Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Οι γιγάντιοι χοροί από 2 μαύρες τρύπες απελευθερώνουν εκρήξεις φωτός, φωτεινότερη από ένα τρισεκατομμύριο αστέρια (VIDEO).

Σε έναν γαλαξία δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά, δύο τεράστιες μαύρες τρύπες παγιδεύονται σε έναν κοσμικό χορό που ξεκινά συστηματικά μια τεράστια έκρηξη που είναι φωτεινότερη από ένα τρισεκατομμύριο ήλιους.RT
Μία από τις μαύρες τρύπες είναι ένας πλήρης κολοσσός. ζυγίζοντας περίπου 18 δισεκατομμύρια φορές πιο ογκώδες από τον Ήλιο, είναι μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν ανακαλύψει ποτέ οι επιστήμονες. Νάνοι στον χορευτή του, ο οποίος είναι επίσης τεράστιος, ζυγίζει 150 εκατομμύρια μάζες του ήλιου. 
Το ζευγάρι είναι παγιδευμένο σε έναν ατελείωτο χορό στον γαλαξία OJ 287, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Περίπου δύο φορές κάθε 12 χρόνια, η μικρότερη μαύρη τρύπα διαπερνά έναν τεράστιο δίσκο σκόνης και αερίου που περιβάλλει τον υπερμεγέθη σύντροφό του. Αυτό απελευθερώνει την εξαιρετική έκρηξη φωτός που είναι πιο φωτεινή από ένα τρισεκατομμύριο αστέρια. Αυτή η εκπληκτική έκρηξη είναι τόσο φωτεινή που τα τηλεσκόπια μπορούν να το εντοπίσουν από εδώ στη Γη και έχουν αποκτήσει την ικανότητα να προβλέπουν το χρονοδιάγραμμα της αλληλεπίδρασης.
Το Jet Propulsion Laboratory της NASA κυκλοφόρησε ένα κινούμενο σχέδιο που καταγράφει το φοβερό φαινόμενο.
Η επιμήκης τροχιά της μικρότερης μαύρης τρύπας το κάνει να συντρίβει στον δίσκο σε ακανόνιστα διαστήματα, καθιστώντας δύσκολο για τους ερευνητές να γνωρίζουν ακριβώς πότε θα συμβεί η επόμενη έκρηξη. RT
Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal Letters , αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες πήραν τις προβλέψεις τους για το πιο πρόσφατο συμβάν επί τόπου - και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατάφερε να συλλάβει τον γαλαξία OJ 287 την κατάλληλη στιγμή.
«Όταν έλεγξα για πρώτη φορά την ορατότητα του OJ 287, σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα ότι έγινε ορατό στον Spitzer την ημέρα που προβλεπόταν να συμβεί η επόμενη φωτοβολίδα», δήλωσε ο Seppo Laine, επιστήμονας που εργάζεται στο Spitzer. 
«Ήταν εξαιρετικά τυχερό που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε το αποκορύφωμα αυτής της φλόγας με τον Spitzer, επειδή κανένα άλλο ανθρώπινο όργανο δεν ήταν ικανό να επιτύχει αυτό το επίτευγμα σε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», πρόσθεσε ο Laine.
Η επόμενη εκτόξευση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2022 και τα ακόλουθα έχουν οριστεί για το 2033 και το 2034. Ο εντυπωσιακός κοσμικός χορός θα τελειώσει τελικά με καταστροφή καθώς η μικρότερη μαύρη τρύπα φαίνεται ότι θα την καταπιεί  ο γιγαντιαίος συνεργάτη της μέσα στα επόμενα 10.000 χρόνια.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου