Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Το "Wobble" μπορεί να προηγηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς, μελέτες.

Οι χερσαίες μάζες της Ιαπωνίας μετατοπίστηκαν από τα ανατολικά προς τα δυτικά στα ανατολικά τους μήνες πριν από τον ισχυρότερο σεισμό στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, έναν σεισμό μεγέθους-9 ρίχτερ, του 2011 που σκότωσε περισσότερους από 15.500 ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Αυτές οι κινήσεις, τις οποίες οι ερευνητές αποκαλούν «ταλάντευση», μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προειδοποιήσουν τους σεισμολόγους για μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικών σεισμών μεγάλων υποαγωγών. Αυτά τα καταστροφικά γεγονότα συμβαίνουν όταν μία από τις τεκτονικές πλάκες της Γης γλιστρά κάτω από μια άλλη. Αυτή η ανατροπή μπλοκάρει ή δεσμεύει τη γη, μέχρι που η μαρμελάδα τελικά σχιστεί ή σπάσει και προκύψει σεισμός.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα (30 Απριλίου) στο περιοδικό Nature .
«Αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία ήταν μια τεράστια αλλά πολύ αργή ταλάντευση - κάτι που δεν παρατηρήθηκε ποτέ πριν», δήλωσε ο Michael Bevis , συν-συγγραφέας της εφημερίδας και καθηγητής των επιστημών της γης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Αλλά προηγούνται όλοι οι γιγαντιαίοι σεισμοί από ταλαντεύσεις αυτού του είδους; Δεν ξέρουμε γιατί δεν έχουμε αρκετά δεδομένα. Αυτό είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να προσέξετε κατά την αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου σε ζώνες υποαγωγής όπως αυτές στην Ιαπωνία, τη Σουμάτρα, τις Άνδεις και την Αλάσκα. »

Η ταλάντευση θα ήταν απαράδεκτη για τους ανθρώπους που στέκονταν στο νησί, είπε ο Μπέις, μετακινώντας το ισοδύναμο λίγων χιλιοστών το μήνα για μια περίοδο πέντε έως επτά μηνών. Ωστόσο, η κίνηση ήταν εμφανής σε δεδομένα που καταγράφηκαν από περισσότερους από 1.000 σταθμούς GPS που διανεμήθηκαν σε ολόκληρη την Ιαπωνία, τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού Tohoku-oki στις 11 Μαρτίου.
Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσε αυτά τα δεδομένα και είδε μια αντιστροφή της μετατόπισης στη γη - περίπου 4 έως 8 χιλιοστά ανατολικά, στη συνέχεια προς τα δυτικά και στη συνέχεια πίσω στα ανατολικά. Αυτές οι κινήσεις ήταν σαφώς διαφορετικές από τις σταθερές και κυκλικές μετατοπίσεις που γίνονται συνεχώς στη γη.
«Ο κόσμος χωρίζεται σε πλάκες που κινούνται πάντα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ο Μπέις. «Η κίνηση δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτό το στυλ κίνησης είναι ασυνήθιστο. "
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BEFORE IT'S NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου