Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μάσκες παντού: Εστιατόρια, καφετέριες, μπουζούκια «περνούν στην ιστορία»/Κομμένα αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες… γάμοι και βαφτίσεις αλά κυπριακά. Ο Δρ. Βωνιάτης στη Cyprus Times.

Όλοι με μάσκες σε καταστήματα και κλειστούς χώρους μας λέει σήμερα ο Σ.Τσιόδρας. Αυτό το απίστευτο μέτρο δεν επιβλήθηκε ούτε καν στην κορύφωση της πανδημίας όταν περίμεναν «χιλιάδες νεκρούς» και επιβάλλεται τώρα για άγνωστους λόγους, αφού δεν στέκει σε καμία ιατρική προσέγγιση η γενική χρήση της.Μάσκες παντού: Εστιατόρια, καφετέριες, μπουζούκια «περνούν στην ιστορία»
Και βέβαια, είτε ανοίξουν είτε δεν ανοίξουν επιχειρήσεις όπως οι καφετέριες και τα εστιατόρια, δεν θα δουλεύουν γιατί απλά δεν θα πηγαίνει ο κόσμος.
Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά δεν θα μπορεί να πιει τον καφέ του ή το κρασί του και να φάει το φαγητό του και τα καταστήματα του κλάδου θα "περάσουν στην ιστορία".
Να σημειώσουμε ότι έστω αν κάποιος αγγίξει την μάσκα, όπως για παράδειγμα να την βγάλει για να φάει ή να πιει, και να την επανατοποθετήσει, η μάσκα παύει να προστατεύει τον χρήστη της αφού τα μικρόβια του χεριού μεταφέρονται στο πρόσωπο!
Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να έχει καταλήξει στην ιεράρχηση των βημάτων για την όπως θέλουν να ονομάζουν επιστροφή στην κανονικότητα αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν το νέο καθεστώς λειτουργίας του χώρου εστίασης και διασκέδασης πρακτικά.
Την ίδια τύχη θα έχουν τα μπουζούκια και πάσης φύσεως μαζική διασκέδαση. Θα μείνει μόνο η... Πρωτοψάλτη να κάνει βόλτες τις γειτονιές με την νταλίκα!
Και βέβαια η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα κομμωτήρια. Τώρα, γιατί δεν ήταν υποχρεωτική στο «πικ» της πανδημίας και έγινε τώρα, αυτό δεν το είπε ο «σοφός» Σ.Τσιόδρας.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας 
Το χρονοδιάγραμμα της χλάρωσης των μέτρων
4 Μαΐου  
Εμπορικά καταστήματα (με μάσκες)
Κομμωτήρια (με μάσκες)
Κέντρα Αισθητικής (με μάσκες)
Απελευθέρωση Μετακινήσεων εντός Νομού
Ατομική Λατρεία εκκλησίες (με μάσκες)
Κατάργηση SMS
11 Μαΐου  
Έναρξη μαθημάτων στην Γ’ Λυκείου
25 Μαΐου
Έναρξη μαθημάτων Γυμνασίου / Λυκείου
Μυστήρια / Λειτουργίες στην εκκλησία (αυστηροί κανόνες)
1 Ιουνίου
Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Μυστήρια / Λειτουργίες στην εκκλησία (με μάσκες)
Έναρξη λειτουργίας ξενοδοχείων (με μάσκες)
Πολυκαταστήματα (με μάσκες)
Καταστήματα εστίασης (με μάσκες)
Μπαρ/κέντρα διασκέδασης (στους κλειστούς χώρους με μάσκες)
29 Ιουνίου 
Εποχικά καταλύματα (με μάσκες)
Ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή τοποθετήθηκε σχετικά με την ισχυρή σύστασή ή υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις επισκέψεις σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο η χρήση μάσκας σε χώρους όπως παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Ο εκπρόσωπους του υπουργείου Υγείας ανέφερε επίσης πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν η προσωπική υγιεινή των χεριών, να τηρούνται οι αποστάσεις, αν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε αντισηπτικό στην τσέπη μας και προσέχουμε να όταν βάζουμε και βγάζουμε την μάσκα.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το τελειωτικό πλήγμα σε όσες επιχειρήσεις πήγαιναν να ανοίξουν τον Μάιο, ενώ ούτε λόγος για λειτουργία ξενοδοχείων, κλειστών restaurant κλπ όπως αναφέραμε νωρίτερα.
Ολο το προσωπικό με αντισηπτικά και γάντια υποχρεωτικά, τεστ και καθημερινή θερμομέτρηση είναι το σχέδιο; Ή μήπως θα ελέγχεται μέχρι και η προσωπική ζωή των εργαζομένων; Και μάσκες παντού. Μήπως κάποιοι θέλουν να "ξεστοκάρουν";
pronews.gr

 

Κομμένα αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες… γάμοι και βαφτίσεις αλά κυπριακά. Ο Δρ. Βωνιάτης στη Cyprus Times.

Την νέα πραγματικότητα στη ζωή μας από δω και στο εξής θέλησε να εξηγήσει ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης μιλώντας στη Cyprus Times με αφορμή την πολυαναμενόμενη σταδιακή άρση των μέτρων εντός ολίγων ημέρων – Κομμένα χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά – Γάμοι όπως τους ξέραμε στην Κύπρο τουλάχιστον για φέτος δεν θα υπάρξουν – Ανάσα τους καλοκαιρινού μήνες αλλά πιθανότητα για 2ο κύμα το Φθινόπωρο
Της Ιωάννας Μάντζιηπα
Θετική χαρακτηρίζει την κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό και τα νέα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται στις τελευταίες μέρες στην Κύπρο ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης με δηλώσεις του στη Cyprus Times. O κ. Βωνιάτης εξηγεί πως πλέον η καθημερινότητα μας δεν θα θυμίζει καθόλου την ξέγνοιαστη ζωή που είχαμε πριν την εποχή του κορωνοϊού επισημαίνοντας πως γάντια, αντισηπτικά και μάσκες θα μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό.
«Είμαστε σε καλό δρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως στο κάθε στάδιο που θα κάνουμε θα πρέπει να πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά και όχι να κάνουμε δύο βήματα πίσω.
«Το θέμα είναι ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, έχουμε πέτυχει στην ουσία να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσα στο πληθυσμό, σύμφωνα με τα δεδομένα των τριών ημέρων. Τα δεδομένα αυτά μας δίνουν την ελπίδα ότι αυτό θα διατηρηθεί» σημειώνει τονίζοντας όμως πως για διατηρηθεί θα πρέπει να τηρούμε πιστά τα νέα μετρά και ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ότι θα ζούμε πλέον πολύ διαφορετικά.
Κομμένα αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες…
«Τα μέτρα προσωπικής προστασίας είναι απολύτως απαραίτητα. Διαφορετικά αν τα παραλείψουμε και τα χαλαρώσουμε και αυτά ίσως προκύψουν ενδεχομένως προβλήματα και καταγραφή νέων κρουσμάτων» εξηγεί.
Ερωτηθείς για το ότι ο κόσμος ανυπομονεί να έρθει η πρώτη χαλάρωση και αν αυτό ίσως μας επιφέρει προβλήματα αναφέρει πως «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ναι μπορούμε να χαλαρώσουμε συγκριτικά με τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και να χαλαρώσουμε με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν επανερχόμαστε στην κανονική ομαλότητα την οποία ζούσαμε τον Φεβρουάριο. Ο λόγος είναι απλός, κάποια πράγματα πρέπει να τα προσέξουμε».
Και ήταν απόλυτος για κάποιες συνήθεις που ανέκαθεν μας συντροφεύουν. «Φιλιά, αγκαλιές και χειραψίες θα τα κόψουμε. Δεν λέω ότι θα γινούμε εντελώς κοινωνικά απομονωμένοι αλλά από την άλλη θα πρέπει να αποφύγουμε κάποια πράγματα που βοηθούν την μετάδοση του ιού».
Εξήγησε επίσης πως αν και θα επανέλθουμε δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα έχουμε αρκετές στενές επαφές όπως είχαμε και πριν.
Γάμοι και βαφτίσεις «παγώνουν» για το επόμενο διάστημα
Ερωτηθείς για το αν θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις το επόμενο διάστημα ανάφερε πως οι γάμοι ειδικά αποτελούν ένα χώρο συγκέντρωσης αρκετών προσώπων. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι τρεις κηδείες που έγιναν στην Αραδίππου ήταν ολέθριες στο να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα. Ήταν μάλιστα Βρετανών και δεν συναθροίστηκε πολύς κόσμος. Για τους γάμους ειδικά αυτό που λέω είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν αυτό το διάστημα, ειδικά για τους δικούς μας γάμους στην Κύπρο που οι καλεσμένοι είναι αρκετοί».
Εξήγησε πως αν θα τελεστούν είναι κάτι που θα το δείξει το επόμενο διάστημα, ίσως των 2-3 μηνών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα ανοικτές συναθροίσεις. «Να ξεκαθαρίσω, δεν λέω ότι δεν μπορεί να βαφτίσει ο κόσμος ή να παντρευτεί, αλλά αυτό θα γίνει με 5-10 άτομα. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με τις εκκλησίες, αν ανοίξουμε τις εκκλήσεις και έχουμε αρκετά άτομα είναι το ίδιο και όπως να ανοίξουμε και τα mall».
«Γάμους και βαφτίσια καλύτερα μετά τον Σεπτέμβριου και φυσικά θα δούμε το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Όλα αυτά χρειάζονται προσοχή» είπε.
Ανάσα τους καλοκαιρινού μήνες ωστόσο πιθανότητα για 2ο κύμα το Φθινόπωρο
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε δεύτερο κύμα του ιού, ο Δρ. Βωνιάτης σημείωσε πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα ωστόσο όμως αυτό που θα μας βοηθήσει είναι το γεγονός ότι εισερχόμαστε στο καλοκαίρι. « Τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο που οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές, αυτό θα βοηθήσει στην διακοπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο βαθμό. Αυτό ίσως θα μας δώσει και μια περίοδο ανάσας, παρόλο όμως που επιμένω ότι τα μέτρα προσωπικής προστασία πρέπει να συνεχιστούν».
Σε ερώτηση μας αν αυτούς τους μήνες που ο κόσμος είναι πιο χαλαρός υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ανέφερε πως ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός ειδικά αν δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας όπως και τις αποστάσεις.
Τους φθινοπωρινούς μήνες αναμένεται ενδεχομένως να έχουμε και ένα δεύτερο κύμα του ιού, αν ακόμη δεν θα έχουμε το εμβόλιο. «Είναι οι μήνες που αρχίζουν τα κρυολογήματα και ιώσεις, ο κορωνοϊός μπορει να επανέλθει και να μην το πάρουμε «μυρωδιά» αν δεν συνεχίζομε να κάνουμε τεστ για τον ιό».
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου