Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ξαφνική κινητοποίηση: Η Ρωσία ανέπτυξε χιλιάδες στρατεύματα στην Κριμαία.

 Άγχος σε Κίεβο-Άγκυρα.

Σχεδόν τρία χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μπροστά από την Κριμαία στην Μαύρη Θάλασσα δεσμεύτηκαν από τον ρωσικό στρατό χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία που να αφορά σε κάποια αεροναυτική άσκηση για παράδειγμα, προκαλώντας αιφνιδιασμό στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και Άγκυρα.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η στάση αυτή σχετικά με την απαγόρευση πτήσεων και πλοήγησης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προήλθε απευθείας από τον ρωσικό στρατό, γι 'αυτό ένας αριθμός εμπειρογνωμόνων άρχισαν να εκφράζουν απροσδόκητες υποθέσεις.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ''Άρσεναλ'', μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του διοικητικού συμβουλίου της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και απόστρατος συνταγματάρχης Βίκτορ Μουράχοφσκι  δήλωσε ότι "μπορεί για παράδειγμα να έχουμε δοκιμές μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων. Η γκάμα τέτοιων κινήσεων είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει νόημα. Πρόσφατα, έχουμε πολλά νέα όπλα και διάφορα συστήματα που πρέπει να δοκιμαστούν".

Πολλοί ειδικοί μιλούν όμως για απαγόρευση προσέγγισης των αμερικανικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή για συγκεκριμένους λόγους.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει μια μεγάλη ομάδα στρατευμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας και δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκεί, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της πίεσης στη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας (SVR), της Ουκρανίας.

"Η Ρωσία μετακίνησε μια μεγάλη δύναμη στρατευμάτων στην Κριμαία, η οποία αφορά χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που αριθμούν περίπου 32.500 άτομα. Η ρωσική πλευρά δημιουργεί όρους για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, μεμονωμένων εξαρτημάτων και μεταφορέων τους στην Κριμαία, ενώ εκτελεί εργασίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής υποδομής. Στρατιωτικά αεροσκάφη και πυραυλοφόρα πολεμικά πλοία αναπτύσσονται στα λιμάνια της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία μπορεί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Τα σχέδια της Ρωσίας για την ανάπτυξη και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας της Κριμαίας, «επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να αυξήσει τον βαθμό πίεσης στη διεθνή κοινότητα», η οποία απειλεί την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και των στρατηγικών εταίρων της (Τουρκία-ΗΠΑ"), υποστηρίζουν ουκρανικές κυβερνητικές πηγές. 

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας μιλά για ''εφαρμογή του σεναρίου συστηματικής αποσταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία ως βασική απειλή από τη Ρωσία, ειδικότερα, με την χαλάρωση της διεθνούς υποστήριξης για την χώρα, δημιουργώντας ένα απειλητικό στρατιωτικό υπόβαθρο, αλλά και οικονομικό, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πίεσης", ανέφερε η υπηρεσία του Κιέβου.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύει  ότι η πολιτική της ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα τείνει σε μια «στρατηγική αυτονομία», που θα αφορά την  ελάχιστη εξάρτηση από άλλους παράγοντες, έτσι οι Ουκρανοί θα αφεθούν μόνοι τους στην επίλυση εσωτερικών προβλημάτων.

"Η κύρια πηγή απειλών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια η πορεία που επέλεξε η ρωσική ηγεσία για να παγιώσει το καθεστώς της Ρωσίας ως παγκόσμιου παράγοντα και να αναγνωρίσει τα λεγόμενα" ρωσικά συμφέροντα ". Είναι πολύ πιθανό ότι το Κρεμλίνο θα συνεχίσει τις τακτικές του για «αύξηση των διακυμάνσεων» στη στρατιωτική-πολιτική αντιπαράθεση, με την χειραγώγηση των προβλημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς και στην τροφοδότηση διαδικασιών αποσύνθεσης της Ευρώπης', καταλήγει η ουκρανική πλευρά.

Η Ουκρανία σε μια προσπάθεια να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Κριμαίας έφερε την χώρα κοντά, πολύ κοντά με την Τουρκία που έχει τα δικά της σχέδια, ενώ πληροφορίες έφεραν και την διεξαγωγή ουκρανο-τουρκικών ναυτικών ασκήσεων έξω από την  Οδησσό. Η Μόσχα αντιδρώντας σε όλα αυτά τα σενάρια έστειλε 32000 στρατιώτες, πολεμικά πλοία, πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, τοποθέτησε ραντάρ μεγάλης εμβέλειας,.

Το επόμενο στάδιο θα ήταν η δημιουργία επεισοδίων στην Μ.Θάλασσα μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας, ΝΑΤΟ με την ρωσική πλευρά, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να εκτραχυνθούν σε κάτι πιο επικίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή.   

pentapostagma.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου