Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: Πότε ανοίγει τι και πώς αλλάζει η καθημερινότητα./Τοποθέτηση Επ. Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις θερμοκάμερες.

  Στον δρόμο του σταδιακού «unlock» βρίσκεται από σήμερα η Κύπρος. Όπως και οι άλλες ευρωπαικές χώρες, έτσι και εμείς, αξιολογώντας τα θετικά (μέχρι σήμερα) δεδομένα από την πορεία των κρουσμάτων μπήκαμε στη συζήτηση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη ο Πρόεδρος θα δεχθεί στο Προεδρικό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεβρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για σταδιακή άρση των μέτρων που πάνω απ’ όλα δεν θα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Στάδιο πρώτο: Ορίζεται στην πρώτη βδομάδα του Μάη (4 Μαΐου) όπου αρχή θα γίνει με την αύξηση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων. Εξετάζεται να υπάρξει αύξηση των ημερήσιων μετακινήσεων από μια που είναι σήμερα σε δυο ή και τρεις. Παράλληλα ανοίγουν μικρά εργοτάξια και μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου. Νοείται ότι σε όλες τις φάσεις τα μέτρα αποστάσεων και υγιεινής είναι υποχρεωτικά.
Στάδιο δεύτερο: Ορίζεται δυο βδομάδες μετά (με βάση αυτά τα δεδομένα 18 Μαΐου) , αφού στον χρόνο αυτό η επιδημιολογική ομάδα θα αξιολογεί τα δεδομένα από το άνοιγμα της προηγούμενης φάσης και ακολούθως θα ανάβει πράσινο φως για να συνεχιστεί το περαιτέρω άνοιγμα. Στη φάση αυτή ανοίγουν όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα γυμναστήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.
Στάδιο τρίτο: Δυο βδομάδες μετά θα πάμε στο τέταρτο στάδιο (με βάση αυτά τα δεδομένα 1 Ιουνίου) όπου αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Όλα φυσικά θα επαναλειτουργήσουν τηρώντας τα μέτρα αποστάσεων και υγιεινής.
Στάδιο τέταρτο: Σε αυτή τη φάση δηλαδή δυο βδομάδες μετά το τρίτο στάδιο (με βάση αυτά τα δεδομένα 15 Ιουνίου) και αφού γίνει η σχετική αξιολόγηση όλων των δεδομένων θα πάμε για μερικό άνοιγμα αεροδρομίων, αφού θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων συγκριτικά με τις άλλες χώρες όπου ενδεχομένως να υπάρξει άνοιγμα συνόρων. Σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορίζεται και η επανεκκίνηση εκδηλώσεων με περιορισμούς λόγω κοινωνικών αποστάσεων.
Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά μας
Σίγουρα κανείς από εμάς δεν περιμένει ότι με το πρώτο άνοιγμα καταστημάτων θα τα επισκεφθούμε όπως συνηθίζαμε πριν τον Μάρτη. Οι επισκέψεις μας θα είναι με βάση τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική ομάδα, υπάρχει σκέψη η οποία θα κατατεθεί στον Πρόεδρο ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση, προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Σταδιακά θα υπάρξει προφανώς και άρση του μέτρου των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων και οι καθημερινότητά μας για αρκετό καιρό ακόμη θα συνοδεύεται με τα μέτρα αυξημένης προσωπικής υγιεινής.

Πηγή φωτογραφίας: ΚΥΠΕ
sigmalive.com

Τοποθέτηση Επ. Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις θερμοκάμερες.

Η χρήση εφαρμογών και μέτρων, στα πλαίσια της καταπολέμησης του COVID-19 θα πρέπει να έχει νομική βάση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.
«Στα πλαίσια του COVID-19, το Γραφείο μου γίνεται δέκτης, καθημερινά, ερωτημάτων που αφορούν στη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας διαφόρων εφαρμογών και μέτρων όπως τη χρήση θερμοκαμερών σε χώρους εργασίας, υπεραγορές και χώρους όπου εξυπηρετείται κοινό», αναφέρεται.
Η Επίτροπος αναφέρει ότι η χρήση εφαρμογών και μέτρων, που συνεπάγεται επεξεργασία ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, όπως δεδομένων υγείας, επιτρέπεται μόνο εφόσον πληρούνται οι Αρχές του Περιορισμού του Σκοπού και της Ελαχιστοποίησης των Δεδομένων και οι διατάξεις του Άρθρου 9(2) του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), που κατ’ εξαίρεση επιτρέπουν την επεξεργασία τέτοιων δεδομένων.
Όσον αφορά στη χρήση θερμοκαμερών, σημειώνει ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι και δεν λειτουργούν όλες με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας, πριν τη λήψη απόφασης, θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν και τι δεδομένα συλλέγουν, οι θερμοκάμερες που προτίθενται να εγκαταστήσουν.
«Οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων, μέσω του συλλογικού τους οργάνου, του Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, εκφράζουν την άποψη ότι είναι κατανοητή και δικαιολογημένη η χρήση κάποιων μέτρων που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, εφόσον αυτά είναι σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ. Ωστόσο, η πανδημία δεν θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για χρήση εφαρμογών που κατάφορα παραβιάζουν τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών», αναφέρεται.
Όσον αφορά τις εφαρμογές στα πλαίσια του COVID-19, που «κατεβάζονται» σε κινητά τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές, το Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε Καθοδηγητικές Γραμμές οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του. Προστίθεται ότι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας που προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν τέτοιες εφαρμογές θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά αυτές τις Καθοδηγητικές Γραμμές.

Όπως αναφέρεται, οι εν λόγω Καθοδηγητικές Γραμμές, μεταξύ άλλων, τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης νομικής βάσης και συμμόρφωσης με τις Βασικές Αρχές του ΓΚΠΔ και εξηγούν ότι, τα υποκείμενα των δεδομένων πρέπει να λαμβάνουν διαφανή πληροφόρηση για τους σκοπούς της επεξεργασίας και τον χρόνο διατήρησης των δεδομένων τους. Η πληροφόρηση πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και κατανοητή. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και πολιτικές ούτως ώστε να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των δεδομένων. Η ανάγκη χρήσης τέτοιων εφαρμογών πρέπει να είναι δεόντως τεκμηριωμένη, σημειώνεται.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου