Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Υψώνουν ανάστημα οι φιλειρηνιστές Τουρκοκύπριοι (Pic).

Μέλη του AKP συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω Τούρκου «πρέσβη»

Οι προοδευτικοί και φιλειρηνιστές Τουρκοκύπριοι υψώνουν το ανάστημά τους για άλλη μια φορά, την ώρα που οι εξελίξεις στα κατεχόμενα φέρνουν ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις, ενώ στις ελεύθερες περιοχές η Αριστερά συνεχίζει να εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της.
Κατά τη διάρκεια των δύο παράλληλων εκδηλώσεων το βράδυ της Δευτέρας, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα», συνελήφθησαν από τη λεγόμενη Αστυνομία δύο νεαρά άτομα που φέρονταν να κρατούν μαχαίρι, οι οποίοι αποτελούν μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν. Τ/κ πηγές αναφέρουν στη «Χ» ότι τα εν λόγω άτομα αφέθηκαν αργότερα το βράδυ της Δευτέρας ελεύθερα. Τα άτομα αυτά, όπως μεταδίδουν και τα Τ/κ ΜΜΕ, συμμετείχαν και στις επιθέσεις σε βάρος της εφημερίδας «Αφρίκα», καθώς και κατά της βουλευτού του ΡΤΚ, Ντογούς Ντέρια. Η οργάνωση νεολαίας του AKP στα κατεχόμενα ανάρτησε χθες φωτογραφία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στην οποία τονίζει ότι τα μέλη της που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθερα. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω και ευχαριστούν τον «πρέσβη» της Τουρκίας στη Λευκωσία και πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του AKP, Mehmet Demirci. Αυτό προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά για αρκετά από τα τ/κ ΜΜΕ για το πώς μπορεί ο λεγόμενος πρέσβης να καλύπτει τους εθνικιστές.
Χθες πάντως ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε στο λεγόμενο προεδρικό τον αρχηγό της «αστυνομίας», ζητώντας εξηγήσεις για τα ελλιπή μέτρα φρούρησης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Δευτέρας. Ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας δεν ήταν επαρκή. Πάντως οι αντιδράσεις των προοδευτικών Τ/κ συνεχίζονται, αφού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρεμβαίνουν με ποικίλα σχόλια καθώς και φωτογραφίες ατόμων που συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά της «Αφρίκα», τα οποία φαίνονται σε άλλες φωτογραφίες να σχηματίζουν το σήμα των γκρίζων λύκων. Την ίδια ώρα η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα οργανώνει «Πορεία ειρήνης και δημοκρατίας» την ερχόμενη Παρασκευή στις 15.30. Ήδη οι συντεχνίες μέλη της καλούν όλους όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και τη δημοκρατία και σέβονται τις αξίες της ελευθερίας να συμμετέχουν ως μια ενέργεια αντίδρασης σε όσους επέδειξαν φασιστική βία.
Η άλλη φωνή της Κύπρου
t/k

Το δικό του μήνυμα έστειλε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε εκ νέου αλληλεγγύη στον Σενέρ Λεβέντ και στην εφημερίδα «Αφρίκα». Ανέφερε ακόμα ότι ιδιοκτήτης της Κύπρου δεν είναι η Άγκυρα και οι ξένοι στρατοί, αλλά ο λαός της. Τα γεγονότα στα κατεχόμενα επιβεβαιώνουν την ανάγκη και τη σημασία της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε, και ότι Ε/κ και Τ/κ δεν θα έχουν κανένα μέλλον στη γη που τους γέννησε, αν σε αυτήν εξακολουθήσει να απλώνει το χέρι του ο τουρκικός επεκτατισμός. Αν σε αυτήν εξακολουθούν να υπάρχουν μαριονέτες του δικτάτορα Ερντογάν που σπέρνουν τον εθνικισμό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τόνισε, το βράδυ της Δευτέρας απέναντι από τους εθνικιστές αντιπαρατάχθηκε η άλλη φωνή της Κύπρου. Αυτή, όπως είπε, που βροντοφωνάζει ότι αυτός ο τόπος ανήκει στο λαό του.
«Οι χιλιάδες Κύπριοι που θέλουν να επανενωθεί ο τόπος. Που θέλουν να ζήσουν μαζί, ειρηνικά στην κοινή τους πατρίδα. Είναι οι χιλιάδες Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, που πρέπει να παλέψουμε μαζί για να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού βασισμένη στις συμφωνημένες αρχές, που θα ανοίξει την πόρτα στο κοινό μας μέλλον», υπέδειξε.
Εξέφρασε τέλος λύπη για τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί για δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» που έγινε το 1974. Το 2015, ανέφερε, ο ίδιος είχε πει ότι αυτό που αποκαλείται «ειρηνευτική επιχείρηση» ήταν πόλεμος που προκάλεσε πόνο και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Ευχήθηκε ο κ. Ακιντζί να επανέλθει σε εκείνες τις θέσεις αν θέλει πραγματικά να επανενωθεί η Κύπρος.
Δήλωση στήριξης από Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Αλληλεγγύη στους Τ/κ που αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, GUE/NGL, προέβη χθες σε δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης προς την εφημερίδα «Αφρίκα» και τον Σενέρ Λεβέντ. Μετά από ενημέρωση που είχε από τον Αντιπρόεδρο της ομάδας και Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, η GUE/NGL προέβη σε διάφορες ενέργειες, ώστε να καταδικάσει τις επιθέσεις.
Η πρόεδρος, Γκάπη Ζίμερ, υπογραμμίζει πως οι εν λόγω ενέργειες αποτελούν ακόμη ένα τρόπο της Άγκυρας να επιβληθεί περαιτέρω στην τ/κ κοινότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν είναι ο ηθικός αυτουργός των φασιστικών επιθέσεων. Τονίζει δε πως σε καμία περίπτωση θα γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν στόχο να καταστρέψουν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τ/κ προοδευτικές δυνάμεις που εναντιώνονται σε αυτές τις επιθέσεις και εκφράζεται αμέριστη αλληλεγγύη της ομάδας της Αριστεράς στον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ομάδα της GUE/NGL απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ΕΕ.
Και η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Σενέρ Λεβέντ και στην εφημερίδα «Αφρίκα» και καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος τους από ακραία εθνικιστικά στοιχεία.
Τον εξτρεμισμό καταδικάζει και η ομάδα του Unite Cyprus Now και καλεί το λαό να αγωνιστεί για μια ομοσπονδιακή λύση. Το δε Σάββατο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 11 το πρωί στη νεκρή ζώνη στη Λήδρας.

Δημήτρης Στρατής 
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου