Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Στην ''εντατική'' η Toυρκία - Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα πήρε ο Ερντογάν!

Ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, μετά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πολλών δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης “τρύπας” που έχει δημιουργηθεί στην  οικονομία της χώρας.      
Mάλιστα σύμφωνα με την Yeni Akit, η Τουρκία έλαβε 100 εκατ δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει την πανδημία! 
Η Τουρκία θεωρείται αυτήν την περίοδο ως χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την εγχώρια και διεθνή πολιτική της. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν  χρήματα για ανασάνει η οικονομία της.
Η μόνη ελπίδα της Άγκυρας είναι τα θαλάσσια οικόπεδα σε Αιγαίο και  Α.Μεσόγειο, τα οποία όμως διαφυλάττουν ως “κόρη οφθαλμού”  ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 
Άρα η κρίση απασχολεί και την χώρα μας, καθώς οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν μπορεί να είναι απρόβλεπτες. 

Τι αναφέρουν οι αναλυτές. 

 

Οι αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα.
Τα συνολικά αποθέματα – προϊόν δημιουργικής λογιστικής και αποτέλεσμα αναγκαστικού δανεισμού δολαρίων από τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά και τους Τούρκους πολίτες – θα ακολουθήσουν σύντομα:
«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, εκτιμούμε ότι τα συνολικά αποθεματικά θα εξαντληθούν το αργότερο έως την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το νωρίτερο έως την 3η εβδομάδα του Ιουλίου,» αναφέρει η ανάλυση.
Ωστόσο τα συνολικά αποθέματα δεν ανήκουν στο τουρκικό κράτος, αλλά αποτελούν δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από ότι φαίνεται θα αποπληρωθούν με υποτιμημένες λίρες.

Capital Controls και διεθνής διάσωση. 

«Πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα ποσοστά και πιθανότατα θα εισαγάγει αυστηρά capital controls. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αναγκαστεί να ζητήσει πολυμερή υποστήριξη εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο,» αναφέρει η έκθεση της TD Securities.
Η τελευταία αναφορά παραπέμπει σε διεθνή βοήθεια για την τουρκική οικονομία με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή κάποια ενίσχυση με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Όμως η πρώτη επιλογή έχει απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολάρια στον Ερντογάν που ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και τη χώρα και το πιθανότερο είναι να τα κάψει και αυτά στην στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματος του.
Οι καναδοί αναλυτές κρούουν συναγερμό και για ενδεχομένως πιο ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης:
«Ενώ προβλέπουμε επί του παρόντος το USD / TRY να φτάσει στα 8,00 μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εάν η παγκόσμια τάση για ένα ισχυρότερο USD δεν αλλάξει, αυτές οι δυναμικές αποθεματικών δείχνουν τους κινδύνους και για τα τουρκικά επιτόκια και το USD / TRY να αυξάνονται και νωρίτερα.»
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου