoϊού (SARS-CoV-2) σε χώρους εργασίας
2. Ασφάλεια και Υγεία στους Χώρους Εργασίας Οδηγός Διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε συνθήκες Κορωνοϊού – Γενικές Οδηγίες για Επιχειρήσεις, εκτός του Τομέα Παροχής Φροντίδας Υγείας
3. Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνθήκες Κορωνοϊού Γενικές Οδηγίες προστασίας εργοδοτουμένων σε Επιχειρήσεις
4. Μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19 για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων
5. Take away / delivery COVID-19
6. Μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19 για τους υπεύθυνους των Λαϊκών Αγορών
7. Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε συνθήκες Κορωνοιού
8. Ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια Οδηγός Διαχείρισης της Πανδημίας COVID-19 & Απλές Οδηγίες Προστασίας Εργαζομένων από τον Κορωνοϊό COVID-19 στο Εργοτάξιο
9. Οδηγίες για πρόληψη COVID-19 σε σχολεία

Οι πιο πάνω οδηγοί έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus (Κατηγορία Πληροφορίες/Οδηγίες, υποενότητα «Οδηγίες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους»).
dialogos.com.cy
Η Uber σκέφτεται να απολύσει έως και το 20% του προσωπικού της. 
Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής Τεχνολογίας της Uber, Thuan Pham, την ώρα που η εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών φέρεται να εξετάζει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων της, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν επιφέρει στη δραστηριότητά της τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.


Σύμφωνα με έγγραφό της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την Τρίτη, ο Thuan Pham θα αποχωρήσει στις 16 Μαΐου από τη θέση του διευθυντή Τεχνολογίας, την οποία κατείχε από το 2013.

Πέρα από την απώλεια του διευθυντή Τεχνολογίας της, όμως, η εταιρεία φέρεται να εξετάζει περικοπές θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν έως και στο 20% του εργατικού δυναμικού της, ήτοι περίπου 5.400 εργαζομένων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων τεχνολογίας The Information.

"Όπως θα περίμενε κανείς, η εταιρεία εξετάζει κάθε πιθανό σενάριο ώστε να διασφαλίσει ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και η θέση μας την επόμενη ημέρα θα είναι ισχυρότερη από ποτέ", δήλωσε εκπρόσωπος της Uber στο Forbes.

Σημειώνεται ότι περίπου το ίδιο διάστημα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Uber ανακοίνωσε ότι η δραστηριότητά της είναι καταγράψει "βουτιά” έως και 70% στις μεγάλες πόλεις όπου έχει παρουσία.

Στη συνέχεια, στις 16 Απριλίου, η εταιρεία αναίρεσε τις προηγούμενες προβλέψεις της για τις κρατήσεις, τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα και τα προσαρμοσμένα EBITDA στο σύνολο της χρήσης 2020, επισημαίνοντας "ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια ο σωρευτικός αντίκτυπος της πανδημίας στα οικονομικά μας αποτελέσματα”.

Η μετοχή της Uber κατέγραψε "βουτιά”, υποχωρώντας έως τα 14,82 δολάρια στις 18 Μαρτίου, 52% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή της στις αρχές του έτους, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε, κλείνοντας στα 30,12 δολάρια την Τρίτη.

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις 7 Μαΐου, οπότε η Uber πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι πριν "χτυπήσει” η πανδημία του κορονοϊού, η εταιρεία ευελπιστούσε να περάσει σε κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης.

Σε παρόμοια επισφαλή θέση βρίσκεται και η ομοειδής εταιρεία Lyft, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του έτους μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 Μαΐου.

Η Uber πάντως είχε προχωρήσει και πέρυσι σε περικοπή θέσεων εργασίας, απολύοντας περίπου 1.000 υπαλλήλους της σε τρεις φάσεις, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται τα τμήματα μηχανικής και μάρκετινγκ αλλά και η Uber Eats (σ.σ. η υπηρεσία παράδοσης τροφίμων).

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της εταιρεία, όπως οι οδηγοί δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας με βάση τον νόμο CARES, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που υπογράφηκε τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από το τι ισχύει στην Καλιφόρνια, όπου οι οδηγοί θεωρούνται υπάλληλοι της εταιρείας και ενδεχομένως να μην μπορέσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
 
Του Matt Perez.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου