Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 80 χιλιάδες./Κ. Ιωάννου στον «Π»: Δεν θα διστάσουμε να επαναφέρουμε περιορισμούς.

Περισσότεροι από 80 χιλιάδες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Με βάση τα αποτελέσματα της «Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στα Νοικοκυριά 2019», τα οποία ανακοινώθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, το προκαταρκτικό ποσοστό του πληθυσμού το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις ανέρχεται στο 9,4%. Σε πραγματικούς αριθμούς το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 80 χιλιάδες πρόσωπα.
Σπίτια χωρίς ρεύμα και ικανοποιητικό φαγητό
Όπως επισημαίνεται, ο όρος «σοβαρή υλική στέρηση» αφορά τον πληθυσμό που «στερείται, λόγω οικονομικών δυσκολιών», τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
 • Την αποπληρωμή χωρίς καθυστερήσεις πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων.
 • Μιας εβδομάδας διακοπές.
 • Την αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών.
 • Ικανοποιητική θέρμανση.
 • Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.
 • Αυτοκίνητο.
 • Τηλέφωνο.
 • Έγχρωμη τηλεόραση.
 • Πλυντήριο ρούχων.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη κρίση το 2013 ο δείκτης είχε φτάσει στο 16,1%, που αποτελεί «το υψηλότερο ποσοστό που είχαμε μέχρι σήμερα στην Κύπρο», όπως επισημαίνεται. Στην πορεία το ποσοστό μειώθηκε, ωστόσο ο συνολικός αριθμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τα κυπριακά δεδομένα. Μάλιστα η νέα κρίση λόγω του κορονοϊού αναμένεται να οδηγήσει στην εκ νέου αύξηση του ποσοστού.
Σημειώνεται ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα ανήλικα παιδιά. Ενδεικτικά το 2018 το γενικό ποσοστό όσων αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών ήταν 10,2%, αλλά στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ήταν 12,6%.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο συνολικός αριθμός όσων ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι πολύ μεγαλύτερος. Ενδεικτικά το 2018 το ποσοστό ανήλθε στο 23,9%, το οποίο αντιστοιχεί σε 206 χιλιάδες πρόσωπα περίπου.
Σημειώνεται ακόμη ότι στην προηγούμενη κρίση το 2013 το ποσοστό όσων ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε στο 27,8%, ενώ παρέμεινε σε ανοδική πορεία μέχρι και το 2015 όταν έφτασε στο 28,9%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε μέχρι σήμερα στην Κύπρο.
Για το 2019 εκτιμάται ότι το ποσοστό όσων ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα είναι ελαφρώς μειωμένο, ωστόσο η νέα κρίση λόγω του κορονοϊού αναμένεται να οδηγήσει στην εκ νέου αύξηση του δείκτη.
Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν αναπληρώσει ακόμη τις απώλειες της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, ενώ με τη νέα κρίση αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Ενδεικτικά το 2018 το μέσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα ανήλθε στα 17.582 ευρώ, σε σύγκριση με 20.218 ευρώ το 2012. Δηλαδή είναι μειωμένο κατά 2.636 ευρώ το χρόνο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου.
dialogos.com.cy

Κ. Ιωάννου στον «Π»: Δεν θα διστάσουμε να επαναφέρουμε περιορισμούς.

Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαμηνύει, ωστόσο, πως δεν θα διστάσει να επαναφέρει περιορισμούς στην περίπτωση που διαπιστώσει πως η άρση ενός μέτρου δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέντευξή του στον «Π» ο κ. Ιωάννου τονίζει πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται πλέον στον περιορισμό των απωλειών που αφήνει πίσω της η πανδημία σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ σταδιακή θα είναι και η επανέναρξη του πτητικού προγράμματος, πρώτα από χώρες όπου η πανδημία καταγράφει παρόμοια πορεία με αυτήν στην Κύπρο. Ο υπουργός αναφέρεται ενδελεχώς στις προσπάθειες που έγιναν από τα δημόσια νοσηλευτήρια για τη διαχείριση της κρίσης της νόσου COVID-19, τονίζοντας ότι τα όποια λάθη και παραλείψεις θα συζητηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αναλόγως θα αποδοθούν ευθύνες όπου προκύπτουν. Η δε επανεκκίνηση των νοσηλευτηρίων αρχίζει από τη Δευτέρα με τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Στο τραπέζι προς συζήτηση τίθενται και τα σενάρια για την πλήρη επαναλειτουργία τους. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, επικρατέστερο σενάριο είναι τα δύο μεγάλα νοσηλευτήρια, της Λευκωσίας και της Λεμεσού, να γίνουν μεικτά, δηλαδή να περιθάλπουν και ασθενείς με κορωνοϊό σε κάποιες ζώνες, αλλά και ασθενείς με άλλες παθήσεις σε κάποιες άλλες κλινικές. Τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, το πιο πιθανό, θα συνεχίσουν να δέχονται αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην κανονικότητα, ο υπουργός διαβλέπει πως θα διαρκέσει αρκετό διάστημα και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια.
Την Τετάρτη 29 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων που λήφθηκαν με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τη στιγμή που δεν έχουμε μηδενικά κρούσματα, δεν θεωρείται πρόωρο ή/και επικίνδυνο να χαλαρώσουν τα μέτρα;
Ο αριθμός των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες μας επιτρέπει να διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις επόμενες εβδομάδες. Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση της ανάλυσης των επιδημιολογικών δεικτών που θα μας παρουσιάσει η επιστημονική ομάδα. Φαίνεται ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο και πετύχαμε να περιορίσουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού. Ο στόχος της μείωσης του δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 1:1, όπως τον έθεσε και το ECDC, φαίνεται ότι είναι ορατός και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Η όποια χαλάρωση των μέτρων θα γίνει πολύ προσεκτικά και μελετημένα. Τα αποτελέσματα από τη χαλάρωση των μέτρων θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται, ενώ δεν θα διστάσουμε να επαναφέρουμε περιορισμούς εάν διαπιστώσουμε ότι η άρση ενός μέτρου δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
politis.com.cy

1 σχόλιο:

 1. να μας βοηθισουν να πλιροσουμε το ρευμα κετο νερο βοειθ
  βοηθεια δεν ξερο τι νακανο

  ΑπάντησηΔιαγραφή