Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Aστυνομία: Διευκρινήσεις για "ληστείες" με μάσκες εμποτισμένες με ναρκωτικά./Ο ΥΠΟΙΚ στη CT: Θα πρέπει να έχουμε εφόδια και τους επόμενους μήνες…

Σε σχέση με μήνυμα που κυκλοφορεί μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook και εφαρμογών μηνυμάτων) και υποστηρίζει πως άγνωστοι ζητάνε από ανυποψίαστους πολίτες να δοκιμάζουν μάσκες εμποτισμένες με ναρκωτικά για να τους ληστέψουν, η Αστυνομία Κύπρου διευκρινίζει τα ακόλουθα:
 Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο περιστατικό στην Κύπρο, ούτε υπάρχει κάποια ένδειξη ή καταγγελία που να αφορά την συγκεκριμένη δράση. Η ίδια ανάρτηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο στην Κύπρο έχει κοινοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές χώρες, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις φερόμενες ληστείες και τον τρόπο δράσης.
 

Αν και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καλείται γενικά το κοινό να είναι υποψιασμένο και εάν περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση που φαίνεται να σχετίζεται με τα κρούσματα αυτά ή παρόμοιας φύσης, να επικοινωνεί άμεσα με την Αστυνομία, στους αριθμούς τηλεφώνου 199 / 112 ή με την Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη, στον αριθμό 1460.   

Ο ΥΠΟΙΚ στη CT: Θα πρέπει να έχουμε εφόδια και τους επόμενους μήνες… Θα υπάρχει κόστος σε όλους.

 «Κάνουμε ό,τι είναι δημοσιονομικά εφικτό να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αυτή την δύσκολη περίοδο» διαβεβαιώνει στη Cyprus Times ο Υπουργός Οικονομικών αλλά την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη ότι θα πρέπει να έχουμε εφόδια και τους επόμενους μήνες, να μην μείνουμε από καύσιμα σε αυτή την περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. «Θα υπάρχει κόστος σε όλους. Και εργαζόμενους και εργοδότες και στα δημοσιονομικά του κράτους» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και μιλά για τους σχεδιασμούς που γίνονται για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η επικείμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να ανοίξει κάπως τη θηλιά από την οικονομία. Σε ποιους τομείς δραστηριότητας θα πρέπει να αναμένονται τα πρώτα βήματα προς την αποκατάσταση;
Το έχετε θέσει πολύ ορθά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια θηλιά και πρέπει να την ανοίξουμε για να παρέχουμε οξυγόνο στην οικονομία. Υπάρχουν πολλοί τομείς και υποτομείς σε μια οικονομία, ο κάθε ένας με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Με τις ιδιαιτερότητες που αφορούν την πυκνότητα των πελατών, την ένταση εργασίας και πυκνότητα των εργαζομένων, την επαφή μεταξύ εργαζομένου και πελάτη, το αν οι πελάτες είναι ευπαθείς ομάδες, όπως και η σημασία του κάθε τομέα στην οικονομία, στην παραγωγή εισοδημάτων, στο ΑΕΠ. Η στόχευση του πρώτου κύματος άρσης περιορισμών θα αφορά τομείς με λιγότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού αλλά και με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, όπως για παράδειγμα η κατασκευαστική βιομηχανία και κάποιοι υποτομείς του λιανικού εμπορίου.
Όλα αυτά θα γίνονται στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων και του βαθμού επικινδυνότητας, έτσι δεν είναι;
Το άνοιγμα του κάθε τομέα θα συνοδεύεται με μέτρα προστασίας και υγιεινής για να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μετάδοσης όπως η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού ή ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την πυκνότητα των εργαζομένων ή τον πελατών. Το κάθε μέτρο θα αξιολογείται ανά δύο βδομάδες και αναλόγως θα προχωράμε. Σημαντικό στην επιτυχία της προσπάθειας θα είναι και η συμμόρφωση με τα νέα μέτρα ασφάλειας, και όχι η κατάχρηση της αυξημένης ελευθερίας. Με υπευθυνότητα όπως η κοινωνία πορεύθηκε μέχρι σήμερα και για την οποία οι συμπολίτες μας αξίζουν συγχαρητήρια.
Mε τον πρόσφατο δανεισμό η Κύπρος έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, η οποία ωστόσο δεν είναι ανεξάντλητη. Υπάρχουν σκέψεις και για νέο δανεισμό;
Τα δημόσια οικονομικά είτε προέρχονται από δανεισμό είτε από το μαξιλαράκι ρευστότητας, είτε από έσοδα πρέπει να τυγχάνουν προσεκτικής διαχείρισης και φυσικά δεν είναι ανεξάντλητα. Αναφέρεστε σε δανεισμό. Είναι η συνετή οικονομική πολιτική των τελευταίων  χρόνων που μας επέτρεψε να μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες να αντλήσουμε ρευστότητα από τις αγορές για να ενισχύσουμε τα ρευστά μας διαθέσιμα την ώρα του πολέμου. Είναι αυτή η συνετή πολιτική που μας έδωσε την αξιοπιστία και έπεισε τις αγορές να μας δανείσουν υπό αντίξοες συνθήκες. Η αντίληψη από κάποιους ότι μπορούμε να δανειζόμαστε συνεχώς και να ξοδεύουμε χωρίς όρια είναι και εσφαλμένη και επικίνδυνη. Εγώ σας διαβεβαιώ ότι κάνουμε ό,τι είναι δημοσιονομικά εφικτό να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε συνείδηση του εφικτού. Όπως θα πρέπει να έχουμε εφόδια και τους επόμενους μήνες, να μην μείνουμε από καύσιμα σε αυτή την περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Θα υπάρχει κόστος σε όλους. Και εργαζόμενους και εργοδότες και στα δημοσιονομικά του κράτους.
Υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο επέκτασης των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων μετά τις 12 Ιουνίου;
Από την αρχή είχαμε αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Ότι τα πακέτα στήριξης θα πρέπει να τα αναθεωρούμε ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία, τις ανάγκες που προκύπτουν, αλλά και τις δυνατότητες του κράτους. Μόλις χθες σε συνεννόηση μαζί μου η Υπουργός Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου προέβη σε αλλαγές των σχεδίων στήριξης για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτές τις ανάγκες. Και πρέπει να σας πω ότι μελετάμε και νέες αλλαγές στο δημοσιονομικό πακέτο που αφορούν είτε επιχειρήσεις είτε εργαζομένους. Πρόθεση είναι να στηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε και για όσο μπορούμε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους, στα πλαίσια του εφικτού. Αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά.
Δηλαδή;
Η επιτυχία μιας πολιτικής εξαρτάται και στην υλοποίηση και των άλλων πολιτικών. Για παράδειγμα τα πακέτα στήριξης δεν θα επιτύχουν το σκοπό τους όσο καλά και όσο τολμηρά και αν είναι αν δεν δώσουμε και ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέσω των εγγυημένων δανείων. Θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν χρεοκοπίες γιατί δεν θα μπορούν να καλύψουν άλλα λειτουργικά έξοδα, τους προμηθευτές τους κλπ. Και τότε θα γίνουν απολύσεις και τα πακέτα στήριξης δεν θα επιτύχουν τον σκοπό τους που είναι η παροχή οξυγόνου για να μην γίνουν απολύσεις. Δεν είναι αποσπασματικές πολιτικές που προωθούμε αλλά ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό. Τις επόμενες μέρες θα υιοθετήσουμε όσες περισσότερες προτάσεις μπορούμε χωρίς να εκφεύγουμε του ευρωπαϊκού πλαισίου και θα επανακαταθέσουμε το νομοσχέδιο στη βουλή. Έκκλησή μου σε όλο τον πολιτικό κόσμο είναι η υπερψήφιση του ολοκληρωμένου πλάνου. Είμαστε από τις πολύ λίγες χώρες στην Ε.Ε που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι είμασταν από τις πρώτες που ετοιμάσαμε σχετική νομοθεσία.
H στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας έχει ως δεδομένο ότι θα υπάρξει υποχώρηση της πανδημίας το καλοκαίρι; Πόσο μας ανησυχεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ιού μέσα στο φθινόπωρο;

Το ενδεχόμενο επανεμφάνισης το φθινόπωρο είναι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους υπαρκτό και ορατό. Στόχος είναι να περιορίσουμε το μέγεθος ενός νέου κύκλου έξαρσης, που λογικά θα είναι μικρότερος, αλλά και να προετοιμάσουμε ακόμη καλύτερα το σύστημα υγείας, τα κρατικά μας νοσοκομεία. Και πρέπει να πω ότι η μικρή Κύπρος έχει διαθέσει 100 εκ. ευρώ, δηλαδή πέραν του 0,5% επιπλέον κονδύλια για να στηρίξει το σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας. Τα λεφτά όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Θα πρέπει να δοθεί κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας, οργάνωσης, εξεύρεσης επιπλέον εξοπλισμού. Η επιτυχία της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για αναχαίτιση του ιού  μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Αλλά επαναλαμβάνω. Δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Πρέπει να συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με όλες τις πολιτικές περιορισμού. Για να περιορίσουμε και το ενδεχόμενο ή το μέγεθος επανεμφάνισης του ιού αλλά και να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας και το ιατρικό και παραϊατρικό μας προσωπικό που δίνει μια αξιέπαινη μάχη.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου