Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Γερμανός ΥΠΕΞ: Φέτος κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε./Tα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με 2.000 ευρώ το δωμάτιο! /Τον Αύγουστο και σε σπίτια φίλων θα πάνε διακοπές οι περισσότεροι Έλληνες - Αγωνιούν ξενοδόχοι .

«Φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο του δεν πρόκειται να άρει σύντομα την ταξιδιωτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.Γερμανός ΥΠΕΞ: Φέτος κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε
«Η τρέχουσα ταξιδιωτική προειδοποίηση ισχύει μέχρι την Κυριακή», διευκρίνισε ο κ. Μάας, μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, πριν προσθέσει ότι θεωρεί «ότι τις προσεχείς εβδομάδες δεν θα υπάρξει καμία ένδειξη για άρση της προειδοποίησης».
Όπως επισήμανε, οι επόμενες εβδομάδες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να εξεταστεί, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, το ενδεχόμενο το ζήτημα να απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
«Κάποιες χώρες αίρουν τις ταξιδιωτικές τους προειδοποιήσεις, άλλες τις διατηρούν σε ισχύ.
»Για αυτό χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο και θα ήταν σημαντικό εάν μπορούσε να δοθεί στο θέμα ευρωπαϊκή απάντηση – ενιαία, αν είναι εφικτό», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός και εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν συνομιλίες τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και απευθείας με τις χώρες – προορισμούς των Γερμανών τουριστών.
Βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση θα είναι, ανέφερε, η κατάσταση στις ίδιες τις χώρες, το εάν π.χ. θα υπάρχουν ανοιχτές παραλίες ή το εάν θα λειτουργούν οι συγκοινωνίες.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να ληφθούν ειδικές αποφάσεις για μεμονωμένες περιπτώσεις χωρών, ο κ. Χάικο Μάας επισήμανε ότι «σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου, σε πολλές υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα αεροπλάνα είναι καθηλωμένα και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο αυτό θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες».
Τόνισε ακόμη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι «κανείς αυτή τη χρονιά δεν θα μπορέσει να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε, για παράδειγμα με γεμάτες παραλίες ή καλύβες στο βουνό», καθώς «θα υπάρχουν σίγουρα περιορισμοί παντού», ενώ υπενθύμισε την περίπτωση του χειμερινού τουριστικού προορισμού Ισγκλ της Αυστρίας, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτό δεν θέλουμε να ξανασυμβεί», είπε χαρακτηριστικά και επιπλέον ξεκαθάρισε ότι το καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό, όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για περίπου 250.000 ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες χώρες εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
tribune.gr

Tα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με 2.000 ευρώ το δωμάτιο! 

Θανάσης Μαυρίδης.
Ο ξενοδοχειακός  όμιλος Sani – Ikos ενημέρωσε χτες στους 400 μόνιμους εργαζόμενους μειώσεις 30% των αποδοχών τους. Το νόημα της κίνησης είναι απλό: «Πρέπει να ζήσουμε φέτος για να μπορούμε να δουλέψουμε του χρόνου». Κατά τα λοιπά, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αν πετάξουν τα αεροπλάνα, αν έρθουν οι τουρίστες και αν διαψευστούν οι εφιάλτες μας για τον Covid 19. Με άλλα λόγια, η φετινή χρονιά έχει επί της ουσίας χαθεί.
Ο κ. Ανδρεάδης του Sani – Ikos είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, του μεγάλου συνδέσμου των τουριστικών επιχειρήσεων. Λογικό είναι να βάζει όλα αυτά τα «αν» και τα «ίσως». Με τον άλφα ή βήτα τρόπο κάνει και αυτός πολιτική και οφείλει να αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που έχουμε πάντως δεδομένο είναι η μείωση του 30%. Κι όταν ο Όμιλος λέει ότι με αυτό τον τρόπο θα στηρίξει και τους εποχικούς εργαζόμενους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους προσλάβει. Σημαίνει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μείνει  ζωντανή φέτος η επιχείρηση και να είναι έτσι σε θέση να προσφέρει εργασία στους 4.000 εποχικούς εργαζομένους της! Μέχρι τότε θα πρέπει να «κρατηθούν» με το επίδομα ανεργίας...
Αυτή είναι η αλήθεια. Θα δοθεί σκληρός αγώνας για να μείνουν όρθια τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Και πλέον δεν μιλάμε για το 2020, αλλά για το 2021. Αν από τα επτά ξενοδοχεία μιας αλυσίδας ανοίξει το ένα τον Σεπτέμβριο για να φιλοξενήσει έναν μικρό αριθμό τουριστών, αυτό δεν θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι το 2020 είναι επί της ουσίας μια χαμένη χρονιά. Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση; Ότι η ανάγκη για να στηριχτούν κι άλλοι τομείς της Οικονομίας είναι πλέον επιτακτική. Όχι γιατί δεν θέλουμε ο τουρισμός να είναι ισχυρός το 2021, αλλά διότι επιθυμούμε να μην εξαρτάται η Οικονομία μας μόνο από τον τουρισμό.
Και ναι μεν ο κ. Ανδρεάδης ήταν πρόεδρος του ΣΕΤΕ και οφείλει να λέει τα πράγματα με τρόπο διπλωματικό. Ένας άλλος ξενοδόχος, όμως, που δεν έχει το μέγεθος και το παρελθόν του κ. Ανδρεάδη μπορεί να μας πει πράγματα πιο ... ελεύθερα. Ο φίλος Σωκράτης Κοσμίδης έγραψε χτες στο facebook μια μεγάλη αλήθεια: Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αν τα δωμάτια κοστίζουν 2.000 ευρώ το ένα!
«Διαβάζω φανταστικά πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα μου. Το μέχρι πρότινος anyway. Κάθονται, λέει, οι λοιμοξιολόγοι και γράφουν τους νέους κανόνες βάση των οποίων θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Η πρώτη μου σκέψη βέβαια, ήταν ότι καλό θα ήταν να φωνάξουν και κανένα ξενοδόχο...

Ένα από τα πρώτα που διάβασα είναι ότι το πρωινό θα σερβίρεται υποχρεωτικά στο δωμάτιο. Θα σας πω ένα μυστικό τώρα. Της δουλειάς μας. Να είστε βέβαιοι, ότι κάθε φορά που στη ζωή σας έχετε παραγγείλει πρωινό στο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, θα έπρεπε να κάνετε και ένα ευχέλαιο. Διότι, τουλάχιστον 15 άτομα, δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία σας, σας έχουν καταραστεί. Αυτό, πληροφοριακά. Δεν είναι η ώρα να σας εξηγήσω πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε μια κουζίνα που προετοιμάζει ένα μπουφέ για 500 άτομα, όταν έρχεται παραγγελία για room service. Δεν θα το καταλάβετε κιόλας.

Φανταστείτε τώρα, ξενοδοχείο με 300 δωμάτια, να πρέπει να πάει 300 πρωινά συγχρόνως. Εάν η κουζίνα του έχει τις δυνατότητες, θα χρειαστούν μόνο για την πρωινή βάρδια, τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό. Πράγμα που αυτομάτως εκτοξεύει την τιμή του δωματίου σε αστρονομικό ποσό. Για όποιον τρελό θέλει να μπει στη διαδικασία.

Έπειτα, όλα τα άπλυτα πιάτα από όλα τα δωμάτια πρέπει να μαζευτούν. Σε κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και από ένα χιλιόμετρο μακριά. Αφού μαζευτούν, πρέπει να μπουν οι καμαριέρες. Οι οποίες, πλέον, δεν θα έχουν δωμάτια να καθαρίσουν. Θα έχουν να καθαρίσουν χώρους εστίασης. Μέλια, μαρμελάδες, ψίχουλα στα σεντόνια, Μερέντα στα κουφώματα και φρυγανιές στα μπάνια, από τα δύο πεντάχρονα μιας τετραμελούς οικογένειας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των καμαριερων θα πρέπει να τριπλασιαστεί. Όπως θα τριπλασιαστεί και ο χρόνος που απαιτείται για την καθαριότητα κάθε δωματίου. Πράγμα που σημαίνει, στο παράδειγμα μας με την μονάδα των 300 δωματίων, ότι αντί για 28 καμαριέρες θα χρειαστεί τουλάχιστον 85. Υπολογίζοντας και τις 85 στολές αστροναύτη με τις οποίες θα τις ντύσεις, μπορείτε ήδη να βάλετε ένα 200% επάνω στην τιμή του δωματίου μόνο για την καθαριότητα.

Με το που διάβασα λοιπόν την σκέψη των " ειδικών" για το πρωινό, σταμάτησα. Δεν είδα παρακάτω. Αρκεί για να μην ανοίξει κανείς. Εάν καλούσαν ξενοδόχο στα meeting, η πρόταση θα ήταν προφανώς η κατάργηση του πρωινού. Καφές και cake στο δωμάτιο, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Γενικά, εάν πιστεύουν οι ειδικοί, ότι θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας φέροντας νομικές ευθύνες για υγειονομικά θέματα τέτοιου μεγέθους, νομίζω καλά θα είναι να το κοιτάξουν ξανά. Μήπως κάνουμε πάσο αυτή τη χρονιά. Με το στανιό, δεν γίνεται. Ούτε γίνεται η τιμή του δωματίου να πάει από τα 100 στα 2000€ τη βραδιά. Διότι, αυτή θα είναι η διαφορά του κόστους για να πληρεί ένα ξενοδοχείο τους υγειονομικούς όρους αντιμετώπισης του φονικότερου και πιο εύκολα μεταδιδόμενου ιού στην Ιστορία
».
Τα σχόλια περιττεύουν...
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
liberal.gr

Τον Αύγουστο και σε σπίτια φίλων θα πάνε διακοπές οι περισσότεροι Έλληνες - Αγωνιούν ξενοδόχοι.paralia-arthrou

 

«Νεκρός» μήνας ο Ιούλιος - Μιλάνε παράγοντες του τουρισμού στο protothema.gr

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού που μπήκε τόσο βίαια στην καθημερινότητά μας θερίζοντας ανθρώπινες ζωές και οικονομίες να έχει επηρεάσει τη ζωή μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα απαρνηθούμε κάποιες σταθερές αξίες, όπως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές.

Τουλάχιστον αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα διαδικτυακής έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν οι μισοί Έλληνες σχεδιάζουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και μάλιστα δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον Αύγουστο, ως τον μήνα που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα σε ποσοστό 90% θα είναι ο τόπος που επιλέγουν για τις διακοπές τους ενώ η κύρια διαμονή τους θα είναι τα ξενοδοχεία σε ποσοστό 46%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο protothema.gr, εξέφρασε την αγωνία των ξενοδόχων για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για τον κλάδο του τουρισμού γενικότερα ενώ επεσήμανε σε ό,τι αφορά την έρευνα πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα πάνε διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα προτιμήσουν το σπίτι κάποιου φιλικού ή συγγενικού τους προσώπου και όχι κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα. Επίσης επισήμανε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία εκείνων που συμμετείχε στην έρευνα θα πάει διακοπές τον Αύγουστο που σημαίνει ότι ο Ιούλιος θεωρείται «νεκρός» μήνας, ενώ είναι πολύ σημαντικός για την τουριστική περίοδο όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο. 
Ειδικότερα ο κ. Τάσιος επισήμανε: «Στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 40% των Ελλήνων και μάλιστα αυτών που απάντησαν θετικά θα επιλέξει τα σπίτια των φίλων του για να πάει διακοπές και όχι σε κάποιο ξενοδοχείο. Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι όλοι αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν διακοπές θα πάνε μόνο τον Αύγουστο, ούτε καν τον Ιούλιο. Ο μέσος όρος θα είναι από τρεις έως πέντε ημέρες. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ο εσωτερικός τουρισμός έχει μια δυναμική που είναι για ένα μήνα οποίος δεν μπορεί καθόλου να καλύψει οτιδήποτε χάνεται εξαιτίας της πανδημίας. Η ανησυχία μας παραμένει και είναι σταθερή ότι η σεζόν έχει τις δυσκολίες της και αυτή η αποκλιμάκωση είναι ένα στοίχημα και για εμάς ώστε να μπορέσουμε να πούμε στους τουρίστες «ελάτε σε μια υγιή χώρα». Τα πράγματα δεν είναι καλά και η χώρα θα πρέπει τουριστικά να έχει και ένα plan B γιατί ενδεχομένως με βάση τις υγειονομικές συνθήκες πάντα, μπορεί να μην δουλέψει δραστικά».tasiosgrigoris

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο από το εξωτερικό υπάρχει μια διάθεση κυρίως τουριστών από τις χώρες των Βαλκανίων που επιλέγουν τη βόρεια Ελλάδα λόγω της εύκολης πρόσβασης αλλά όπως τονίσει όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα όλων των χωρών. «Υπάρχει διάθεση από το εξωτερικό ειδικά από τις Βαλκανικές χώρες για τη Βόρειο Ελλάδα που είναι εύκολη πρόσβαση. Όλο το στοίχημα όμως είναι να ανοίξουν τα σύνορα είτε αυτά λέγονται εναέρια μέσω των πτήσεων είτε είναι τα χερσαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου