Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Στα 15 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ένα θύμα σε 24 ώρες, 140 συνολικά./Νέα μέτρα – ανάσα: Έρχεται μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών – Παρατείνονται το επίδομα 800 ευρώ και η προστασία Α’ Κατοικίας - Άρση αναστολής τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού.

Δείτε την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την 4η Μαΐου, ημέρα έναρξης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2.591.Στα 15 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ένα θύμα σε 24 ώρες, 140 συνολικά

Ακόμα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ένας ασθενής κατέληξε από επιπλοκές της νόσου με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 140.

Ο μοριακός έλεγχος

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η Επιτροπή Επιστημόνων εισηγείται αναφορικά με τον μοριακό έλεγχο να διενεργείται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγειονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.
Ως προς τον έλεγχο αντισωμάτων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως αυτός θα διενεργείται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.

Νέα απάντηση στην κριτική

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας εστίασε στους χειρισμούς της Επιτροπής Επιστημόνων στη διαχείριση της πανδημίας και την κριτική που ασκήθηκε: «Το πεδίο της πανδημίας είναι ενα πεδίο στο οποίο πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Δεν είναι ευκαιρία για αντιπαράθεση. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το επιστημονικό μέλλον»
«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς;», διερωτήθηκε σε αυστηρό ύφος.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της χρήσης μασκών και των προστίμων για όσους δεν φορούν, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «μάσκα χωρίς υγιεινή των χεριών και απόσταση δεν έχει νόημα. Τότε είχαμε απαγορευτικό (σ.σ. στη χρήση μάσκας) δεν μετακινούμασταν έξω, τώρα που μετακινούμαστε έχει σημασία η χρήση μάσκας. (…) Το πρόστιμο λειτουργεί σαν αποτρεπτικό του να μην τηρεί κάποιος κάτι που αφορά τη δημοσία υγεία. Υποχρεωτική η μάσκα σε ΜΜΜ, όπου εργάζονται άνθρωποι που χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα και όταν εργαζόμενος έρχεται σε επαφή μικρότερη του 1 μέτρου». Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη σύστασή του για αποφυγή της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
newpost.gr

Νέα μέτρα – ανάσα: Έρχεται μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών – Παρατείνονται το επίδομα 800 ευρώ και η προστασία Α’ Κατοικίας - Άρση αναστολής τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού.

Νέα μέτρα – ανάσα για χιλιάδες εργαζόμενους. Παρατείνεται για τρεις μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.
Ανάμεσα σε αυτά που ανακοινώθηκαν είναι η επέκταση του επιδόματος 800 ευρώ στους εργαζόμενους που τελούν υπό αναστολή σύμβασης, καθώς επίσης και η επέκταση της έκπτωσης ενοικίου 40%. Παράλληλα θεσπίζεται μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών, μηχανισμός στήριξης εργαζομένων, ενώ ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση της προστασίας Α’ Κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

«Δράσαμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα», είπε εισαγωγικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και έκανε έναν απολογισμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έλαβε στην πρώτη φάση της κρίσης η κυβέρνηση.
Στην πρώτη φάση της κρίσης η κυβέρνηση άπλωσε δίκτυ προστασίας στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως το ίδιο θα συμβεί και στη δεύτερη φάση. Όπως αποκάλυψε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το νέο γύρο μέτρων στήριξης.
Συγκεκριμένα:
 1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού παραμένει για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην κάνουν απολύσεις.
 2. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών υφίστανται για τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται
 3. Παραμένει η έκπτωση 40% για τον μήνα Μάιο και για όλες τις επιχειρήσεις. Για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν το μέτρο δεν επαναλαμβάνεται
 4. Θεσπίζεται μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE της Κομισιόν.
 5. Δρομολογείται εντός διμήνου δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.
 6. Υλοποιούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε τομείς που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα
 7. Παρατείνεται η προστασία Α’ Κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες. «Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις: Ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο Νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.Τους μεταγενεστέρους «κόκκινους δανειολήπτες» δεν τους προστατεύει. Ο Νόμος αυτός έληγε, με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, στις 31.12.2019. Η σημερινή Κυβέρνηση πέτυχε την παράταση του Νόμου για 4 ακόμη μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Εντούτοις, παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στο μεσοδιάστημα, νομοθετικές και λειτουργικές, και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000. Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια. Η κουλτούρα πληρωμών πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί! Συνυπολογίζοντας όμως ότι, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, μέχρι τέλος Ιουλίου. Ώστε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία αξιοποίησής του σε όσους το επιθυμούν. Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία».

Νέο πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών – Τι περιλαμβάνει

Ο κ. Σταïκούρας ανακοίνωσε ένα νέο μηχανισμό στήριξης δανειοληπτών. «Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το Κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού» είπε και τόνισε πως με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:
«1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο».

Η εποχή μετά τον κορωνοϊό

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα, γιατί η ύφεση που θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα είναι βαθιά».
«Μετά την κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά, το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε, σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η Ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία καύσιμα» και εξήγησε:
 • Διαχειριζόμαστε, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους, προκειμένου να μην εξαντληθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
 • Αξιοποιούμε πλήρως τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, στον βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
 • Διεκδικούμε, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν φωνασκούμε, επιχειρηματολογούμε και διεκδικούμε.
 • Δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
 • Υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:
 1. η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
 2. η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
 3. το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό,
 4. η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.
Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Γεωργιάδης: Αύξηση εγχώριας παραγωγής μασκών και αντισηπτικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως «πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή για τη δεύτερη φάση», σημειώνοντας πως αυτή θα είναι μακρόσυρτη.
Ανακοίνωσε σε αυτό το πλαίσιο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής μασκών και αντισηπτικών ενώ υπογράμμισε πως «σε ειδική πλατφόρμα που συστήσαμε για να μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα εξής:
 • Θέσαμε σε κυκλοφορία το πρώτο εργαλείο, αυτό είναι η παροχή κεφαλαίου κινήσεως σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι ενήμερες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων
 • Στις πρώτες μέρες του Μαΐου θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο, την παροχή κεφαλαίου κινήσεως εγγυμένου δανείου και σε άλλες επιχειρήσεις. Λάβαμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό κατά 200 εκκατομύρια.
 • Τρίτον στην ειδική πλατφόρμα που στήσαμε για να μπορούν οι επιχειρήσεις να πάρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων τους έχει ήδη εγκριθεί το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών.
 • Οι επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές στην υποβολή των αιτήσεων καθώς παρουσιάζονται γραφειοκρατικά προβλήματα.
 • Τα χρήματα αυτά δεν θα ζητηθούν ποτέ πίσω από της επιχειρήσεις.
 • Ήδη έχουμε στείλει στον κ. Σκυλακάκη την έναρξη δυο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως το υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις άξονες στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα:
1.           Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
2.           Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
3.           Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους
Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης προχώρησε σε ανακοινώσεις των νέων μέτρων που αφορούν τις συνθήκες ασφαλείας σε χώρους εργασίας, στο νέο μηχανισμό στήριξης των εισοδημάτων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Μέτρα ασφαλείας σε επιχειρήσεις
Θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες. Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.
«Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Θέλω να τονίσω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών», είπε ο κ. Βρούτσης.
Μηχανισμός στήριξης εισοδημάτων
«Κύριος παρανομαστής όλων των παρεμβάσεων μας είναι ο εργαζόμενος και η απασχόληση. Γι’ αυτό και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε – και σε αυτή τη φάση- τους εργαζόμενους που θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Για το σκοπό αυτό προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν,  θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE», ανέφερε ο υπουργός.
Διατήρηση θέσεων εργασίας
Α. Άρση αναστολής
«Θυμίζω ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου τις απολύσεις και έθεσε στις προηγούμενες δέσμες μέτρων την ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων σε όσες επιχειρήσεις θέλησαν να μπουν κάτω από το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας. Εμείς το κάναμε πράξη. Έτσι και τώρα, με κύριο γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας  και  την ομαλή επάνοδο  των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας και κανονικότητας, παρέχουμε ένα ακόμα εργαλείο στις επιχειρήσεις και εργοδότες», επεσήμανε και συνέχισε:
«Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και  εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020. Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών», υπογράμμισε ο υπουργός.
Β. Παράταση αναστολής.
Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.
Παρέχουμε  ακόμα την  δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και   σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Γ. Ωράριο
Τέλος με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
Στήριξη επιστημόνων
Επιπρόσθετα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο, «στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ».
Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ' αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.
Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.
Για τις ειδικές κατηγορίες
Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.
Για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας
Τέλος, παρατείνεται έως και τις  30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020  με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να  προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.
Σημειώνεται πως την εν λόγω σειρά μέτρων είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου