Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τα «απίθανα» μέτρα που ζητάει ο ΕΟΔΥ από τα ξενοδοχεία αποτελειώνουν τον τουρισμό./Στα όρια εμφυλίου ξενοδόχοι και ΣΕΤΕ.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.
Ο ΕΟΔΥ με αυτά που ζητάει από τους ξενοδόχους ως μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού ουσιαστικά αποτελειώνει τον τουρισμό.Τα «απίθανα» μέτρα που ζητάει ο ΕΟΔΥ από τα ξενοδοχεία αποτελειώνουν τον τουρισμό
Yπάρχει ένας βασικός κανόνας για την αγορά τουριστικού προϊόντος από τον αγοραστή και δεν είναι τόσο το αν θα είναι φθηνό (για τις διακοπές του κάποιος κάνει τα πάντα για να επενδύσει κάποιο ποσό αφού από αυτές θα εξαρτηθεί η ψυχική του υγεία για το επόμενο έτος), αλλά το να μην του στερήσουν την απαραίτητη χαλαρότητα για να το απολαύσει.
Ο τουρισμός βασίζεται στην χαλαρότητα, στο ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ότι αντιμετωπίζει κάποιος κατά την εργάσιμη περίοδο. Ένας τουρίστας στην δουλειά του φοράει κοστούμι, καλά παπούτσια, μιλάει με συγκεκριμένο λεξιλόγιο και έχει έναν «σφιχτό» τρόπο συμπεριφοράς.
Στις διακοπές του, μιλάει κυριολεκτικά όπως του «καπνίσει», φοράει ακόμα και «κουρέλια» δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν που πάει και τι κάνει και φέρεται όπως του 'ρθει.
Όλα αυτά καταργούνται από τον ΕΟΔΥ με το «υγειονομικό πρωτόκολλο» που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, στην εποχή του κορωνοϊού.
Τι σημαίνει αυτό; Αν είναι ο τουρίστας να πρέπει να περάσει τα ίδια που περνάει στην εργασία του τότε θα προτιμήσει αντί να χαλάσει και χρήματα για να μην αλλάξει τίποτα κατά την άδειά του, να μείνει σπίτι του και να χαλαρώσει εκεί πέρα βλέποντας Νetflix.
Ήδη μεγάλη ταλαιπωρία θα είναι για αυτόν το ταξίδι του στο οποίο οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί. Αν είναι να περνάει τα ίδια και στην διαμονή του, τότε ποιο το όφελος;
Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τους ομόλογους υπουργούς Τουρισμού της ΕΕ και δεν αποκλείεται να υπάρχουν απαντήσεις στο κρίσιμο θέμα του υγειονομικού διαβατηρίου, όπως τουλάχιστον έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Τουρισμού τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου).
Πρόκειται για πράγματα πρακτικώς ανεφάρμοστα και για οικονομική καταστροφή και στην εστίαση και στον τουρισμό.
Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα. Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.
Στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι το 47% απάντησε Ναι, το 34% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα ενώ το 19% απάντησε Όχι.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι έχουν «σκάσει» ψυχολογικά και θέλουν οπωσδήποτε να αλλάξουν «παραστάσεις».
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα κάνει διακοπές το 19% του δείγματος, είναι λόγω έλλειψης χρημάτων (36%), λόγω κοροναϊού (32%), και λόγω φόρτου εργασίας (22%).
Από την πλευρά τους, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν καταρτίσει ήδη δικά τους σχέδια, αλλά και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές.
Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει ήδη συστήσει ομάδα εργασίας και τις επόμενες ώρες θα παραδώσει στον ΕΟΔΥ τις δικές του θέσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, στην επανεκκίνηση τους.
Η συνεργασία του ΞΕΕ με τον ΕΟΔΥ έχει τη δική της βαρύτητα, καθώς όπως τονίζει η κυρία Σβήνου, «ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να το φτιάξει από μόνος του ένα πρωτόκολο υγειονομικής λειτουργίας, χωρίς να λάβει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι για τις ξενοδοχειακές μονάδες».
Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εκφράζει την αγωνία του, για τις οδηγίες που θα συμπεριλαμβάνει το υπό κατάρτιση υγειονομικό πρωτόκολλο. Θα είναι οικονομικά εφαρμόσιμο από τις ξενοδοχειακές μονάδες;
«Για παράδειγμα το…εξ’αποστάσεως Check in & Check out των πελατών, που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο των επιχειρήσεων, θα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;»
Σε αυτό και σε άλλα εξειδικευμένα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η επιδημία του κορωνοϊού, το υγειονομικό πρωτόκολλο, που τη δεδομένη χρονική συγκυρία διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στην λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελειώσει τον τουρισμό.
Οι ιατροί θα πούνε τα δικά τους με βάση την ειδικότητά τους αλλά φυσικά αυτά που λένε είναι ανεφάρμοστα, απλά πρέπει να τα πουν.
pronews.gr

Στα όρια εμφυλίου ξενοδόχοι και ΣΕΤΕ.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσου και γιατί προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων. Τα αιτήματα του κλάδου και οι φόβοι για περιορισμένου εύρους στήριξη από την κυβέρνηση. Πονοκέφαλος τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στα όρια εμφυλίου ξενοδόχοι και ΣΕΤΕ
Παναγιώτης Δ. Υφαντής.
Σκηνικό εμφυλίου διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού με αφορμή τις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο.
Αφορμή στάθηκε για ανάρτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Linkedin) μέσω του οποίου τοποθετείται δημόσια τους τελευταίους μήνες.
Η γενικότερη τοποθέτηση του, καθώς και η αναφορά του σε "κράτος πατερούλη" που "δεν υφίσταται πλέον" ενεργοποίησε ένα ντόμινο αντιδράσεων στις τάξεις των ξενοδόχων. Αντιδράσεις οι οποίες δεν περιορίζονται σε μεμονωμένους επιχειρηματίες, αλλά φέρονται να φτάνουν μέχρι τις ηγεσίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Στα ΔΣ των δύο κορυφαίων φορέων του ξενοδοχειακού κλάδου το κλίμα φέρεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Τα μέλη των δυο ΔΣ βρίσκονταν σε πυρετώδεις επαφές μέχρι αργά χθες το βράδυ σε μία προσπάθεια να εξετάσουν τη στάση τους από το πρωί της Δευτέρας.
Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής που ασκούσαν αργά χθες το βράδυ ξενοδοχειακοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, βρίσκονταν όχι μόνο το περιεχόμενο της τοποθέτησης του προέδρου του ΣΕΤΕ, αλλά και η χρονική στιγμή που επελέγη.
Παράγοντες που φέρονται να απηχούν τις απόψεις μεγάλης μερίδας ξενοδόχων όλης της χώρας θεωρούσαν πως η ανάρτηση απειλεί να προκαλέσει ρωγμές ή και να διαλύσει το ενιαίο μέτωπο των ξενοδόχων, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική τους θέση έναντι της κυβέρνησης σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων στήριξης που διεκδικούν. Μερίδα ηγετικών στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου, μάλιστα, ερμήνευαν της τοποθέτησης του Γ. Ρετσου ως ευθυγράμμιση με κυβερνητικές θέσεις και προάγγελο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.
Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών παραγόντων με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εξέφραζαν φόβους πώς η τοποθέτηση του Γ. Ρετσου προδιαγράφει, πιθανότατα, ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού ενδέχεται να είναι οι μεγάλοι "ριγμένοι" στη διανομή των χρημάτων που θα διάθεση κυβέρνηση για τη στήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας. Παρά την καταλυτική συμβουλή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, όπως αποδείχθηκε στη δεκαετία των μνημονίων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πώς καταγράφονται ενδείξεις για ασύμμετρη ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, δυσανάλογη με την πραγματική τους συμβουλή στη εθνική οικονομία.  Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει το κόστος στήριξης μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (και των εργαζομένων τους) οι οποίες θεωρούν ιδιαίτερα επισφαλή τη λειτουργία τους φέτος και προσανατολίζονται να μην ανοίξουν καθόλου.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr, παράγοντες του χώρου, το 50-60% των ξενοδοχείων (κυρίως μεγάλα) εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν φέτος. Κι αυτό, καθώς εκτιμούν πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν θα τα κάνουν να παραπέμπουν περισσότερο σε... νοσοκομεία, παρά σε ξενοδοχεία.
Αβέβαιη παραμένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στάση που θα κρατήσουν τα μικρότερα ξενοδοχεία που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 9.950 ξενοδοχείων σχεδόν τα μισά (4.300) διαθέτουν μέχρι 20 δωμάτια, ενώ μαζί με όσα διαθέτουν 20-60 δωμάτια, φθάνουν σχεδόν τα 8.000 και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού.
Η ανησυχία των ιδιοκτητών τους είναι πως θα εισπράξουν ψίχουλα από τα χρήματα των μέτρων στήριξης που θα δοθούν για τον τουρισμό και ότι θα ωφεληθούν κατά βάση συγκεκριμένα μεγάλα ξενοδοχεία.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου