Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Κοριτσάκι 1,5 μηνών στο Μακάρειο με κοκκύτη. Αύξηση στα περιστατικά λέει ο Δρ. Ηλία στη CT./Πόσο κοστίζει το τεστ κορωνοϊού; 55, 80 ή 110 ευρώ;/«Αγνώριστη» η Αγ. Νάπα – Δεν κουνιέται φύλλο στο τουριστικό θέρετρο (εικόνες).

Κοριτσάκι 1,5 μηνών στο Μακάρειο με κοκκύτη – Αύξηση στα περιστατικά το τελευταίο διάστημα λέει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Δρ.Αβραάμ Ηλία – Πως μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός.

Της Μικαέλας Κουλλέ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Cyprus Times ένα κοριτσάκι 1,5 μηνών νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με κοκκύτη, ενώ είναι το τέταρτο παιδάκι που νοσηλεύτηκε τους τελευταίους 3 μήνες.
Η Cyprus Times επικοινώνησε με τον Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, τονίζοντας μάλιστα ότι «τα περιστατικά κοκκύτη βρίσκονται σε έξαρση, αφού όντως τους τελευταίους μήνες είχαμε 4-5 περιστατικά με παιδάκια που ήρθαν με κοκκύτη. Η κατάσταση του 1,5 μηνών κοριτσιού είναι καλή».
Ο κοκκύτης, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, συνήθως μεταφέρεται από τους ενήλικες οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες μωράκι 2 μηνών απεβίωσε από κοκκύτη, ενώ νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Ο κοκκύτης, οφείλεται σε ένα βακτήριο το οποίο προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα των βρόγχων και των βρογχιολίων προκαλώντας φλεγμονή και στένωση των αυλών. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά που είναι κάτω του ενός έτους.
Ποια τα χαρακτηριστικά του κοκκύτη σε βρέφη και ενήλικες
Όπως ανέφερε ο Δρ.Ηλία «κύρια χαρακτηριστικά του κοκκύτη είναι ο έντονος βήχας που μπορεί να επιφέρει πνευμονία, οι άπνοιες, η έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, οι σπασμοί στα πλαίσια εγκεφαλοπάθειας, οι κοίλες, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί και κακοήθης λευκοκυττάρωση. Ο έντονος βήχας μπορεί να επιφέρει πνευμονία με συχνότερη επιπλοκή τις εγκεφαλικές αιμορραγίες».
Στους ενήλικες μπορεί να το αντιληφθεί κανείς εφόσον έχει επίμονο και ξηρό βήχα, ο οποίος μπορεί να επιφέρει πνευμονία, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία.
Άμεση ανάγκη ο εμβολιασμός σε μικρούς και μεγάλους
Ερωτηθείς ο Δρ.Ηλία για το πώς μπορεί να προστατευθούν τα βρέφη από τον κοκκύτη ανέφερε πως «χρειάζεται εμβολιασμός κάθε 10 χρόνια όλων των ηλικιών και επίσης στις έγκυες γυναίκες. Στους πρώτους 5-6 μήνες τα βρέφη είναι ευάλωτα, όπως τόνισε ο Δρ.Ηλία, λέγοντας ότι συστήνεται τόσο στα βρέφη εμβολιασμός, όσο και στους ενήλικες. Στις εγκύους όπως είπε, συστήνεται εμβολιασμός στην 27-28 εβδομάδα κύησης για να προλάβουμε τυχών επιπλοκές από τον κοκκύτη».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θεραπεία που συστήνεται ο Δρ.Ηλία ανέφερε ότι «ειδική θεραπεία δεν υπάρχει, η θεραπεία που είναι συμπτωματική και η πιο αποτελεσματική, είναι η πρόληψη με τον καθολικό εμβολιασμό και τον εμβολιασμό των εγκύων σε κάθε κύηση».
cyprustimes.com

Πόσο κοστίζει το τεστ κορωνοϊού; 55, 80 ή 110 ευρώ;

Τα €55 είναι ένα ικανοποιητικό ποσό χρέωσης για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ανέφερε ο λειτουργός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.
Μιλώντας στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6» και την εκπομπή Πρωινή Επιθεώρηση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ποσό προσφέρει και μια ικανοποιητική κερδοφορία σε «αυτόν που θα το διενεργήσει».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν σταλεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η τιμή των αναλωσίμων ανέρχεται στα €29 ανά εξέταση, ο στυλεός για τη δειγματοληψία έχει κόστος περί τα €5, ενώ υπάρχουν και κάποια επιπλέον έξοδα στον ιδιωτικό τομέα (τηλεφωνήτρια, νοσοκόμα για τη δειγματοληψία κ.λπ.).
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να εξετάσει εις βάθος το θέμα των χρεώσεων για τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ώστε να εισαχθούν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των πολιτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι τα πιο πάνω στοιχεία είναι προκαταρκτικά και το θέμα της κοστολόγησης εξακολουθεί να διερευνάται.
Τέλος, εκτός από τις χρεώσεις για τις εξετάσεις για κορωνοϊό, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι τρέχει επίσης και έλεγχος για τις συμβάσεις, έτσι ώστε να διαφανεί εάν τα εργαστήρια έχουν την ορθή πιστοποίηση διενέργειας ελέγχων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου, απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περί αισχροκέρδειας.
Παρουσίασε μάλιστα τα δικά του στοιχεία για τον τρόπο κοστολόγησης, σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τα τεστ κορωνοϊού ανέρχεται γύρω στα €80, συν ποσοστό κέρδους.
Ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο χρεώνει €55 ανά εξέταση, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «πιθανό να επιχορηγείται από κάποιον ιδιώτη».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ από την Ελεγκτική Υπηρεσία να καταθέσει τις δικές του απόψεις και στοιχεία για το θέμα.
politis.com.cy

«Αγνώριστη» η Αγ. Νάπα – Δεν κουνιέται φύλλο στο τουριστικό θέρετρο (εικόνες).

Απόκοσμη ηρεμία και ησυχία επικρατεί στην Αγία Νάπα λόγω κορωνοϊού αρχές της νέας τουριστικής σεζόν και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττο αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν αποφασίσει εάν θα ανοίξουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και άλλα υποστατικά.
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ζαννέττος είπε ότι «για πρώτη φορά, από τότε που γεννήθηκα, πλην του 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βλέπω στην Αγία Νάπα να υπάρχει τέτοια κατάσταση με τον τουρισμό, την οικονομία και γενικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και περιορισμό στην κυκλοφορία του κοινού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ολόκληρη την Αγία Νάπα επικρατεί μια απόκοσμη ησυχία και ηρεμία και υπάρχει απογοήτευση όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικά σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρηματίες στην Αγία Νάπα αναμένουν τις αποφάσεις και τα Διατάγματα της κυβέρνησης, που θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένοι επιχειρηματίες θα ανοίξουν τα υποστατικά τους, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν θα λειτουργήσουν, λόγω και της εποχικότητας που υπάρχει με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητας συγκεκριμένων επιχειρήσεων».
Ο κ. Ζαννέττος κάλεσε «όλους να αναμένουν τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλόγως να αποφασίσει τι θα πράξει με τις επιχειρήσεις τους. Ο Δήμος Αγίας Νάπας, εκεί και όπου μπορεί θα στηρίξει τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις και τον κόσμο ώστε να καταφέρουν να λειτουργήσουν για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «λόγω του κορωνοϊού, σε ολόκληρο τον κόσμο θα υπάρξει αλλαγή τρόπου ζωής. Ο κόσμος, λόγω του περιορισμού των κινήσεων του, έχει πλέον συνηθίσει με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επικοινωνία και αυτά αναμένεται να αποτελέσουν και στο μέλλον κομμάτι της μετέπειτα ζωής μας».
Ερωτηθείς κατά πόσον ο Δήμος Αγίας Νάπας θα σκεφτεί το ενδεχόμενο μείωσης δημοτικών φόρων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τουριστικό τομέα, τουλάχιστον για φέτος, αφού απ’ ό,τι φαίνεται αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά, ο Χρίστος Ζανέττος απάντησε πως «όλοι οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό και προβαίνουν σε αξιολόγηση των δεδομένων. Στο πλαίσιο που θα μας επιτραπεί από την κυβέρνηση, θα λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις με τελικό στόχο η Αγία Νάπα να είναι και το 2021 πρωταγωνιστής στον τουριστικό τομέα, να συνεχίσει να έχει την οικονομική ευρωστία που είχε μέχρι σήμερα και να στηρίζει την τοπική και την εθνική οικονομία».

Σημείωσε ωστόσο πως «αξιολογώντας τις καταστάσεις και βλέποντας τι γίνεται σε Βρετανία και Ρωσία, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της Κύπρου στον τουριστικό τομέα, οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δίλημμα για το αν θα ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστοί. Ηδη αρκετοί ξενοδόχοι σκέφτονται ότι δεν τους συμφέρει να ανοίξουν για ένα ή δύο μήνες, αφού αυτό θα έχει οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για το εργατικό τους προσωπικό».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει τακτικές τηλεδιασκέψεις με το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις που θα προκύψουν για το όλο θέμα, από τις διεργασίες που γίνονται από την Ενωση Δήμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα μας επιτρέπει η Αγία Νάπα θα κινηθεί για να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά».
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου