Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τελεσίγραφο στην Πολωνία.

 Η ΕΕ έδωσε στην Πολωνία ένα μήνα για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Το αντίστοιχο αιτιολογημένο συμπέρασμα εστάλη στις αρχές της χώρας την Τετάρτη.

«Η Πολωνία έχει ένα μήνα για να απαντήσει σε αυτό το πρόσθετο συμπέρασμα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαφορετικά η ΕΚ μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο τύπου.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες απαντήσεις της Βαρσοβίας στις έρευνες των Βρυξελλών δεν ήταν ικανοποιητικές.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημη ανακοίνωση στις πολωνικές αρχές σχετικά με την έναρξη διαδικασίας για την εξάλειψη των παραβιάσεων σε σχέση με το νέο νόμο για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι απειλεί την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών.

Η EC αποκάλυψε παραβιάσεις στις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο μπορεί να αποφασίσει για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των δικαστών, αλλά δεν είναι ανεξάρτητο δικαστικό σώμα.

«Μιλάμε συγκεκριμένα για υποθέσεις που αφορούν την στέρηση ασυλίας για τους δικαστές να κινούν ποινικές διαδικασίες εναντίον τους», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Επιμελητήριο μπορεί επίσης να εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα εργασίας των δικαστών και τη σύνταξή τους.

«Για τους δικαστές, η απλή προοπτική να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου του οποίου η ανεξαρτησία δεν είναι εγγυημένη μπορεί να αποτρέψει και να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με την ΕΚ, αυτό παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


rusvesna.su
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου