Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Εσύ τι γνωρίζεις για τους αγνοούμενους;

95χρονη Τ/κ μίλησε για τις τύχες 36 αγνοουμένων λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Μια Τουρκοκύπρια γυναίκα ηλικίας 95 χρόνων λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2015 έδωσε μια πληροφορία στα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων με την οποία κατάφεραν να 
εντοπίσουν, μέσω εκταφών, τα οστά 36 αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό του Τράχωνα. Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός έφερε ως παράδειγμα χθες στη δική του εισήγηση ο αντιπρόσωπος της ΔΕΑ από τον ΟΗΕ, Πιέρ Χ. Αρνί, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η παροχή της παραμικρής πληροφορίας για τους αγνοούμενους από όσους γνωρίζουν. «Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στη ΔΕΑ για το καλό όλων των οικογενειών που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους», πρόσθεσε.
Αναστασιάδης και Ακιντζί έλαμψαν διά της απουσίας τους
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση της ΔΕΑ για παρουσίαση του έργου της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε από την αιγίδα της σλοβακικής Πρεσβείας, δεν παρουσιάστηκαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν. Στην εκδήλωση έδωσαν την παρουσία τους η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι τρεις αντιπρόσωποι της ΔΕΑ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωποι των περισσότερων ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, μέλη άλλων Τεχνικών Επιτροπών, δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι του διαθρησκευτικού διαλόγου και πρεσβευτών ξένων χωρών. Και οι τρεις αντιπρόσωποι της ΔΕΑ, προέβησαν εκ νέου σε έκκληση προς τους εκπροσώπους των κομμάτων να καλέσουν τον λαό να δώσει πληροφορίες που τυχόν γνωρίζει. Ο Σλοβάκος Πρέσβης, Jan Skoda, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, μέσω των διακοινοτικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Το μέλος της ΔΕΑ από ε/κ πλευράς, Νέστορας Νέστορος, υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 900 αγνοούμενοι από τους συνολικά 2002. «Εργαζόμαστε για τις οικογένειες των αγνοουμένων γιατί επιζητούν μια απάντηση: τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», σημείωσε. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη τόσο για τεχνική αλλά και για πολιτική βοήθεια. «Αναζητούμε πρακτικές και συγκεκριμένες λύσεις και άτομα που πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να δουλέψουν μαζί», πρόσθεσε. Η συνεργασία των μελών της ΔΕΑ, ανέφερε, στέλνει αυτό το μήνυμα. Ο Νέστορας Νέστορος ευχαρίστησε τη Σλοβάκικη Πρεσβεία για τη συμβολή της, καθώς και την ΕΕ, το UNDP και τα ΗΕ. Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την οικονομική υποστήριξη και την τεχνική βοήθεια που προσφέρουν. Γνωστοποίησε ακόμα ότι έχει διευθετηθεί συνάντηση με την πρεσβεία της Αμερικής, όπου θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΑ. Το μέλος της ΔΕΑ από την τ/κ πλευρά, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, υπέδειξε ότι το έργο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής είναι επιτυχές, αν αναλογιστεί κανείς την περίοδο έναρξης των εργασιών. «Το να δουλεύει κανείς με τους Ε/κ, διδάσκεται τον σεβασμό στην κουλτούρα τους», σημείωσε. Η κ. Κιουτσιούκ πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων είναι που υποφέρουν περισσότερο και ότι μόνο αν μάθουν για τους δικούς τους ανθρώπους μπορούν να αισθανθούν λίγο καλύτερα.
Ο ρόλος των κομμάτων
Ο Πιέρ Αρνί κάλεσε τους εκπροσώπους των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, καθώς και τους ηγέτες των κοινοτήτων, να στείλουν μήνυμα στο λαό να μιλήσει γι’ αυτά που γνωρίζει. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κομμάτων, είπε ότι «έχει σημασία να το πράξετε εσείς γιατί ο κόσμος σας ακούει». Είπε πως η ΔΕΑ εφαρμόζει νέα τριετή στρατηγική μέσω μιας προσπάθειας για αρχειακή έρευνα και χρήση νέων τεχνολογιών, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 20%.

Δημήτρης Στρατής.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου