Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μαστίζεται με Fake News η Βόρεια Μακεδονία- NATO και 5G ευθύνονται για την Πανδημία./Ανησυχία στη Γερμανία για επιδείνωση μια εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των μέτρων.Στις 27 Μαρτίου, η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Δίχως αμφιβολία ήταν μια ιστορική στιγμή για την μικρή χώρα που δημιουργήθηκε το 1991, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς το σημαντικό αυτό γεγονός, όμως οι πολίτες είχαν στρέψει άλλου την προσοχή τους.
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μια φήμη. Σύμφωνα με κάποια blogs, το NATO έφερε στην χώρα το 5G, το οποίο και ευθύνεται για τον COVID-19. Η ψεύτικη αυτή πληροφορία φιλοξενήθηκε σε πολλές ιστοσελίδες, ενώ χιλιάδες πολίτες έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξαφνικά, ΝΑΤΟ και 5G ευθύνονταν για όλα τα προβλήματα της χώρας. Το F2N2 είναι ένα πρόγραμμα που εντοπίζει τα fake news και αποκαθιστά την αλήθεια.
«Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου και βεβαίως αποτελεί στόχο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας βλέπουμε δημοσιεύματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα κάποιες ιστοσελίδες εξυμνούν την Κίνα και την Ρωσία. Ζήσαμε την μεγαλύτερη εκστρατεία παραπληροφόρησης όταν η Βόρεια Μακεδονία έλαβε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη στα τέλη Μαρτίου όταν η χώρα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε η Ροζάνα Αλέκσοβσκα, αναλύτρια της ομάδας F2N2
ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν ειδικούς επιστήμονες στα Σκόπια ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης που επιχειρεί να εντοπίσει τα δίκτυα που διακινούν ψευδείς πληροφορίες.
«Χρησιμοποιούμε μια σειρά μηχανισμών διότι πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Τις ημέρες που η χώρα έμπαινε στο ΝΑΤΟ, υπήρχαν διάφορες εκστρατείες κατά της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ακόμα και το 5G χρησιμοποίησαν κάποιοι. Οπότε οφείλαμε να αναλάβουμε δράση με στόχο την προστασία των πολιτών» υποστηρίζει ο Νταμτζάν Μανσέβσκι, υπουργός πληροφοριών και τεχνολογίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι το μόνο κράτος που αντιμετωπίζει μια τέτοια απειλή. Το Μαυροβούνιο έχει επίσης ζητήσει την στήριξη του ΝΑΤΟ.
«Το Μαυροβούνιο αλλά και ολόκληρη η περιοχή απειλούνται από την παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό και η σωστή επικοινωνία έχει θεμελιώδη σημασία. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να συνεργαστούν ώστε η πολιτική τους να γίνεται κατανοητή από τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο σε όσους κάνουν προπαγάνδα» δήλωσε η Μαρίζα Πέτροβιτς, πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Βόρεια Μακεδονία.
«Είναι προφανές ότι η πανδημία είναι απλώς μια νέα ευκαιρία για οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η δυσφήμιση της διαδικασίας που φέρνει την Βόρεια Μακεδονία πιο κοντά στις Βρυξέλλες» μεταδίδει από τα Σκόπια, ο ανταποκριτής του euronews, Μπόρτζαν Γιοβανόφσκι.
(πηγή: euronews)
viadiplomacy.gr

Ανησυχία στη Γερμανία για επιδείνωση μια εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

 nosokomeio-arthrou

Προχθές είχαν 110 νεκρούς, χθες 163 - Ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19 έφτασε ξανά στο 1 - Δημόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη στιγμή για να χαλαρώσει τα μέτρα.

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19 , τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 163, από 110 το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, θεσμός ειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού οδεύει πλέον να ξεπεράσει το φράγμα των 6.000, καθώς έχει φθάσει τους 5.913. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.144 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανέρχεται σε 156.337, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου είναι επίσης υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το προηγούμενο (1.018).

Εξάλλου το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ινστιτούτου, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες.

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 156.337 κρούσματα και 5.913 θάνατοι.

Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η κοινή γνώμη μοιάζει να ανυπομονεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, που έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την πολιτική υγείας, αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων την Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 6 Μαΐου.

Η άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής μοιάζει να επιβεβαιώνει τους φόβους της Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ως τον Οκτώβριο», προειδοποίησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας τον Ιούλιο. Με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», είχε τονίσει.

Η Γερμανία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως με την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων, των γυμνασίων και των λυκείων.

Δημόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη στιγμή για να χαλαρώσει τα μέτρα

Την ίδια ώρα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Δημόπουλο που μίλησε στον ΘΕΜ 104,6 «είναι η καλύτερη στιγμή για να βγουμε από τα μέτρα γιατί πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Έχουμε για παραπάνω από δύο εβδομάδες ένα πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, έχουμε την υποδομή να νοσηλεύσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα όποιους ασθενείς προκύψουν χωρίς να φορτιστεί το σύστημα υγείας και έχουμε τη δυνατότητα να απομονώσουμε κρούσματα σε κλειστές δομές και να κάνουμε ιχνηλάτηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου