Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Άδωνις: Μην κοροϊδέψετε το σύστημα – Αν αυξηθούν τα κρούσματα, τέλος στο «click away»./Tσιόδρας: Έχει κουραστεί ο κόσμος – Στην πρώτη καραντίνα το απαγορευτικό είχε αποτελέσμα.

 Για την «χρυσή τομή» που βρέθηκε προκειμένου να μη νεκρώσει ξανά η αγορά, αλλά και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Τόνισε πως έγινε μία εξαίρεση για συγκεκριμένα καταστήματα, όπως είναι αυτά της ένδυσης και της υπόδησης, προκειμένου με το «click in shop» να καταφέρουν να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους και να μην καταστραφούν.

«Η επιδημία μας αναγκάζει να λάβουμε σκληρότερα μέτρα», εξήγησε ο Υπουργός, ο οποίος σχολίασε τα περί «ακορντεόν» λέγοντας πως τα μέτρα είναι τέτοια εξαιτίας της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της πανδημίας.

Χαρακτήρισε «βήμα πίσω» την απόφαση για το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων, καθώς σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο της Κυβέρνησης, θα επανερχόταν η δια ζώσης διδασκαλία και στα Λύκεια.

Αν αυξηθούν τα κρούσματα, μπορεί να κλείσουν τα καταστήματα που λειτουργούν με «click away», προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως κάθε απόφαση που λαμβάνεται έχει έναν αστερίσκο – αναφερόμενος σε τυχόν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων άκουσε τον προβληματισμό που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος παραδέχθηκε πως «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε περίπτωση ενός τρίτου lockdown θα έβαζε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Καφούνης τόνισε στον Υπουργό πως «τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι σοβαρά κι ενισχυμένα», προτείνοντας ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, λύση στο ζήτημα των ενοικίων και ρύθμιση χρεών με ενδεχόμενο κούρεμα.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις στα ενοίκια, όπως έκανε άλλωστε μέχρι σήμερα.

Υπενθύμισε πως θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ για τη ρύθμιση των χρεών τόνισε πως η συζήτηση θα γίνει μετά το τέλος της πανδημίας.

Τέλος, ο Υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να μην προσπαθούν να κοροϊδέψουν το σύστημα.

Πρέπει, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «να συνεργαστούμε όλοι μας, να μη μείνει κανείς πίσω, να μην κλείσει καμία επιχείρηση και κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς δουλειά».

tribune.gr

Tσιόδρας: Έχει κουραστεί ο κόσμος – Στην πρώτη καραντίνα το απαγορευτικό είχε αποτελέσμα.

Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι όσο η διαδικασία εξελίσσεται, θα μειώνονται οι επιπτώσεις, τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας και τον απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είχε δεχθεί έντονη κριτική, είχε συστήσει τη συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, κάθε χώρα πήρε διαφορετικά μέτρα, ενώ διαφορά υπήρξε και στις επιπτώσεις σε κάθε κράτος.

Στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί κλήθηκαν να εξηγήσουν στους πολίτες τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για τη νόσο που προσβάλλει κυρίως του πνεύμονες και να εξηγήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι προκλήσεις της πρώτης καραντίνας.

Στην πρώτη καραντίνα, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν δύσκολα μέτρα στον κόσμο, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι ανεστάλησαν, μία πρόταση που ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Την ίδια ώρα, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονταν άσχημα, ενώ το ακροατήριο εξέφραζε θυμό, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, ενώ υπήρξε ενότητα και αλληλεγγύη στον τομέα της επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε συζήτηση για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία.

Ένα άλλο ζήτημα αφορούσε στη διάκριση μεταξύ επιστημονικών και πολιτικών θέσεων, ενώ η επιστήμη συχνά άλλαξε τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων.

Μια άλλη μάχη δόθηκε στην καταπολέμηση των fake news και των θεωριών συνωμοσίας.

Στην παρούσα περίοδο, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά στη χώρα μας.

Αυτό που απαιτείται είναι διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία, με στόχο την ενημέρωση του κοινού που έχει κουραστεί.

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου