Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Συνεχίζονται τα ερωτηματικά για την απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν.


Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως να έχασε τη σημαντική επέτειο της 15ης Απριλίου λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό και όχι γιατί είναι άρρωστος, δήλωσε σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Η απουσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ από τις δημόσιες τελετές για την επέτειο της γέννησης του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ είναι πρωτόγνωρη και ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση έκτοτε. Αυτό έχει δημιουργήσει εικασίες για την κατάσταση της υγείας του.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστες κινήσεις στη Βόρεια Κορέα και συμβουλεύουν να είναι κανείς επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις αναφορές για πιθανή ασθένεια του Κιμ.
Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά δεδομένου ότι η χώρα έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει μια επιδημία, η απουσία του Κιμ από δημόσιες τελετές δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Ενοποίησης Κιμ Γεόν-τσουλ, που επιβλέπει τις επαφές με τη Βόρεια Κορέα.
«Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν έχει χάσει την επέτειο για τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, αλλά πολλές εκδηλώσεις της επετείου, μεταξύ των οποίων εορτασμοί και ένα επίσημο δείπνο, έχουν ματαιωθεί λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Κιμ Γεόν-τσουλ στη Βουλή.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιστάσεις από τα μέσα Ιανουαρίου κατά τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για σχεδόν 20 ημέρες. «Δεν το θεωρώ αυτό ιδιαίτερα ασυνήθιστο δεδομένης της σημερινής κατάστασης (με τον κορωνοϊό)».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί χθες πως είναι ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, απευθύνοντάς του την ευχή να «είναι καλά», χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις αναφορές περί της υγείας του Κιμ και ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η Βόρεια Κορέα έχει ακυρώσει κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρύβεται λόγω των φόβων για την COVID-19, αυτό θα «καθιστούσε διάτρητη τη ρητορική των κρατικών μέσων ενημέρωσης περί τέλειας διαχείρισης αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Τσαντ Ο’ Κάρολο, διευθύνων σύμβουλος του Korea Risk Group, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα. «Εάν προσπαθεί απλά να αποφύγει τη μόλυνση, θεωρητικά θα ήταν πολύ εύκολο να δημοσιευθούν φωτογραφίες ή βίντεο με έναν Κιμ που φαίνεται υγιής», δήλωσε.
Ενδείξεις ζωής
Υψηλόβαθμη πηγή με γνώση των αναφορών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε χθες ότι είναι απολύτως πιθανό ο Κιμ να έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή για να αποφύγει την έκθεσή του στην COVID-19 και το γεγονός ότι το προεδρικό του τρένο εθεάθη στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ουονσόν πράγματι υποδηλώνει ότι ο ίδιος μπορεί να είναι ή να βρέθηκε εκεί πρόσφατα.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να στηρίζουν ένα τέτοιο συμπέρασμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν ακόμα την πιθανότητα ο Κιμ να είναι ασθενής, ενδεχομένως και σοβαρά.
Η 38 North, μια ομάδα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δορυφορικές φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας δείχνουν πως ένα ειδικό τρένο που πιθανότητα ανήκει στον Κιμ βρισκόταν στην Ουονσόν, γεγονός που στηρίζει τις αναφορές ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρισκόταν στο θέρετρο αυτό.
Ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν κάνει καμία αναφορά για το πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τότε που προήδρευσε σύσκεψης στις 11 Απριλίου, έχουν σχεδόν καθημερινές αναφορές για το ότι ο ίδιος στέλνει επιστολές και διπλωματικά μηνύματα.
Αυτό υποδηλώνει ότι συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, δήλωσε ο Νοτιοκορέατης υπουργός Ενοποίησης Κιμ, αν και κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη.
«Συμφωνώ με την εκτίμηση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ότι δεν υπάρχει λόγος να σκεφθεί κανείς ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν εκτελεί τα καθήκοντά του», δήλωσε η Ρέιτσελ Μινγιουνγκ Λι, πρώην αναλύτρια πληροφοριών για τη Βόρεια Κορέα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Με αυτό ως δεδομένο, δεν θα λάμβανα σοβαρά υπόψιν τα γράμματα που υπογράφονται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Θα υπέθετα ότι ούτως ή άλλως τα περισσότερα από αυτά δεν συντάσσονται από τον ίδιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου