Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ισραηλινοί λένε ότι θα επιτεθούν στο Ιράν εάν ο Μπάιντεν επιστρέψει τις ΗΠΑ σε συμφωνία πυρηνικής ενέργειας.

Συντάχθηκε από τον Dave DeCamp μέσω του AntiWar.com,

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Κάποιοι απείλησαν ακόμη και στρατιωτική επίθεση στο Ιράν εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναβιώσει τη συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

Μια ισραηλινή πηγή το επιβεβαίωσε στο  Breaking Defense  σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.  "Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει - και γρήγορα - εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να σταματήσει τον αγώνα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα ή να προβεί σε κάποια ενέργεια για να το κάνει αυτό", ανέφερε  η πηγή, μιλώντας για την ανωνυμία.

Η πηγή είπε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αναφέρθηκαν επίσης ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. "Αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, ως προετοιμασία για άμεση επίθεση σε στόχους στο Ιράν", ανέφερε η πηγή για τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πάντα ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του στη Συρία έπληξαν τους ιρανικούς στόχους, αλλά συνήθως χτυπούν σιίτικες πολιτοφυλακές. Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τη Συρία  που σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσε τέσσερις πολίτες και κατέστρεψε τρία σπίτια .

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τζάτσι Χανέγκμπι, ένας Ισραηλινός υπουργός από το κόμμα Λίκουντ, έκανε την πιο άμεση δημόσια απειλή κατά του Ιράν. Ο Χανέγκμπι είπε ότι αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στο JCPOA ότι "το Ισραήλ θα είναι και πάλι μόνο του εναντίον του Ιράν" και θα επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Breaking Defense , η πηγή του, και ο Haneegbi προωθούν την αφήγηση ότι το Ιράν κινείται προς μια βόμβα, αν αυτό δεν συμβαίνει ήδη. Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιούν είναι το γεγονός ότι το Ιράν αύξησε πρόσφατα τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20 τοις εκατό, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 90 τοις εκατό που απαιτείται για το ουράνιο ποιότητας όπλων .

Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία,  ο εμπλουτισμός του 20 τοις εκατό έχει πολιτικό σκοπό . Επιτρέπει στο Ιράν να κατασκευάζει ράβδους καυσίμου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, μια εγκατάσταση που χτίστηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 και μπορεί να παράγει ιατρικά ισότοπα .

Ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι του πλαισίου που έμεινε εκτός του   άρθρου Breaking Defense είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο με 20 τοις εκατό. Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για αύξηση του εμπλουτισμού μετά τη δολοφονία του Νοεμβρίου, του Mohsen Fakhrizadeh , του διακεκριμένου Ιρανού επιστήμονα που σκοτώθηκε σε μια φαινομενική ισραηλινή συνωμοσία. Έτσι, η ισραηλινή επιθετικότητα οδήγησε στον αυξημένο εμπλουτισμό.

Το Ιράν υποστήριξε ότι είναι πρόθυμο να επιστρέψει στη συμμόρφωση με το JCPOA εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις. Οποιαδήποτε άλλη επίθεση από το Ισραήλ θα μπορούσε να εμποδίσει το Ιράν να μειώσει τα επίπεδα εμπλουτισμού.

zerohedge.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ZERO HEDGE : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου