Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η Τουρκία έχει στόχο τον Manbij, αλλά η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αποχωρούν.

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη βόρεια Συριακή πόλη Manbij, δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός, απορρίπτοντας τα αιτήματα της Άγκυρας να αποχωρήσουν από την πόλη και να διακινδυνεύσουν πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Syria showdown: Turkey takes aim at Manbij, but Washington says US forces aren’t leaving

Ο στρατηγός Joseph Votel, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη στρατηγικά σημαντική πόλη δεν είναι "κάτι που εξετάζουμε". Η δήλωση του έρχεται μόλις μια μέρα αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μέβλουτ Καβουσοσγκλου, απαίτησε από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον Μανμπίντζ και να σταματήσουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής ομάδας που λέει η Άγκυρα ότι συνδέεται με την τρομοκρατία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η επίθεση, με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελιάς», θα μπορούσε σύντομα να στοχεύσει σε «τρομοκράτες» στο Μανμπιντζ, το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν.
Ο συνταγματάρχης Ryan Dillon, εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενημέρωσε τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τους κούρδους συμμάχους τους - παρά τις απειλές του Ερντογάν.
"Η Τουρκία ξέρει πού βρίσκονται οι δυνάμεις μας στο Manbij και τι κάνουν εκεί και γιατί είναι εκεί - για να αποτρέψουμε κάθε είδους κλιμάκωση μεταξύ των ομάδων που βρίσκονται σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε ο Dillon στο Rudaw TV. "Ο Συνασπισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στον αγώνα κατά της ISIS. Το έχουμε πει όλα αυτά, και το έχουμε πει με τα κουρδικά στοιχεία του SDF. Θα τους παράσχουμε εξοπλισμό, όπως είναι απαραίτητο, για να νικήσουμε τον Daesh [IS] ", πρόσθεσε.
Η τουρκική επίθεση έχει σπρώξει περαιτέρω την ήδη αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιχείρηση "κινδυνεύει να συγκρουστεί η τουρκική με την αμερικανική δύναμη" στη Συρία.
https://www.rt.com/usa/417278-us-turkey-manbij-kurds/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου