Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Άνοιγμα εστιατορίων και καφέ: «Πρόκειται για καταστροφή του κλάδου της εστίασης»

Τις πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα που συνοδεύουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καταγράφει το Sputnik. Καφετέριες και εστιατόρια, ανοίγουν την 1η Ιουνίου, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.Κλειστά μαγαζιά εν μέσω κορονοϊού
Με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, τα εστιατόρια και οι καφετέρειες, όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ειδικότερα, θα ανοίξουν μόνο όσοι έχουν εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή, τραπέζια και stand, θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα, ενώ θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι τέσσερα άτομα.
«Αν τα μέτρα ισχύσουν έτσι όπως εξαγγέλθηκαν, από 1η Ιουνίου, τότε μιλάμε για καταστροφή του κλάδου της εστίασης. Όλα αυτά τα μέτρα είναι προς το κοινό καλό, τη μη διάδοση του ιού, αλλά δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Για τους περισσότερους, είναι προτιμότερο να μην ανοίξουν» , αναφέρει από την πλευρά του στο Sputnik ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).
«Θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη που θα έχουν, με περιορισμό της δυναμικότητας του κλάδου, κατά 60%», συμπληρώνει.
Όπως επισημαίνει, αφού θα ανοίξουν μόνο όσα καταστήματα έχουν εξωτερικό χώρο, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κλάδου θα μείνει εκτός λειτουργίας.
«Έως την 1η Ιουνίου, θα έχουμε συμπληρώσει 2,5 μήνες κλειστοί. Κάποιοι θα παραμείνουν και τον Ιούνιο έτσι. Άρα ο κλάδος δεν θα αντέξει. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ότι και η κατανάλωση έχει χαθεί από την εστίαση και δεν ξαναδημιουργείται. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενοι του κλάδου, απειλούνται. Σε κάθε περίπτωση η οικονομική στήριξη από το κράτος είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε».
Προβληματισμούς εκφράζει και για την κάλυψη των ενοικίων μέχρι το άνοιγμα των καταστημάτων.
«Ακόμα και ένα ποσοστό που θα καλυφθεί, δεν είναι αρκετό. Δεν είναι όλα τα καταστήματα του κλάδου 30 ή 50 τμ. Η πλειονότητα των καταστημάτων της εστίασης είναι από 150 τμ και πάνω. Μερικές χιλιάδες ευρώ θα χρειαστούν για καταστήματα που δεν λειτουργούν».
Ένα απλό παράδειγμα για το πρόβλημα λειτουργικότητας στις επιχειρήσεις με εξωτερικό χώρο, μας δίνει ο Γιώργος Αναγνώστου, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη:

«Μάλλον δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά εκεί στην κυβέρνηση. Επιτρέπεται μέχρι παρέα 4 ατόμων σε εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα και τα τραπέζια πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους. Ας πούμε, καλά και αναμενόμενα μέχρι εδώ. Στη συνέχεια, όμως, τα μέτρα ορίζουν ότι θα υπάρχει 1 πελάτης ανά 3 τ.μ. Εκεί δηλαδή που ανά 5 περίπου τ.μ. επιτρέπει 4 πελάτες, μετά απαιτεί 12 τ.μ. για να κάτσουν 4 πελάτες. Θα ανοίξουμε τα μαγαζιά μας ως πριβέ λέσχες, όσοι έχουμε την τύχη να έχουμε εξωτερικούς χώρους; Ελπίζω να διορθωθεί ο παραλογισμός, εννοείται λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια όλων, αλλά με λογική».
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου