Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κίνημα καθαίρεσης του Ιερωνύμου.

 Στην Εκκλησία επικρατεί μεγάλη σύγχυση μετά το τεράστιο σε έκταση και παλμό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και βεβαίως τη θέση που έχει εκφράσει ο κ. Ιερώνυμος. Μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ταχθεί κατά των συλλαλητηρίων επιχειρώντας να κάνει μία .jpg
προσωπική θέση, θέση της Εκκλησίας. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος το έκανε αυτό ενώ η Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων. Αυτό, όμως, που συνέβη είναι κυριολεκτικά ένα Βατερλό του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Έβαλε «πλάτη» μιλώντας εναντίον των συλλαλητηρίων και θεωρούσε ότι επηρέαζε μια σειρά μητροπολιτών, οι οποίοι όμως ανίχνευσαν πιο αποτελεσματικά τον λαϊκό «σφυγμό». Ως αποτέλεσμα ήταν να τον «αδειάσουν» κανονικά, θυμίζοντας στην ελληνική κοινωνία ότι ο Ιερώνυμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από «πρώτος μεταξύ ίσων»… Η αίσθηση είναι πλέον, ότι σύντομα θα ξεκινήσει «παιχνίδι» αμφισβήτησης της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς τα τηλέφωνα στην Αρχιεπισκοπή «έσπασαν» από εκπροσώπους των Μητροπολιτών που ζητούσαν από τον κ. Ιερώνυμο να αναθεωρήσει τις απόψεις του και το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα συλλαλητήρια, τονίζοντας πως η Εκκλησία πρέπει να σταθεί στο πλάι των πολιτών που διαδήλωσαν για το Σκοπιανό.Ζήτησαν επίσης να αλλάξει στάση ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος παραγνωρίζοντας τα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερα σε ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα, θυμίζοντας μάλιστα και τη θέση των «κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών» που χαρακτήριζαν την Εκκλησία ως Χρυσή Αυγή. Είναι αυτό που συνεχίζει και κάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετοί Μητροπολίτες φέρονται έτοιμοι να μετάσχουν στα επόμενα συλλαλητήρια, ασχέτως εάν ο κ. Ιερώνυμος επιμείνει στις αρχικές του απόψεις. Μάλιστα, προσανατολίζονται να κάνουν κατά τόπους και δικά τους συλλαλητήρια, καλώντας τον κόσμο να μετάσχουν μαζικά. Ήδη η αρχή έχει γίνει τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αχαΐα από τον κ. Αμβρόσιο. Αλλά οι αντιδράσεις δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ε.Ω. το Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα «μυστικός δείπνος» Μητροπολιτών της Πελοποννήσου με κυρίως «πιάτο» τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη στάση του Αρχιεπισκόπου στο συλλαλητήριο.
Όπως πληροφορούμαστε κοινή παραδοχή των παρισταμένων ήταν ότι ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά ταύτισε την Εκκλησία της Ελλάδος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκόπτοντάς την από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οι Μητροπολίτες του Μοριά – τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεσή μας αλλά έχουμε δεσμευθεί να μην τα αποκαλύψουμε προς το παρόν – έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου, ενώ ακούστηκαν και μερικά ονόματα ως πιθανοί διάδοχοί του. Αλλά δεν είναι μόνο οι Πελοποννήσιοι Μητροπολίτες, μετά τους Μακεδόνες, που θέτουν θέμα παραίτησης του κ. Ιερώνυμου.
Πληροφορούμαστε πως και αρκετοί Μητροπολίτες εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής πιστεύουν πλέον πως – με αφορμή το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης - έφτασε η ώρα ο Αρχιεπίσκοπος να παραδώσει τη σκυτάλη! Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο διάστημα στην Εκκλησία. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, την έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και κατόπιν τη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου όπου μπορεί να ακουστούν πολλά και διάφορα μόλις τρεις ημέρες μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας!
elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου